Madumalai

Elefant i Madumalai
Nationalparksfakta
Delstat
Tamil Nadu
Säsong

Februari till juni

Madumalai National Park är beläget i delstaten Tamil Nadu i södra Indien. Det är en del av Nilgiri Biosphere Reserve som är den första biosfärreservaten i Indien och ett av de 18 biosfärreservaten i världen. Madumalai National Park, tillsammans med Mudumalai Wildlife Sanctuary och Bandipur National Park bildar ett kontinuerligt naturreservat över delstaterna Tamil Nadu och Karnataka. Tillsammans är de kända som Nilgiri Biosphere Reserve och täcker ett område på 5 520 kvadratkilometer.

Madumalai National Park grundades 1940 och är hem för ett brett utbud av flora och fauna. Parken är mest känd för sin tigerpopulation, men den är också hem för andra djur som leoparder, indiska elefanter, sambar hjortar, indiska gaurer, muntjacker och vildsvin. Parken är också hem för många fågelarter, inklusive rovfåglar som örnar, gamar och falkar, samt olika arter av papegojor, hägrar och storkar.

Parken har också en rik flora med mer än 1000 olika växtarter, inklusive flera endemiska arter. Madumalai är också hem för många medicinska örter och växter som traditionellt har använts av de lokala samhällena för att bota olika sjukdomar.

Under senare år har Madumalai National Park varit föremål för flera restaureringsprojekt som har förbättrat dess ekologiska hälsa. En av de största utmaningarna för parken var illegal avverkning och skogsbränder som orsakade stor skada på den lokala miljön. Men genom intensiv övervakning, rensning av buskar och plantering av träd har parkmyndigheterna lyckats återställa delar av parken till dess tidigare skönhet och biologiska mångfald.

Madumalai National Park är ett viktigt turistmål i södra Indien och besökare kan delta i safariturer i parken. De kan också delta i olika aktiviteter som vandring och camping. Parken är öppen året runt, men det bästa besökstiden är från februari till maj och från september till november.

Foto av Ravigopal Kesari on Unsplash