Att landa i Indien för första gången - hur gör man?

Ankomst i Indien med flyg

De flesta som flyger till Indien, landar mitt i natten, antingen på Delhis, Mumbais, Calcuttas eller Chennais flygplats. Vissa väljer att stanna på flygplatsen till morgon och sen ta sig in till centrum, men de flesta tar en taxi in mot city direkt.

Resa till och från flygplatsen

Ofta finns så kallade "pre-paid taxis" att tillgå på dessa flygplatser. Det innebär att man inne på flygplatsen går fram till ett bås där man säljer taxiresor till ett fast pris in till centrum. Det kan vara skönt att slippa pruta och diskutera, speciellt som man som nyanländ turist är i ett utsatt läge.

Pre-paid taxis fungerar på följande sätt: man betalar standardpriset och berättar vart man skall för försäljaren i taxibåset, man mottar ett kvitto som är ett bevis på att resan är betald. En person följer dig ut till en taxi som väntar på dig. Garanterat kommer det stå horder med människor (de flesta taxichaufförer) som vill köra just dig, till ett mycket bättre pris. Väl i taxin vill personen som följde dig ha lite dricks, för det är för det mesta inte han som kör. Dricks eller inte, avgör du själv.

När du anlänt till det hotell du önskat ger du taxichauffören kvittot, inte tidigare! Det är det enda sättet han kan få ut pengar för resan. Vanligt är att taxichauffören kommer försöka dra skrönor för att få dig att välja ett annat hotell, helst ett som hans farbror äger. Du kommer med stor sannolikhet få höra något av följande: "jag har kört fel, vi tar det här hotellet istället", "det där hotellet är väldigt dåligt, jag vet ett bättre", "Delhi / Mumbai / Chennai / Calcutta är så stort, jag hittar inte till turistkvarteren", "ditt hotell har brunnit ner" eller varför inte "ditt hotell har stängt". En annan vanlig taktik är att chauffören kör dig till en turistinformation, som är väldigt hjälpsam. Du får ringa ditt hotell, som naturligtvis är överbokat, men på turistinformationen kan man hjälpa dig, med ett bättre, lite dyrare hotell. Gå inte på dessa skrönor, ditt hotell har varken brunnit ner eller är överbokat. Bästa taktik är att inte stiga ut taxin förrän ni är framme, vägra helt enkelt att ge kvittot förrän du är säker på att det är rätt hotell.

Eller så blir det inte så här. Taxichauffören kör dig direkt till hotellet och du är där på en kvart. Men det är ju aldrig fel att vara förberedd på vad som kan hända.... Stå på dig och ge inte med dig för taxichaufförens påtryckningar. Chansen att han har rätt ("hotellet har sprängts") är minimal. Säg som det är, kör mig dit jag vill, eller så får du inte kvittot. Du kan ju också hävda att du har en bokning på hotellet och att du ringt dem inne på flygplatsen och fått den bekräftad. Taxichauffören kommer antagligen veta att du ljuger, försöka köra lite trix ändå, men det brukar ordna sig så länge du inte går med på deras förslag.

En pre-paid taxi kostar lite olika beroende på vilken stad det gäller och om det är till eller från city man skall. Generellt kan man säga att det är ungefär så här:

 TILL flygplatsFRÅN flygplats
Delhi500-1000 Rs500-1000Rs
Calcutta750 Rs700 Rs
Chennaixx
Mumbaixx
Goa (Norr)1000-1700 Rs1000-1700 Rs
Goa (Söder)1000-1700 Rs1000-1700 Rs

På flygplatsen i Delhi har man nu även två privata taxioperatörer att välja mellan, dessa kör inte på fast taxa utan på taxameter. Vet du vägen dit du ska är det ett bra alternativ men det kan hända att chauffören kör en omväg.

Komplett prislista för Goa

Pre Paid Taxi Goa

Växla och ta ut pengar på flygplatsen

Växla pengar inne på flygplatsen, det behöver inte vara några stora summor, men så du klarar dig i någon dag. Kurserna är för det mesta inte så mycket sämre. Vad gäller VISA-kort så har vissa flygplatser automater och vissa inte. För att vara på säkra sidan, satsa på både VISA och lite dollar. Flygplatsen i Delhi har flera bankomater och ett bra växlingskontor som ger bra kurser. Såväl bankomat som växling sker precis innan du går ut från terminalen.

Välja hotell för första natten

Så hur vet man vilket hotell man skall till? Enklast är väl att kolla upp det i någon guidebok innan, eller söka på nätet efter nåt som låter bra (på TripAdvisor.se kan man hitta recensioner till hundratusentals hotell i Indien!). I vårt forum finns tusentals tips om hotell i Indien och i våra reseguider listas de vanligaste forumtipsen ofta.

Ett annat sätt är att förboka ett hotell hemifrån. Fördelen är att hotellet då kan ordna att mot en mindre betalning komma och hämta dig på flygplatsen. Resan blir oftast lite dyrare än med vanlig taxi, fast å andra sidan kommer du antagligen fram med lite mindre tjaffs.

Ett rekommenderat område för billiga hotell i Mumbai heter Colaba. I Delhi finns ett stort turistområde som heter Pharganj, där det finns en uppsjö av billiga hotell.

Det är inte så farligt - ha det skoj!

Nu låter det som det är fruktansvärt jobbigt att landa i Indien, men det är det inte. Speciellt inte om man är beredd på vad som kan hända. För det mesta är samtliga inblandade väldigt trevliga, även när det försöker trixa lite med dig. De vill dig inget illa, bara tjäna lite extra stålar. Så försök att inte bli för upprörd och känna det som om någon försöker komma åt dig personligen, för så är det inte.

Hitta resan till Indien

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!