Ganges

Den heliga floden Ganges

De flesta som hört något om Indien känner oftast till Ganges. Ganges är så mycket mer än bara en flod, Ganges, eller Ganga Ji, är en gudinna som dyrkas av miljontals människor, Ganges vatten skänker liv åt stora delar av norra Indien och Ganges är också en stor orsak till förstörelse när flodens bäddar svämmar över.

I den här artikeln kommer vi kortfattat gå igenom två aspekter av Ganges. Dels Ganges som flod, dels den mytologiska aspekten med Ganges som Gudinna. För många i Indien gör man inga distinktioner där emellan. I den första delen går vi igenom Ganges färd från Himalaya till den bengaliska viken. Artikeln är bara påbörjad och kommer byggas ut med mer information.

Ganges färd från Himalaya till Bengaliska viken

Ganges med bifloder

Floden Ganges har sitt ursprung i en glaciär långt uppe i Indiska Himalaya på en plats som heter Gangotriglaciären (7 756 meter över havet) i Garhwal. Gangotri ligger i den indiska delstaten Uttarakhand (Uttaranchal) och det är även i den här delstaten man hittar en av Ganges fem heligaste orter, Haridwar.

Från Gangotriglaciären flyter två mindre floder, Bhagirathi i väst (ca 4200 meter över havet) och Alaknanda i öst. Bhagirathi består främst av smältvatten från Gangotri medan Alaknanda även får vatten från ett flertal andra mindre bergbäckar och är betydligt vattenrikare än Bhagirathi.

Namnet Ganges får floden först vid Deoprag där, på 600 meters höjd, Bhagirathi och Alaknanda förenar sig. Ganges forsar sedan vidare ner från Himalaya innan den i Haridwar rinner ut i Gangesslätten på ca 300 meters höjd. Haridwar är en av Indiens heligaste städer och har en egen guide här på Indien.nu. Klicka här för att läsa om Haridwar. Precis innan Haridwar ligger även staden Rishikesh vid Ganges banker. Rishikesh har även den en egen sida på Indien.nu, läs om Yogans huvudstad här!

Från Haridwar ringlar sedan Ganges vidare över slätterna mot sitt mål och det första speciella stället vi stöter på är Allahbadh där floden Ganges möter floden Yamuna. Läs mer om Yamuna i avsnittet Bifloder nedan. Precis som Haridwar är Allahbadh en väldigt viktig pilgrimsplats i Indien och här liksom i Haridwar utspelar sig en av världens största religiösa festivaler, Kumbh Mela.


Kort efter Allahbadh viker Ganges av norrut för en kort liten bit och här rinner också den lilla floden Varuna ut i Ganges (döpt efter guden med samma namn, Varuna) och tidigare även floden Assi, som numer är uttorkad. Namnet Varanasi har staden fått från att man kombinerat Varuna med Assi. Varanasi är kanske Indiens mest heliga stad och här är alltid Shiva och gudinnan Ganges närvarande. Indien.nu har givetvis en liten guide till Varanasi som finns här!

Strax innan den lilla staden Chhapra rinner floden Ghaghara in i Ganges. Ghaghara River har sitt ursprung i den tibetanska platån. Lite mer finns att läsa om Ghaghara River under Bifloder.

Nästa intressanta stopp på resan nerför Ganges är Patna, här förenar sig floden Gandak med Ganges och strax innan staden ansluter sig floden Son ifrån söder. Även Patna har en egen guide på Indien.nu som går att finna här!

När Ganges vatten flutit igenom Patna börjar vi närma oss slutet på resan för Ganges i Indien. I Västbengalen delar nämligen Ganges upp sig i ett gigantiskt floddelta som delas med Brahmaputra, och den största grenen  av Ganges i Indien får då namnet Hoogly, eller Hugli, som floden kallas på svenska. När Ganges, eller Hugli, närmar sig den bengaliska viken möter vi Kolkata (Calcutta) (se egen guide). Kolkata ligger i den indiska delstaten Västbengalen som i deltaområdet är ett av världens bördigaste områden. Att det är så bördigt beror på att Ganges för med sig enorma mängder mineraler och bördig jord från Himalaya, Gangesslätten och de andra bifloderna. Detta enorma bidrag av material gör att floddeltat ständigt skiftar form, floder byter riktning, sandbankar kommer och går men på det stora hela är hela vägen från Bengaliska viken till Kolkata segelbar med stora oceanfartyg.

Ganges och Brahmaputras gemensamma floddelta är med sina 82 600 kvadratkilometer det största deltalandet i hela världen. Medan den nordliga delen av deltat är ett av världens folktäta områden så är den södra delen av deltat en av världens tigertäta områden. Här ligger nämligen nationalparken Sunderban, mer information här.

Faktaruta  
Längd:2506 km
Avrinningsområde:omkring 952 000 km²
Fallhöjd:ca 7 756 meter

Några av Ganges bifloder

Yamuna

Precis som Ganges har floden Yamuna sin källa i Himalaya i nordvästra Indien och precis som Ganges är Yamuna även en gudinna. Floden Yamuna  är 1 376 kilometer lång och flyter igenom såväl Delhi som Agra. Yamuna är en mycket helig flod men är trots detta väldigt förorenad. I  Delhi tas det mesta av dricksvattnet från floden och därför har man på senare tid börjat försöka göra något åt föroreningarna.

Ghaghara River

Ghaghara har sin källa på den Tibetanska platån och sjön Mansarovar. Flodens totala längd är 1080 km och blir därför Nepals längsta flod (I Nepal heter floden Karnali) där den flyter ca 500 km. Floden Ghaghara är en av de största bifloderna till Ganges. Gangesdelfinen kan ses så långt upp som i Nepal i denna flod, dock hotas det sista beståndet av fördämningar för elproduktion.

Gandak

Precis som Ghaghara flyter floden Gandak in i Indien från Nepal. Gandak, eller Kali Gandaki som den också kallas i Nepal, är ca 630 km lång innan den rinner ut i Ganges. Inte mindre än 1025 glaciärer och 338 sjöar sägs bidra med dess vatten.

Son

Den 784 km långa floden Son, eller Sone, flyter från syd till norr, och har sitt ursprung i delstaten Madhya Pradesh och Amarkantak. Floden består av regnvatten från den högre platån och torkar nästan ut under torrperioden. Son är en av Indiens längsta floder.

Miljö runt Ganges

Det största problemet med Ganges är de enorma miljöpåfrestningarna ett av världens tätbefolkade områden har på floden. Runt Ganges bor 400 miljoner användare och 97% av marken runt omkring är urbaniserad eller uppodlad. Många av städernas kloaker rinner rakt ut i Ganges och regn drar med sig gödning och miljögifter ut i floden från åkermarkerna. Utöver detta har många religiösa ceremonier en negativ miljöverkan. Där man tidigare hade statyer av lera gjorda från Ganges banker används idag gips, plast och farliga färger. En allt högre takt av likbränningar vid flodens stränder bistår också till en allt mer dyster utsikt för floden, men hopp finns. Världsbanken har lånat ut 1 miljard US-dollar till Indien för att rädda floden men hur det går tar flera år att veta. Just nu är dock läget akut och enligt webbsidan Green Diary är floden idag världens femte skitigaste flod och detta efter att Projekt Ganga Action Plan har kostat enorma belopp för att rensa upp floden. 
Extern länk1
Times of India

Även om Ganges sliter med miljöproblem är slätterna kring Ganges och dess floddelta bland de bördigaste områdena i världen. Översvämningar, avrinning och konstbevattning drar med sig bördig jord till åkermarkerna. De bördiga åkermarkerna, den rika tillgången till vatten och ett gynnsamt klimat ger många bra skördar per år.

Regligion och mytologi kring Ganges

I hinduisk mytologi är många av floderna gudinnor och en och annan även manliga gudomligheter. En av de viktigaste är Ganges eller Ganga Ji. Det finns flera historier om hur hon kom till och hur hon kom till jorden som Ganges men en av de vanligaste berättelserna handlar om att hon var dotter till bergskungen Himavan och syster till Parvati och växte upp i himmelriket.

Vid ett tillfälle offrade kung Sagara en häst och fick på så vis 60 000 söner. Halvguden Indra blev rädd över utkomsten av offret och stal en av Sagaras hästar och gömde den i undervärlden. Kung Sagaras 60 000 söner gav sig ut för att hitta hästen samt hästtjuven och de letade över hela jorden och hittade senare hästen i undervärlden i Kapiladevas ashram. Kapilideva hade vid tillfället mediterat i många år och blev rasande när någon störde honom. När han så slutligen öppnade sina ögon brändes alla kung Sagaras söner till döds och deras själar vandrade vidare utan att befrias.

Kungen skickade sin sonson för att hämta hästen och vid hans återkomst berättade han att Ganges vatten skulle kunna frigöra själarna av hans döttrar. Här finns två populära historier om hur Ganga övertygades att komma till jorden. I den ena historien lät hon sig med fri vilja komma ner till jorden och underjorden och bad om någon gud som kunde kontrollera hennes kraft för att inte jorden skulle förgöras helt av hennes virvlande vatten. Mannen för detta var Shiva som genom sitt hår skulle kunna kontrollera hennes ström ner till underjorden där själarna kunde renas och befrias. En liten del av Ganga skulle även komma att rinna ut över jorden i formen av floden Ganges.

I den andra historien (av många) blev Ganga rasande över att mer eller mindre blivit tvingad ner till underjorden för att rena kung Sagaras söners själar och hotade med att dränka hela jorden. Shiva, som tillbringar mycket av sin tid i Himalaya, lyckade dock fånga upp hennes kraft i sitt hår och förmedla det mesta av vattnet till underjorden och en liten ström på jorden för att kunna rena människornas själar. Och än idag sägs Ganges kraft rena själen och ge en genväg till Atman och ett frikort från återfödelsen.