Valley of Flowers

Valley of Flowers
Nationalparksfakta
Delstat
Uttaranchal
Säsong

Klimatet är fuktigt, korta svala somrar och långa stränga vintrar som påverkas av monsunen i sydväst under sommaren och störningar i vädret från väster under vintern.
Området är täckt av snö i sju månader, mellan oktober och maj.
Den spirande säsongen börjar i slutet av maj och håller i sig ungefär 15 till 20 veckor.
Monsunen brukar nå dessa delar av Himalaya tredje veckan in i juni och varar till första hälften av september är avverkad.
Juli och augusti är de blötaste månaderna då det regnar nästan varje dag. Nederbörden varierar men kan uppgå till 47 mm/dag i augusti, men det kan också hända att det är helt torrt i nämnda månad.
Dagarna är allt som oftast mycket molniga och sikten reduceras av tjock dimma. Medelfuktigheten är hög under sommarmånaderna och når 80% -100%.

Hur

I och med att nationalparken ligger i Himalaya är det kanske inte hur enkelt som helst att ta sig dit, men det kan vara väl mödan värt.
Uppfarten till Valley of Flowers börjar från den lilla bebyggelsen Govindghat (1800 m), 22 km bortom Joshimath på väg till Badrinath. Efter att ha gått över hängbron över Alaknanda, en 3 km vandringstur, kommer man till den lilla byn Pulna med basresurser för turister. Kommande vandringssträcka på 9 km, går till största del längs med Bhyundar Ganga till Govind Dham (Ghangaria). Denna sträcka är kantad av vattenfall, vilda blommor, skog och underbart vackert landskap. På väg dit ligger en liten utvandrar-by, Bhyundar. Sista sträckan är en brant uppstigning mot Govind Dham, 3 km till och man når Valley of Flowers.

Valley of Flowers National Park är en vacker nationalpark belägen i Chamoli-distriktet i delstaten Uttarakhand i Indien. Parken är mest känd för sin överdåd av blommor, särskilt under monsunperioden mellan juli och september, då hela dalen täcks av blommor i olika färger.

Parken grundades 1982 och sträcker sig över en yta på cirka 87,5 kvadratkilometer. Den ligger i Himalayas bergskedja och har en höjd som varierar mellan 3 500 och 6 500 meter över havet. Parken har ett rikt och varierat växt- och djurliv, inklusive cirka 500 olika arter av växter och flera sällsynta och hotade djur som snöleoparder, Himalayasvarta björnar och blå får.

Parken är öppen för besökare under sommaren, från juni till oktober, när växterna är i full blom. Det finns flera vandringsleder som besökare kan följa för att uppleva parkens naturliga skönhet och se dess blommor och djur. Parken är också populär bland fotografer och naturälskare för sina vackra vyer och unika växt- och djurliv.

Valley of Flowers National Park är också en del av Nanda Devi Biosphere Reserve, som är ett UNESCO-världsarv och en av de största biosfärreservaten i Indien.

Foto av Naresh Chandra - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60440392