Punjab

Punjab i Indien
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Punjab
Punjabs placering i Indien
Delstatshuvudstad
Chandigarh (delad med Haryana)
Invånare (ca)
25 miljoner
Yta
50 000km²
Språk
Punjabi
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret
Inledning

Punjab är kanske mest känt i omvärlden för det gyllene templet i Amritsar och de händelser som utspelats där. I Indien är dock Punjab kanske mer känt för sin matproduktion. I Punjab arbetar inte mindre än 80 % inom jordbruket och de gör det mycket effektivt.

Huvudstaden i Punjab är Chandigarh som delas med Haryana och faktum är att staden egentligen inte ligger i någon av delstaterna utan räknas som ett fristående unionsterritorium.

På senare tid har Punjab placerats på världskartan för sin musik Bhangra som ursprungligen är en skördemusik från Punjab. Utvandrande indier från Punjab har sedan tagit musiken till klubbarna i London, gett den lite nya tongångar och beats och succén är ett faktum!

Punjab är vida känt för sitt hantverk. Här tillverkas vackra broderade överkast, scarfs, mattor och annat samt snickras det vackra möbler med inslag av ädelträ och spegelbitar. Så besöker du Punjab kan du göra bra affärer genom att handla direkt från små producenter ute i byarna.

Platser värda att besöka

Amritsar

Amritsar är kanske en av de mest sevärda platserna i Indien för här ligger nämligen Sikhernas heligaste plats, Det Gyllene Templet. Templet ligger vackert mitt i en liten damm varpå du garanterat kan få några underbara bilder med dig hem. Läs om detta och mycket mer i vår guide till Amritsar.

Chandigarh

Chandigarh (ca 700.000 invånare) är namnet på delstaterna Haryanas och Punjabs huvudstad och har trots sin litenhet, i Indiska mått mätt, en del intressanta sevärdheter varpå ett par dagar här är välspenderade på vägen mot Shimla i Himachal Pradesh.
I staden sägs Asiens största rosenträdgård, Rose Garden, ligga och stoltserar med inte mindre än 1000 olika arter av rosor. Vid den konstgjorda sjön Sukhna Lake, där du kan hyra roddbåtar, ligger Rock Garden som är väl värt ett besök. Ett annat ställe värt att besöka är området för regeringsbyggnaderna.
När det gäller mat så finns ett brett utbud av restauranger i alla prisklasser och smakinriktningar. Från billig indisk mat till den dyrare europeiska motsvarigheten.
Boende i alla prisklasser finns även om det är lättare att hitta lite dyrare rum.
Bussförbindelserna med Delhi är mycket goda och priset är lågt men det går även bussar till och från Haryana, Himachal Pradesh och Rajasthan.
Läs mycket mer och se bilder från Chandigarh i vår guide!

Karta
Väder

Punjab är som bäst att besöka perioden mellan monsunen och vintern (september till mitten av december) samt tidig vår till sommaren (mitten av januari till och med mars). Under sommaren kan det bli väldigt varmt i Punjab men för några dagars stopp på väg mot himalaya är det ändå perfekt.

Eftersom Punjab ligger så nära himalaya kan det bli väldigt kallt och dimmigt under några veckor till en månad runt nyår varpå det finns bättre årstider att besöka delstaten än just då.

Karta över Punjab