Wynaad Wildlife Reserve

Wynaad Wildlife Reserve
Nationalparksfakta
Delstat
Kerala
Säsong

Under torkan är chansen störst att se elefanthjordar. Juni - oktober rekommenderas, även om vädret inte är som bäst.

Hur

Närmsta stad är Kozhikode som man utan svårighet tar sit g till via tåg eller buss. Wynaad ligger 5,5 mil öst om Kozhikode och nås via väg; ta antingen lokalbuss, privatbuss eller taxi.

Inträdestillstånd för att besöka Wynaad kan man skaffa från Wildlife Walden vid Sulthan Bathery, ungefär 16 km från reservatet. Där kan man också ordna guidad vandringar eller jeepsafariturer. Förmodligen får man som turist inte besöka reservatets allra innersta områden.

Muthanga Wildlife Sanctuary, även känt som Wayanad Wildlife Sanctuary, är en vacker nationalpark som ligger i distriktet Wayanad i delstaten Kerala i södra Indien. Parken sträcker sig över en yta på cirka 344 kvadratkilometer och omfattar både bergskedjor och floddalar.

Muthanga Wildlife Sanctuary är en viktig del av Nilgiri Biosphere Reserve, som är en av de största biosfärreservaten i Indien och har utsetts till ett UNESCO World Heritage Site. Parken är känt för sin rika biologiska mångfald och för att vara hem åt en mängd olika djurarter, inklusive elefanter, tigrar, leoparder, sambars, hjortar, vildsvin, apan, krokodiler och många fler.

Parken är också hem åt ett stort antal fåglar, inklusive många sällsynta arter. Många besökare kommer till Muthanga Wildlife Sanctuary för att delta i fågelskådning, och parken är känt för att vara en av de bästa platserna för detta i Kerala.

Besökare kan utforska parken genom guidade vandringar, jeep safaris och elefantridning. Parken är öppen för besökare året runt, men den bästa tiden att besöka är under vintern och våren, när vädret är svalare och djurlivet är mer aktivt.

Muthanga Wildlife Sanctuary är också hem åt flera inhemska stammar, inklusive Paniyas, Kurichiyas och Kattunaikkans, och besökare kan uppleva deras kultur och traditioner genom att besöka byarna i närheten av parken.

Sammanfattningsvis är Muthanga Wildlife Sanctuary ett vackert naturskyddsområde i Kerala, känt för sin biologiska mångfald och möjligheter till fågelskådning, djursafari och kulturella upplevelser.

Boende är lättillgängligt, antingen forest lodges eller resthouses inom parken för en billig peng eller Vythiri Resort (trähus med "djungel-känsla"). Vill man inte bo i reservatet kan man bo i Sulthan Bathery (16 km iväg) eller i Kalpetta.

Foto av Karkiabhijeet - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49800527