Mysore

Palatset i Mysore, Karnataka
Snabbfakta
Mysore i Indien
Invånare (ca)
1 000 000
Språk
Kannada
Bäst tid att besöka
Hela året är bra men vintern är svalare

Mysore var tidigare huvudstad i kungariket Mysore men blev en del av indiska unionen och delstaten Karnataka vid självständigheten 1947. Idag är Mysore en mysig grönskande liten stad med härliga marknader, varav Devaraja-marknaden (sägs vara Indiens största!) för frukt och grönsaker absolut inte får missas! Ta med kameran och extra film för här finns gott om vackra motiv! Marknaden löper från Dhanvantri Rd längs Sayaji Rd och är lika färggrann som välbesökt, doften från alla blommor som säljs är underbar och det är lätt att häpnas över hur fantastiskt all frukt och grönsaker är upplagt. Om man tröttnar på marknaderna kan man göra som vanligt; bara planlöst vandra för Mysore är inte särskilt krånglig att ta sig runt i.

Sevärdheter

Chamundi Hill är ett fint utflyktsmål och ett tips är att ta lokalbussen upp och undvika allt var riksha och taxi heter, de bjuder skjuts till ett vansinnigt ockerpris. Bussen kanske inte är snabb men den trettio minuter långa färden upp är trevlig och man får chansen att se staden bra från höjden! Väl uppe på berget står där ett magnifikt tempel helgat åt gudinnan Chamundi.
På nedvägen kan man gärna använda fötterna istället för bussen, det går en stentrappa ända ned till marknivå och när man gått en liten bit nedför stöter man på Nandi. Nandi är Shivas tjur och ligger där enorm, skulpterad i granit. Trapporna är ungefär fyra kilometer och när man kommer ner så har man ungefär en kilometer in till centrum. Pruta hårt om du ska ta en rikshaw då för chaufförerna antar givetvis att du är helt slutkörd!

Även i Mysore finns vackra byggnader, bland annat den grandiosa nygotiskt uppförda St. Philomena's Cathedral som är så otroligt stor att man behöver ett rejält vidvinkelobjektiv till kameran för att få med hela byggnaden utan att gå allt för långt ifrån. (Då man får med stängsel och annat störande) Ute på gården bakom katedralen kan man gå ner i en kusligt trång katakomb, man får dock inte gå in i kamrarna men man kan åtminstone försöka kika lite!

Mysores relativt nya palats bör inte heller försvinna i planeringen, det är rasande vackert! Fotografering är förbjuden inomhus men utsidan fastnar i alla fall på bild! På palatsgården står ett vackert vitt tempel och man kan strosa omkring lite om man känner för det. Har du möjlighet är det skoj att promenera runt på palatsområdet en sväng på kvällen när palatset, templen och murarna runt omkring tänds upp med hjälp av tusentals lampor. Om du inte imponeras av lite lampor är det ändå skoj att mingla runt lite i folkvimlet.

Annat att göra

Många åker till Mysore för att utöva Yoga, tyvärr har vi inte så mycket information kring detta så kolla runt och fråga andra resenärer på plats. Vi tar gärna emot tips till Indien.nu!

Boende

Mysore är relativt litet och de flesta hotell i budgetklass ligger inom några minuters gångpromenad från busstationen. Som vanligt blir du påhoppad av hotellens kundraggare så fort du kliver av bussen, men ta det lugnt. Det finns många hotell och oftast lediga rum. För den som vill förboka sitt boende kan vi rekommendera Hotels.com som har prisgaranti och många recensioner från verifierade besökare. 

Äta

Som den näst största staden I Karnataka har Mysore givetvis en hel del att erbjuda för den hungrige. Den typiska Mysore-maten är risbaserad och erbjuder maträtter så som idli och dosa som serveras med chutney och andra delikatesser som puri palya, uthapam, vada sambar och kesari. Bland de mer berömda risrätterna från Mysore kan också chitranna, vangibat, pulliyoigrae och bisibelebath nämnas.
Som stor stad kan man så klart även erbjuda rätter från norra Indien och Kina samt en del kontinentala alternativ.

Resa till & från

Till Mysore reser dom flesta från Bangalore dit det finns väldigt bra bussförbindelser som bara tar några timmar. Välj mellan billiga delstatsbussar eller lyxiga privatbussar och allt där emellan.

Närmsta flygplats är Bangalore / Bengaluru dit det går att flyga från stora delar av Indien såväl som mellan några internationella destinationer. Testa att söka från en flygplats i Sverige för att hitta internationella flyg med olika internationella anslutningar.