Simlipal National Park

Simlipal National Park
Nationalparksfakta
Delstat
Orissa
Säsong

Öppet 10'e november till 15'e juni
I juni kan temperaturen nå +40 men vintern brukar vara behagligt sval, som kallast är det +14.

Hur

Simlipal har två entréer, den ena vid Lulung, och den andra vid Joshipur. The närmsta  tågstationen är i Baripada, omkring 50 från Simlipal.
Från Baripada går det reguljära bussar Lulung (30 km avstånd) och likaså till Joshipur (65 km). Alternativt kan man hyra taxi till Simlipal. Privata bilar eller taxi kan användas i nationalparken

Simlipal nationalpark är en 750 kvadratkilometer stor nationalpark och Project Tigerreservat som ligger i Mayurbhanj-distriktet. Parkens kullar, vattenfall och täta vegetation gömmer ungefär 95 tigrar och andra djur som är typiska för indiskt djurliv, såsom elefanter, hjortar, leoparder, bisonoxar, björnar, reptiler, langurer, krokodiler och mer än 200 fågelarter.

Skogen i parken domineras främst av lövfällande träd och korsas av tolv floder, som slingrar sig runt platåerna och kullarna för att till slut bilda imponerande vattenfall. Det spektakulära vattenfallet Barehipani, med ett fall på 400 meter, och Joranda, med ett kortare fall på 150 meter, är otroligt vackra och väl värda att stanna upp vid och beundra.

Förutom djurlivet finns ett rikt växtliv i parken, med omkring 82 orkidéarter som sägs finnas där.

Nationalparken har en kärnpunkt på cirka 850 kvadratkilometer, där de flesta av tigrarna finns. Besökare tillåts inte i den här delen av parken, men om man har tur kan man se en tiger på väg utåt. Det är dock stor sannolikhet att man får se elefanter, apor, hjortar och fåglar. Man kan också se krokodiler vid deras tillhåll vid den ena av de två entréerna, Joshipur.

Foto av Sreejeetmaity1998 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59946189