Varanasi

Den heliga staden Varanasi, Indien
Snabbfakta
Varanasi
Invånare (ca)
1 450 000
Språk
Huvudspråket i Varanasi är Hindi
Bäst tid att besöka
Varanasi är som bäst under vinterhalvåret även om det kan vara problem med dimma under några veckor precis över nyår.

Varanasi, eller Beranes som staden också kallas, sägs vara hinduismens heligaste plats den helige Lord Kashi Vishwanaths stad, en av de tolv ärade reinkarnationerna av Lord shiva. Därför har Varanasi i många år varit det ultimata pilgrimsmålet för många hinduer. Många brukar citera Mark Twain när han sa "Benaras is older than history, older than tradition, older even than legend and looks twice as old as all of them put together". (Benaras är äldre än historia, äldre än traditionen, även äldre än legenden och ser dubbelt så gammal ut som historien, traditionen och legenden tillsammans). Här predikade Buddha sina läror för mer än 2500 år sedan och här styrde senare Muslimerna med järnhand.

Genom Varanasi flyter den heliga floden Ganges som sägs ha sitt ursprung i staden och Lord Shivas hårlock. Varanasi har alltid varit ett stort center för undervisning och sägs ha varit bebott i över 3000 år och därmed en av världens äldsta levande städer. Tillsammans med Sarnath, plattsen där buddha hade sin första predikan efter att han fått sin upplysning, bara 10 km bort, har Varanasi varit en symbol för hinduismens renäsans, kunskap, filosofi, kultur, tillbedjan och hantverk. Det är också ett pilgrimsmål för Jainister.

Hela Varanasis liv finns runt de 84 ghaterna (stentrappor) som sträcker ut sig runt den sju km långa strandbanken. De flesta av dem är badnings-ghater men vissa används även för kremeringar. De största och heligaste är Assi Ghat, Dasashwamedh Ghat, Manikarnika Ghat och Panchganga Ghat.  Det sägs att om man kremeras vid Dasashwamedh Ghat så når man Moksha direkt och slipper därför återfödas igen pga att kremerarna säga ha Shivas beskydd. Att ta sig ett dopp i den heliga floden, och då framför allt här, är något som alla hinduer borde ha gjort innan de lämnar jorden. Många gör det inte förens de dött, bränts på ett bål på en strand eller ghat (trappsteg som leder ned till floden) i staden och sedan fått sin aska spridd i floden. Att dö, brännas och spridas här ger en garanterad plats i himlen eller rättare sagt befrielse från det eviga kretsloppet av återfödelse.

Varanasi från Ganges

Varanasi - från Ganges på kvällen

En sak man inte vill missa på sitt besök i Varanasi är en båttur på floden Ganges, och man kan helt klart göra två, en i gryningen och en i skymmning. Otroligt vackert och känslan man känner är obeskrivlig. Men även om du tar dig en båttur tro inte att du är räddad från försäljare, det är inte helt omöjligt att det kommer en liten roddbåt och lägger sig jämsides vid din som har en liten shopp just för dig!
Att bara strosa vid ghaterna är också en upplevelse du inte vill missa - dock finns det många som vill bli din vän och guida dig. Väl själv men var inte förvånad om de frågar om pengar efter ett tag.

Att vandra runt i Varanasis trånga och slingrande gränder är otroligt roligt även om det är lätt att gå vilse, men vad gör väl det? Så glöm karta och strosa på, för man vet inte vad man kan hitta. Se upp för kossor och tjurar, de vill gärna vara där också och slåss om uppmärksamheten från getter, hundar och guiderna.

Sevärdheter

Karta över viktiga platser och Ghater i Varanasi / Benares
Karta över viktiga platser och Ghater i Varanasi / Benares

Kashi Vishwanath Temple, även kallat det gyllene templet är lokaliserat på Ganges vänstra strandbank. Templet började byggas 1780 av Maharani Ahilyabai Holkar av Indore men det var inte förens år 1839, som de två kupolerna på Templet blev täckta av 800 kg guld, donerat av Maharaja Ranjeet Singh, härskare över Punjab.
Vishweshwara eller Vishwanatha, anses vara ett av de heligaste templen i Indien och här finner man Shivas Jyotirlingan. I den hinduiska religionen tror man att en enkel glimt av Jyotirlingan är en själ-renande upplevelse som förvandlar liv och placerar det på vägen till kunskap och Bhakti (hängivenhet).
Kashi Vishwanath Temple lockar många hinduiska anhängare och andra besökare inte bara från Indien utan från alla världens hörn.
På området finner man också Gyanvapi-moskén som byggdes på hinduisk mark av Aurangzeb. Pga detta så är det mycket säkerhetsvakter på området och det är inte tillåtet att bära med sig mobil eller kamera. Turister är inte heller välkomna in i templet utan får nöja sig med att kolla runt på området.
Vishwanath-templet öppettider:
02:30-03:30 för Mangala Aarti.
04:00-11:00 för Darshan
11:30-12:00 för  Bhog Aarti
12:00-19:00 för Darshan
19:00-20:00 för Sapta Rishi Aarati
20:00-21:00 för Darshan
10:30 börjar återigen Shayana Aarti som avslutas 22:30
Templet stänger 23:00

RAMNAGAR
14 km. från Varanasi, på motsatta stranden av floden Ganga ligger Ramnagar.  Fortet i Ramnagar är ett museum som visar upp en kungliga samlingen av veteranbilar, Royal palkies, en arsenal av svärd och gamla vapen, elfenbensarbeten och antika klockor. Det finns också ett Durga templet och Chhinnamastika Temple som ligger i anslutning till fortet. Ramnagar är också berömt för Ramlila, som utförs varje år under oktober månad.

ASSI GHAT
Längst i söder ligger Assi ghat och här finner man mötespunkten mellan Ganges och floden Assi. Här badar pilgrimerna innan de visar sin vördnad till Lord Shiva genom att sammlas under den stora tempelfikusen där det finns en stor lingam. Assi Ghat utgör också det södra slutet av den konventionella staden. En annan lingam som tillbes här är Asisangameshwar som finns i ett litet marmortempel nära Assi Ghat.  Det var också här den kända indiska helgonpoeten, Tulsi Das skriv en del av de så berömda Ramcharitmanas.
Man kan även läsa om Assi ghat i tidig hinduisk litteratur exempelvis i Matsya purana, Agni purana, Kurma purana, Padma purana och Kashi khanda.
Det sägs i historien att efter att Durga slog ner demonen Shumbha- nishumbha, föll hennes svärd och skapade som ett kurvat dike, det diket var det som senare blev Assi kanalen. Tusentals hinduistiska pilgrimer kommer hit för att ta sig ett heligt dopp under Chaitya (Mars/April) och Magh (Jan/Feb) och även under andra viktiga tillfällen så som sol- och månförmörkelse, Ganga Dussehra, Probodhoni Ekadashi, Makar Shankranti mm. På 1900-talet delades ursprungliga Assi ghat upp till fem ghater, Gangamahal (första), Assi,  Rewan, Tulasi och Bhadaini.
Ghaten är också en av de fem speciella ghater som pilgrimerna ska bada i under sin ' Panchatirthi Yhateratra'. För att genomföra denna ritual ska man i en speciell orning bada i dem fem ghaterna som anses vara de viktigaste nämligen, Assi ghat, Dashashvamedha ghat, Manikarnika ghat, Panchaganga ghat och Adi Keshava. 

TULSI GHAT:
Tulsi Ghat är en annan viktig Ghat i Varanasi. Tulsi Ghat som är uppkallad efter den stora hinduiska poeten, Tulsidas (1547-1622 AD) . Tulsi Ghat är ett viktigt fönster till den hinduiska mytologin. Det är också här den kända Indiska helgonpoeten, Tulsi Das har skrivit de så berömda Ramcharitmanas. Enligt historien, föll Tulsis manuskript i floden Ganga och istället för att sjunka hölls den flytande. Det är också trott att Ramlila (historien om Lord Rama liv) var iscensatt här för första gången. Kanske, för att högtidlighålla detta byggdes tempelet till Lord Ram här vid Tulsi Ghat. Många av de reliker som har lämnats kvar av Tulsi Das bevaras vid Tulsi Ghat. Huset där Tulsi Das dog har bevarats och hans Samadhi, trä träskor, kudde och idol för Hanuman, som Tulsi dyrkade, är alla fortfarande intakta.

Tidigare var Tulsi Ghat också känd som Lolark Ghat (som nämns i Gaharwa Danpatra och Girvanapadamanjari). Tulsi Ghat är förenat med en rad viktiga aktiviteter såsom bad i Lolarkkunda (skall välsigna med söner och lång livslängd) och det heliga bad som sägs bota spetälska. Tulsi Ghat är också ett centrum för kulturella aktiviteter. Under det hinduiska månvarvet av Kartika (oktober / november), iscensätts här Krishna Lisa med stor fanfar och hängivenhet.

DASASWAMEDH GHAT
Dasaswamedh Ghat är en mycket viktigt Ghat och en av de mest besökta av alla ghater i Varanasi. Dasaswamedh betyder bokstavligen ghaten av de tio(das) offrade(medh) hästarna(aswa). Enligt legenden blev tio hästar offrade av Lord Brahma för att tillåta Lord Shivas återkomst efter en period av bannlysning. Även om Dasaswamedh är en av de äldsta ghaterna i Varanasi, daterat tillbaka många tusentals år, så har ghaten i alla fall fortsatt att vara oförstörd och hyfsat ren. Dasaswamedh ger en vacker och färggrann fasad och från en båt på Ganges kan man njuta av detta. Om man vill njuta av ghaterna ska man ta sig en tur längs floden för att inte missa den helhet som finns. Här finns många sadhus (heliga män) som utföra sina religösa ritualer vid denna ghat. Sen får man så klart heller inte missa att besöka Dasaswamedh Ghat på kvällen runt 19 då ganga aarti cermonin genomförs med sång, dans och då tusentals ljus släpps i Ganges för att flyta med strömmen.

HARISH CHANDRA GHAT
Harish Chandra Ghat är också en av de äldsta ghaterna i Varanasi, som har fått sitt namn av den mytologiska kungen Harish Chandra som en gång i tiden jobbade här på kremations platsen för att bevara sanning och barmhärtighet.
Sägnen säger att gud belönade honom för hans rena och sanna tro genom att han återfick sin döda son. Harish Chandra Ghat är en av två kremations ghater (den andra är Manikarnika Ghat) och i vissa fall kan den kallas Adi Manikarnika som var det ursprungliga namnet. Hinduer från alla håll i Indien kommer hit med sina nära och kära för kremering vid denna ghat.
I den hinduiska mytologin tros det att efter en person har kremerats vid denna ghat når han det så kallade "moksha" befrielsen från själens kretslopp. Runt 1980 moderniserades ghaten lite då det tillkom ett elektroniskt krematorium här. När man besöker dessa platser ska man tänka på att hedra folks religion och bete sig passande. Vid brännings-ghater tar man inte kort!

MANIKARNIKA GHAT
Manikarnika Ghat i Varanasi symboliserar dödlighet i världen och är den viktigaste och största kremering-Ghaten i Varanasi. Ghaten är även en av de äldsta och mest heliga i Benaras likaså eftersom den hinduiska mytologin säger att den som bränns här får en omedelbar frigörelse från cykeln av födelse och återfödelse och kan uppnå det så kallade "moksha". Manikarnika Ghat symboliserar både skapande och förstörelse och är en av de fem heligaste ghaterna som ingår i tirthas.
Vid Manikarnika Ghat, sänds den avlidne till flammor med böner om att själen ska få  vila i evig fred. Det finns även en helig källa vid Manikarnika Ghat, kallad Manikarnika kund. Manikarnika kund sägs vara grävd av Lord Vishnu vid skapandet. När man besöker dessa platser ska man tänka på att hedra folks religion och bete sig passande. Vid brännings ghater tar man inte kort!

KSEMESVARA / SOMESVARA GHAT:
Denna Ghat, som tidigare kallades Nala Ghat, byggdes i början av 1700-talet. Anhängare av Kumarasvami byggde ett kloster här år 1962. Detta område domineras av bengaliska invånare och här finner man även måntemplet. Det sägs även att denna ghat kan få varje typ av sjukdom läka och att man kan bli helade just här.

Annat att göra

Befinner du dig i Varanasi får du absolut inte missa att besöka Sarnath, platsen där Buddha predikade första gången efter sin upplysning. Det går regelbundna bussar till Sarnath från Varanasi och tillbaka igen.

Boende

När det gäller boendet i Varanasi finns det tre olika områden att välja mellan;
Kantonmen-området, norr om järnvägen, har lite finare hotell med små lugna trädgårdar. Nackdelen med detta område så väl som området söder om järnvägen är att det tar lång tid att ta sig sträckan till Ganges. De flesta ryggsäcksresenärerna i staden väljer därför att bo i gamla stan. Vilket hotell ska man då välja? Det som är bra idag kan vara dåligt imorgon eller tvärs om. Du kommer garanterat att träffa andra västerländska resenärer när du väl kommer hit. Fråga dig fram eller konsultera din förhoppningsvis nyuppdaterade guidebok. Indien.nu rekomenderar boende i området Assi eftersom där är lite lugnare men ändå ligger bra till för utflykter efter Ganges.

Vill du förboka bättre boende i Varanasi erbjuder Hotels.com flera alternativ med såväl prisgaranti som recensioner av verifierade gäster. 

Äta

Många turister får höra att, magsjuk det blir man i Varanasi, det bara är så. Detta behöver inte alls stämma och det finns många ställen där maten är billig och god. Ett ställe där många turister träffas är Bread of life bakery som ligger på Shivala road - toppen mat och bra service.
Vill du hellre sitta med flodutsikt kan du gå till Vaatika café  vid Assi ghat där menyn är blandad med allt från pizza till kinesiskt.
Vill du ha en lite finare middag en kväll så passa på att besöka Varuna Restaurant i Taj Hotel, där maten är bra men kanske inte lämpad för en extrem budgetresenär.

Resa till & från

Det är lätt att resa till Varanasi från de flesta turisttäta områden i Indien.

Det går dagliga tåg från såväl Agra som Delhi och att flyga från Delhi till Varanasi är både billigt (oftast) och snabbt.

Väder
  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 23 26 33 39 41 39 33 33 33 32 29 24
Min 8 11 16 22 26 28 26 26 24 20 14 9
Genom- 16 18 24 31 34 34 30 29 29 27 22 17
snitt                        
Regn 18 18 8 5 13 114 ? ? 198 33 10 10
Övrigt

Den heliga floden Ganges

En stor del av livet i Varanasi kretsar kring den heliga floden Ganges så läs mer om Ganges och dess bifloder i vår guide till Ganges här!