Rajaji National Park

Rajaji National Park
Nationalparksfakta
Delstat
Uttarakhand
Säsong

Parken är öppen mellan november och juni, men bäst väder får du mellan december och mars.

Hur

Parken ligger 23 mil från Delhi.
Det går att komma in i parken via flera olika sk. gates.Ramgarh Gate och Mohand Gate ligger 25 km från Dehradun.Motichur, Ranipur och Chilla ligger ca 9 km från Haridwar. Inte 6 km från Rishikesh ligger Kunao Gate is 6 km och om du kommer från Kotdwar ligger Laldhang gate bara 25 km bort

Rajaji National Park är belägen i delstaterna Uttarakhand och Uttar Pradesh i norra Indien och är uppkallad efter en av Indiens frihetskämpar, Sri C. Rajagopalachari. Parken är hem för en mängd olika djurarter, inklusive tigrar, leoparder, asiatiska elefanter, indiska björnar och många andra.

Rajaji National Park täcker en yta på cirka 820 kvadratkilometer och är belägen i foten av Himalaya, vilket ger en variation i landskapet från flodbäddar till skogsklädda berg. Parken har fyra ingångar - Jhilmil, Motichur, Chilla och Ranipur - och har gott om vandringsleder och campingplatser för besökare att utforska.

Parken har en rik flora med över 800 växtarter som inkluderar träd som sal, sheesham, kadam, jamun och många fler. Förutom djurlivet och naturen i parken finns det också många historiska och kulturella platser i närheten av parken, inklusive Haridwar, Rishikesh och Dehradun.

Rajaji National Park är också känd för sitt engagemang för bevarande av vilda djurarter och deras livsmiljöer. En rad initiativ har tagits för att skydda tigrar och andra djurarter från tjuvjakt och habitatförstörelse. Det finns också en rad samhällsbaserade projekt som syftar till att involvera lokalbefolkningen i bevarandearbetet.

Besökare kan delta i aktiviteter som safariturer, camping och vandring, men det finns också möjligheter att lära sig om parkens bevarandeprogram genom guidade turer och interaktiva utställningar.

Photo by Sahil Singh on Unsplash