Andhra Pradesh

Delstatsfakta
Delstatsnamn
Andhra Pradesh
Andhra Pradesh placering i Indien
Delstatshuvudstad
Hyderabad
Invånare (ca)
67 miljoner
Yta
275 000km²
Språk
Telugu och Urdu
Bäst tid att besöka
Andhra Pradesh är bäst att besöka från oktober till februari
Inledning

Andhra Pradesh är som ett litet Indien i miniatyr. Här finner du allt som kan vara sevärt. Andhra Pradesh kallas även för "Söderns matskål". Delstaten spänner över stora områden med stor variation i flora och fauna. Kustområdena är gröna och lummiga och kantade av östra Ghatsbergen. Bortom bergen breder Deccanplatån ut med sitt torra och karga landskap. I Krishna- och Godavariflodernas deltan simmar saltvattenkrokodiler. Andhra Pradesh är fullt med fornlämningar från alla de stora världsreligionerna och stora dynastier. Det är en av Indiens fattigaste delstater och få turister hittar hit trots det stora utbudet av sevärdheter.

Platser värda att besöka

Hyderabad - En Stad med Kontraster och Charm

Hyderabad, trots att den geografiskt sett tillhör Telangana, fortsätter att fungera som huvudstad i Andhra Pradesh efter delningen av delstaten. Under de kommande tio åren kommer staden att förbli en central knutpunkt för politik och kultur. Som en typisk delstatshuvudstad erbjuder Hyderabad en härlig mix av shoppingmöjligheter och historiska sevärdheter. Utforska vår utförliga artikel om Hyderabad för att upptäcka stadens rika kulturarv och spännande äventyrsmöjligheter.

Vijayawada - En Kustnära Oas vid Krishnafloden

Vijayawada, belägen på båda sidor av den majestätiska Krishnafloden, lockar många resenärer som mellanlandar innan de fortsätter sin resa. Trots detta har staden sina egna charmiga sevärdheter att erbjuda. Utforska de historiska Akkana & Madanna-grottorna, beundra den ikoniska Gandhi Hill, bege dig till Haxrathbal-moskén och besöka de vackra templen Kanaka Durga och Mary. Missa inte heller de fascinerande grottorna i Mogalrajapuram eller det imponerande Prakasam Barrage.

Warangal - Historia och Tempelprakt

Templet med de tusen pelarna

By Nikhil B - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82836540

Warangal är känt för sina historiska underverk och helgedomar. Det berömda "templet med de tusen pelarna" är ett mästerverk som hyser stjärnformade helgedomar tillägnade Vishnu, Shiva och Surya. Staden bär också på historiska arv från Fort Warangal, som byggdes under perioden från slutet av 1100-talet till mitten av 1200-talet. Ta dig även till Bhadrakalitemplet, som stolt reser sig på en kulle och huserar en staty av gudinnan med åtta armar, var och en utrustad med ett vapen. För en annan fantastisk upplevelse, besök det vackra Ramappatemplet och njut av de svarta basaltstatyerna som omges av den konstgjorda Ramappasjön.

Tirupati - En Helig Pilgrimsort av Spirituell Betydelse

Tirupati

Tirupati är en stad som lockar pilgrimer från när och fjärran till Andhra Pradesh. Här finner du flera viktiga tempel och helgedomar, inklusive Govindarajaswamy-templet, Kapilathiraham, Kodandaraswamy-templet och Padmavati-templet. I närheten av Tirupati ligger Tirumala, där du kan uppleva den magnifika dravidiska tempelarkitekturen. Det främsta templet här är Lord Venkateswaram-templet (Balaji), som till och med välkomnar icke-hinduer till det heligaste rummet. Många besökare vallfärdar till templet för att framföra sina önskningar inför gudabilden. När du vill variera tempellivet kan du besöka de två vattenfallen i närheten. Det finns gott om logialternativ i Tirupati, med välutvecklade restauranger och hotell som välkomnar de många pilgrimerna. För en unik upplevelse kan du välja att bo gratis i sovsalar nära Venkateshwaratemplet. I Tirumala kan du till och med njuta av gratis måltider på någon av de utskänkningsställen som finns. Resan från Tirupati till Tirumala tar cirka fem timmar med buss eller taxi. Du kan också välja att övernatta i Tirumala för att utforska området mer noggrant och njuta av de många shoppingmöjligheterna och kulinariska upplevelserna.

Karta
Nationalparker

Kawal, Sivaram, Pakhal, Pranahita, Eturnagaram, Kinnerasani, Papikonda, Nagarjunasagar-Srisailam, Pocharam, Gundlabrahmeshwaram, Shri Venkateshwara, Srilanka Malleswara, och Kaundinya.