Sariska Tiger Reserve

Sariska Tiger Reserve
Nationalparksfakta
Delstat
Rajasthan
Säsong

Oktober till Juni

Hur

Via flyg: Jaipur som ligger ca 10 mil från parken. Via tåg: Alwar som ligger 21 km från parken.

Sariska National Park ligger i Alwar-distriktet i delstaten Rajasthan i norra Indien. Parken täcker en yta på cirka 800 kvadratkilometer och är känd för sin rika biologiska mångfald. Detta område var en kunglig jaktmark under det 19:e århundradet, men omvandlades senare till ett reservat för tigrar och andra djurarter.

Parken är känd för sina tigrar, men det finns också många andra djurarter som leoparder, vildsvin, sambarhjortar, nilgai, axishjortar, muntjacker, hyenor och många fler. Parken är också känd för sitt rika fågelliv, med över 200 fågelarter som kan ses här.

Sariska National Park har en varierad terräng med kullar, raviner och floder som strömmar genom området. Parken har också flera historiska platser, inklusive Kankwadi Fort som ligger på toppen av en kulle i mitten av parken.

Under åren har Sariska National Park haft problem med tjuvjakt och illegal avverkning, vilket ledde till en kraftig minskning av tigertätheten i parken. Men tack vare en omfattande återhämtningsplan har tigertätheten ökat igen. Återhämtningsplanen inkluderade skydd av befintliga djurpopulationer, återinförande av tigrar från andra områden och ökad övervakning av parken för att minska tjuvjakt.

Besökare till Sariska National Park kan delta i safariturer i parken för att se dess rika djurliv och beundra den natursköna skönheten i området. Det finns också flera övernattningsmöjligheter i och runt parken för besökare som vill stanna längre och utforska området mer ingående.

Foto av UnKknown Traveller on Unsplash