Karnataka

Karnataka Indien
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Karnataka
Karnatakas placering i Indien
Delstatshuvudstad
Bangalore (Bengaluru)
Invånare (ca)
45 miljoner
Yta
192 000km²
Språk
Kannada
Bäst tid att besöka
Bäst tid att besöka Karnataka är under den svenska vintern
Inledning

Karnataka är nog mest känt för sitt "Silicon Valley", Bangalore. Men ett faktum är att över 70% av befolkningen arbetar direkt eller indirekt inom jordbruket. I Karnataka är det aldrig långt till ett grönt risfält.

Platser värda att besöka

Bengaluru, eller Bangalore som staden populärt fortfarande kallas, är huvudstaden i Karnataka. Bangalore, har tidigare blivit utnämnt till Indiens renaste stad (kanske ingen större merit i sig) och erbjuder lummiga parker, välplanerade gator och underbar shopping. Läs mer om Bangalore i vår Guide till Bangalore.

Karnataka erbjuder dock mer än Bangalore och risfält. Några exempel som kan nämnas lite snabbt är bland annat;

Den lilla staden Mysore, inte långt från Bangalore, är en trevlig bekantskap.
Läs om Mysore i vår Guide till Mysore

Utanför Mysore ligger Somnathpur som är ett av Indiens finaste Hoysala-tempel. Templet byggdes på 1200-talet och formades efter en 16-kantig stjärna.

Hampi var en gång i tiden huvudstaden i ett av de största Hindurikena som funnits men staden övergavs när riket försvann; numera bor endast 1000 personer i orten och de arbetar alla med turismen. Läs mer om Hampi i vår guide!

Chennakesava-templet utanför Belur är byggt i Hoysala stil och uppfördes mellan 1116-1219 till minne av slaget om Talakad. Templet är rikt utsmyckat med skulpturer, pelare med mera.

I den lilla byn Pattadakal finner du ett flertal gamla tempel samt ett museum.
Inte långt från Pattadakal ligger Aihole är känt som hinduistiska tempelarkitekturens vagga. Här finns inte mindre än 125 tempel uppdelade i 22 grupper.

Karta
Nationalparker

Nationalparken Nagarhole i Karnataka erbjuder en rik flora och fauna. Miljöerna är omväxlande och bland faunan kan tex. antiloper, björnar, olika skogskatter, elefanter, hyenor, langurer,  jätte- och flygekorrar samt pantrar nämnas utöver den rika variationen av fåglar och kräldjur. Hit är det bäst att åka i Maj - Juni samt September - November.

Är det Indiens tigrar som lockar dig till Karnataka så bör du söka dig till Bandipur National Park som är en av Indiens 23 tigerreservat. Även här möter du en varierad flora och fauna, med allt från regnskog till torrskog. Till de lite häftigare djuren här kan man kanske räkna tiger och leoparder, elefanter, krokodiler, varaner, pytonormar och flygande ödlor etc. Men du kan även få chansen att se många andra djur så som olika hjortar och antiloper, fåglar och ödlor samt björn.

Väder

Hela året är drägligt i Karnataka men regnen och hettan avtar på vintern.

Karta över Karnataka