Ranthambore

Ranthambore
Nationalparksfakta
Delstat
Rajasthan
Säsong

Parken är öppen från den 1a oktober till 30e juni och under den perioden kan man göra turer från soluppgång till solnedgång.

Hur

Hit tar man sig lättast från Jaipur med bil eller buss men det går även smidigt att åka tåg till Sawai Madhopur som ligger på stambanan från Delhi till Mumbai.

Med flyg ligger närmsta flygplats i Jaipur.

Denna park ligger i skuggan av Aravalli-bergen och Vindhya-bergen och täcker en yta av 400 kvadratkilometer. Parken har fått sitt namn från den 1000-åriga Ranthambore fort som står på en 215 meter hög klippa mitt inne i parken. Här finns ett mångfald av miljöer, från tät djungel till sylvassa bergspass och klippfyllda dalgångar samt sjöar.

Royal Bengal Tiger i Ranthambore

Här lever pantrar, tiger, shakaler, hyena sida vid sida och delar på bytesdjur så som olika hjortarter. Antiloperna (Black buck) känns igen på sina spiralformade, vågiga och långa horn. Gazellerna är ljusare och har kortare raka horn med en lätt böjning. Nilgai är det störtsta hjort-djuret och ser ut som en blandning mellan ko, kalem och Gazell. Nilgai betyder blå ko på hindi. De är högre framtill än baktill och har därför ett udda sluttande utseende.

Om ni tycker er se Bambi eller nån av hans släktingar i skogen så är det en Axis-hjort. Sambarhjortarna är Bambis enfärgade släktingar och den största indiska hjorten i Indien. Sambarhjortarna tillbringar mycket tid i eller nära sjöar där de simmande betar vattenväxter.

Har vi tur kan vi även se den indiska läpp-björnen. Läppbjörnarna är dock mycket skygga och tillbringar dagarna i klippiga gömslen. Här finner man över 300 arter fåglar. I sjöar och vattendrag kan man ibland se träsk-krokodiler, pythonormar och andra reptiler.

Parken fungerade som jaktmark för en Maharaja ända fram till 1970. 15 år efter att det egentligen blev ett fridlyst reservat. Tjuvjakt har här liksom i många andra parker i Indien lett till en ständigt minskande tigerpopulation.