Keoladeo Ghana Park (Bharatpur)

Keoladeo Ghana Park (Bharatpur)
Nationalparksfakta
Delstat
Rajasthan
Säsong

Hela året; för flyttfåglar: oktober - februari; för häckning augusti - oktober

Hur

Åk tåg till Bharatpur eller flyg till Agra. Det första alternativet verkar emellertid smidigast och närmast. Keoladeo Ghana Park ligger 17,6 mil från Delhi.

Parken fungerar bra som ett stopp mellan Agra och Jaipur om du kommer med taxi.

Keoladeo Ghana National Park, tidigare känt som Bharatpur Bird Sanctuary, är en världsberömd fågelskådningsplats i Bharatpur-distriktet i delstaten Rajasthan i Indien. Parken täcker en yta på cirka 29 kvadratkilometer och innehåller ett mosaik av våtmarker, skogar, vattenkanaler och fält.

Under åren hade parken genomgått en drastisk förändring till följd av bristande förvaltning, illegal jakt, betesdjurs påverkan, och överexploatering av naturresurser, vilket ledde till en avsevärd minskning av dess biologiska mångfald.

Efter att ha förklarats som en världsarvslista av UNESCO 1985 och sedan som en viktig våtmark enligt Ramsar-konventionen 1981, genomförde den indiska regeringen och andra intressenter stora ansträngningar för att återställa och bevara parken.

Målad stork

En omfattande återställningsprocess påbörjades för att återskapa våtmarkerna, inklusive restaurering av vattenkanaler, vattenvägar och dämning av dammar. En annan viktig åtgärd var att begränsa boskapsskador i parken. Ett antal andra åtgärder vidtogs också, inklusive kontrollerad bete, kontrollerad jakt och skötsel av invasiva arter.

Som ett resultat av dessa åtgärder har Keoladeo Ghana National Park återhämtat sig och idag rymmer det en imponerande biologisk mångfald. Över 375 fågelarter har identifierats i parken, inklusive den hotade Bengaltranan, den stora Indiska trappen, och den sällsynta Sibiriska kråkan.

Parken är nu en populär turistdestination och besökare kan se fåglar på nära håll i deras naturliga miljö. Parken är öppen året runt och man kan promenera eller hyra cykel för att utforska området. Det är en utmärkt plats för fotografer och fågelskådare.