Rajasthan - Indien

Rajasthan, Indien
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Rajasthan
Rajasthans placering i Indien
Delstatshuvudstad
Jaipur
Invånare (ca)
50 miljoner
Yta
342 214km²
Språk
Hindi, mewari, marwari
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret samt monsunperioden är den bästa tiden för Rajasthan.
Inledning

Rajasthan betyder ungefär "kungarnas land" och är sagolandet med fästningar och fascinerande palats där ungefär 50 miljoner människor bor. Här breder Tharöknen ut sig och möjligheterna att hyra en kamel, eller flera, är många. Att sova under stjärnorna en natt är en fantastisk upplevelse, en stark kontrast till dagens skumpiga ritt i den stekande solen.

Till Rajasthan bör man allra helst åka från mitten av oktober till mitten av mars, annars tenderar det att bli lite för hett. Monsunperioden brukar även den vara väldigt behaglig här och eftersom det regnar mycket mindre i Rajasthan än i många andra delar av landet kan det vara ett välkommet avbrott på monsunresan.

Omkring 40 % av befolkningen kan läsa och huvudspråken är Rajasthani, Marwari, Mewari och Hindi.

Platser värda att besöka

Bikaner

Denna halvmiljonstad i norra Rajasthan har ett långt förflutet som handelsplats. Staden grundades redan 1486 och låg strategiskt riktigt i handelsrutten mellan norra Indien och Asien samt på vägen mot hamnarna i Gujarat. Även om de gamla kamelrutterna sedan länge spelat ut sin roll, så ekar här fortfarande historiens vingslag. Kolla in vår guide till Bikaner!

Bundi

Bundi är en liten stad i östra Rajasthan. Den gamla staden domineras av fortet, vackra små hawelis och den blå färgen som gjort Jodhpur så känd. Vill du smita undan de mer turistade städerna i Rajasthan kan Bundi vara ett bra alternativ för några dagars vila. Läs mer i vår guide till Bundi och se vår bildspecial!

Jaipur

Jaipur kallas i folkmun för den rosa staden och är en av städerna i den gyllene triangeln. Läs vår En Guide till Jaipur, den rosa staden och avgör själv om staden är värd ett besök.

Jodhpur

Jodhpur kallas för den blå staden och det är verkligen inte svårt att förstå varför. Kolla varför och få massor av tips om staden i vår guide. En guide till Jodhpur. Den blå labyrinten.

Jaisalmer

Jaisalmer är ökenstaden som är som stigen ur tusen och en natt. Smala gränder, vackra byggnader, stinkande kameler och kärlek vid första ögonkastet.
En guide till Jaisalmer. Öknens sista utpost.

Mount Abu

Mount Abu är namnet på delstatens enda Hill Station eller toppstation. Hit kommer man för att undkomma hettan i öknen och låglandet. Denna lilla gröna oas i sandhavet är inte bara tillflyktsort för svettiga och överhettade turister utan är även en viktig pilgrimsort. Läs mer i vår Mount Abu-guide!

Udaipur

Udaipur är staden där James Bond slogs mot skurkarna i filmen Octopussy. Här kan du bo i ett vackert palats mitt i en konstgjord sjö, besöka sevärdheter eller bara slappa. Kolla in vår Udaipur-guide.

Ranakpur & Kumbalgarh

Strax utanför Udaipur ligger Ranakpur och Kumbhalgarh. Ranakpur är mest känt för sitt Jain-tempel med 1444 rikligt utsmyckade pelare som lyfter upp än mer fantastiska kupoltak. I Kumbhalgarh hittar man ett fort långt uppe på ett berg. Båda platserna nås på en dagsutflykt från Udaipur och om inte ställena lockar så är enbart resan mödan värt. Läs mer i våra guider för att se varför! En resa upp i Rajasthans berg: Guide till Ranakpur - Guide till Kumbalgarh

Pushkar

Pushkar är en liten stad i Thar-öknen som stoltserar med Indiens största kamelmarknad och lockar både kamelhandlare och horder av turister. Läs mer om Pushkar i vår resguide!

Karta
Nationalparker

I Rajasthan ligger ett par av landets guldkorn inom nationalparker på ett lättillgängligt avstånd från turistorter och huvudstaden Delhi.

En kort resa från antingen Jaipur eller Agra ligger Ranthambore National Park där chanserna att se tiger är mycket goda. Du kan läsa mer om Ranthambore här. För den fågelintresserade finns en av världens bästa fågelparker här i Rajasthan. Läs mer om  Keoladeo Ghana här!

Festivaler

Det finns många kända, mer eller mindre, marknader och festivaler i denna delstat, bla.
Kamelmarknaden
i Pushkar,
Gangaurs vårfestival
(slutet av mars-början av april)
 Nagaurs festival
som är mellan Bikaner och Jodhpur (slutet av januari-början av februari)
Ökenfestivalen i Jaisalmer (första hälften av februari)
Kolayatmarknaden vid Bikaner (sista delen av november) 

Väder

Vädret i Rajasthan består av väldigt heta sommrar med temperaturer som inte sällan når över 50 grader på dagen. På vintern, mellan december och februari, kan temperaturen ibland nå under nollan på nätterna för att sedan klättra upp till 18-20 på dagen. Eftersom hus och hotell saknar uppvärmning och isolering kan det bli väldigt kallt på rummet på natten.

Monsunen når Rajasthan runt slutet av juni och stannar kvar till mitten eller slutet av september. Vissa år regnar det enbart ett fåtal gånger medan andra år innebär småregn nästan varje dag. Men ska du resa till Indien under monsunen är Rajasthan ofta ett bra alternativ eftersom det sällan blir så blött som i andra delar av landet.

Karta över Rajasthan
Övrigt

Åk gärna buss i Rajasthan, bussnätet är bra utbyggt och är mer pålitligt än tågnätets funktion. Läs mer om kommunikationerna mellan städerna i våra stadsguider.

Till Rajasthan åker man för att uppleva lite av Indiens glansdagar, har man lite fantasi så kan man verkligen se hur vackert det var. Och har man ingen fantasi så ser man hur otroligt vackert det är.