Mysore var tidigare huvudstad i kungariket Mysore men blev en del av indiska unionen och delstaten Karnataka vid självständigheten 1947. Idag är Mysore en mysig grönskande liten stad med härliga marknader, varav Devaraja-marknaden (sägs vara Indiens största!) för frukt och grönsaker absolut inte får missas! Ta med kameran och extra film för här finns gott om vackra motiv! Marknaden löper från Dhanvantri Rd längs Sayaji Rd och är lika färggrann som välbesökt, doften från alla blommor som säljs är underbar och det är lätt att häpnas över hur fantastiskt all frukt och grönsaker är upplagt. Om man tröttnar på marknaderna kan man göra som vanligt; bara planlöst vandra för Mysore är inte särskilt krånglig att ta sig runt i.
Chamundi Hill är ett fint utflyktsmål och ett tips är att ta lokalbussen upp och undvika allt var riksha och taxi heter, de bjuder skjuts till ett vansinnigt ockerpris. Bussen kanske inte är snabb men den trettio minuter långa färden upp är trevlig och man får chansen att se staden bra från höjden! Väl uppe på berget står där ett magnifikt tempel helgat åt gudinnan Chamundi.
På nedvägen kan man gärna använda fötterna istället för bussen, det går en stentrappa ända ned till marknivå och när man gått en liten bit nedför stöter man på Nandi. Nandi är Shivas tjur och ligger där enorm, skulpterad i granit. Trapporna är ungefär fyra kilometer och när man kommer ner så har man ungefär en kilometer in till centrum. Pruta hårt om du ska ta en rikshaw då för chaufförerna antar givetvis att du är helt slutkörd!
Även i Mysore finns vackra byggnader, bland annat den grandiosa nygotiskt uppförda St. Philomena's Cathedral som är så otroligt stor att man behöver ett rejält vidvinkelobjektiv till kameran för att få med hela byggnaden utan att gå allt för långt ifrån. (Då man får med stängsel och annat störande) Ute på gården bakom katedralen kan man gå ner i en kusligt trång katakomb, man får dock inte gå in i kamrarna men man kan åtminstone försöka kika lite!
Mysores relativt nya palats bör inte heller försvinna i planeringen, det är rasande vackert! Fotografering är förbjuden inomhus men utsidan fastnar i alla fall på bild! På palatsgården står ett vackert vitt tempel och man kan strosa omkring lite om man känner för det. Har du möjlighet är det skoj att promenera runt på palatsområdet en sväng på kvällen när palatset, templen och murarna runt omkring tänds upp med hjälp av tusentals lampor. Om du inte imponeras av lite lampor är det ändå skoj att mingla runt lite i folkvimlet.
Många åker till Mysore för att utöva Yoga, tyvärr har vi inte så mycket information kring detta så kolla runt och fråga andra resenärer på plats. Vi tar gärna emot tips till Indien.nu!
Mysore är relativt litet och de flesta hotell i budgetklass ligger inom några minuters gångpromenad från busstationen. Som vanligt blir du påhoppad av hotellens kundraggare så fort du kliver av bussen, men ta det lugnt. Det finns många hotell och oftast lediga rum.
Som den näst största staden I Karnataka har Mysore givetvis en hel del att erbjuda för den hungrige. Den typiska Mysore-maten är risbaserad och erbjuder maträtter så som idli och dosa som serveras med chutney och andra delikatesser som puri palya, uthapam, vada sambar och kesari. Bland de mer berömda risrätterna från Mysore kan också chitranna, vangibat, pulliyoigrae och bisibelebath nämnas.
Som stor stad kan man så klart även erbjuda rätter från norra Indien och Kina samt en del kontinentala alternativ.
Till Mysore reser dom flesta från Bangalore dit det finns väldigt bra bussförbindelser som bara tar några timmar. Välj mellan billiga delstatsbussar eller lyxiga privatbussar och allt där emellan.
Närmsta flygplats är Bangalore / Bengaluru dit det går att flyga från stora delar av Indien såväl som mellan några internationella destinationer. Testa att söka från en flygplats i Sverige för att hitta internationella flyg med olika internationella anslutningar.
Mysore är en stad med en lång och spännande historia, som har varit centrum för flera riken och dynastier. Staden grundades på 1300-talet av två bröder som hävdade att de var ättlingar till Yadava-folket. De byggde ett fort och en stad vid foten av Chamundi Hills, där det nuvarande Mysore Palace står. Under 1400- och 1500-talen växte staden i makt och välstånd under Vijayanagarariket och senare under Wodeyar-dynastin, som var hinduiska kungar och furstar. De byggde flera palats, tempel och trädgårdar, och främjade konst, kultur och litteratur.
På 1700-talet kom Mysore under inflytande av Hyder Ali och hans son Tipu Sultan, som var muslimska krigsherrar och härskare. De utvidgade Mysore till ett mäktigt rike som sträckte sig över stora delar av södra Indien. De utmanade också det brittiska styret i Indien, och kämpade i fyra krig mot britterna. Tipu Sultan var känd som "Tigern av Mysore" och var en modig och innovativ ledare. Han införde nya jordbruksmetoder, förbättrade handeln och industrin, och utvecklade raketer som vapen. Han föll dock i strid mot britterna år 1799 vid Seringapatam, hans huvudstad.
Efter Tipu Sultans död återinsatte britterna Wodeyar-dynastin som furstar av Mysore, men under brittisk överhöghet. Mysore blev en vasallstat under Brittiska Ostindiska Kompaniet, och senare under brittiska Indien. Under denna period fortsatte Mysore att utvecklas och moderniseras, med framsteg inom utbildning, hälsovård, infrastruktur och industri. Mysore var en av de första städerna i Indien som fick elektricitet, järnväg och telefon. Mysore var också en av de första staterna i Indien som införde demokratiska reformer, social rättvisa och kvinnors rättigheter.
Efter Indiens självständighet 1947 blev Mysore en del av den indiska unionen, och 1950 blev det en delstat i Indien. 1956 genomgick Mysore en omorganisation, där dess gränser ändrades för att inkludera kannada-talande områden från andra delstater. 1973 bytte Mysore namn till Karnataka, och Bangalore blev dess huvudstad. Mysore är idag en av de största och viktigaste städerna i Karnataka, och är känd för sitt rika kulturarv, sina vackra palats och sin berömda Dasara-festival.