Manas Wildlife Sanctuary

Manas Wildlife Sanctuary
Nationalparksfakta
Delstat
Assam
Säsong

November till mars är den bästa tiden för ett besök.

Hur

Närmsta flygplats finns i Guwahatisom ligger drygt 17 mil från parken, men det går även att åka tåg till Barpeta som ligger fyra mil bort.

Manas Wildlife Sanctuary är en nationalpark och ett tigerskyddsområde beläget i delstaten Assam i nordöstra Indien. Parken ligger vid foten av Bhutan Himalaya och omges av den natursköna Manas-floden. Området är hem för en mängd olika djurarter, inklusive den hotade indiska elefanten, tigrar, leoparder, gaur, hjortar och flera aparter.

Parken är också en av de ursprungliga platserna för projekten "Project Tiger" och "Project Elephant" som initierades av regeringen för att bevara dessa arter. Manas Wildlife Sanctuary har utsetts till UNESCO:s världsarvslista och är en av de mest välbevarade och biologiskt olika platserna i världen.

Under de senaste årtiondena har parken genomgått betydande störningar på grund av människans aktiviteter, inklusive skogsavverkning, olagligt jakt, störningar från byggande av dammar och annan infrastruktur. Dessa faktorer har lett till minskning av djurpopulationer och förlust av habitat.

Men tack vare en gemensam ansträngning från lokala samhällen, regeringen och frivilliga organisationer har åtgärder vidtagits för att skydda och återställa parken. Detta inkluderar åtgärder för att minska illegal jakt och avskogning, och för att uppmuntra hållbar turism som stöder lokala samhällen.

Manas Wildlife Sanctuary är nu ett föredöme för bevarande av hotade arter och deras habitat, samtidigt som man tar hänsyn till människors behov och hållbar utveckling.

Foto av Guy Debonnet - This place is a UNESCO World Heritage Site, listed asManas Wildlife Sanctuary., CC BY-SA 3.0 igo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58156601