Indiens Nationalparker - Bilder, fakta och information

Indien är fullt av det, natur och vilda djur alltså. Men den enorma befolkningstillväxten och ökade mänskliga anspråk på land och naturresurser är ett stort hot mot miljön. Här tänkte vi tipsa om några nationalparker, naturreservat och miljövänliga resmål. Vi kommer fylla på med mer information fler platser med anknytning till ekoturism allt eftersom.

Karta över Indiens nationalparker

Indiens nationalparker

Bandhavgarh Nationalpark ligger i delstaten Madhya Pradesh och sägs vara en av den tigertätaste parken i hela Indien och även hem för vita tigrar. Dock har man inte sett vita tigrar i det fria på ca 50 år men senast de sågs var det just här.

Bandipur är en del i Project tiger och är sammanväxt med två andra nationalparker, Mudumalai i Tamil Nadu och Wynad i Kerala under det gemensamma namnet Nilgiri.

Chilika Lake National Park är en av Indiens mest imponerande och mångsidiga nationalparker. Den ligger i delstaten Odisha i östra Indien och är känd för sin rika biologiska mångfald och sin unika ekologi.

Corbett National Park är en av Indiens mest berömda nationalparker och ligger i delstaten Uttarakhand i norra Indien. Parken grundades 1936 och är uppkallad efter den berömda jägaren och naturforskaren Jim Corbett.

Parken har en yta på ca 500 km2 och ligger på gränsen mellan Uttar Pradesh och Nepal. Parken består av grässlätter och salskogar.

Denna underbar djungelliknande skog finner vi i en del av Periyar Tiger Reserve. Gavi är en lugn, vacker och orörd skog och hit kommer bara de som verkligen tar sig tid till naturen.

Great Himalayan National Park är en nationalpark belägen i Kulludalen i delstaten Himachal Pradesh i norra Indien. Parken är känd för sin rika biologiska mångfald och vackra natur med höga bergstoppar, glaciärer, floder och vattenfall.

Kanha är en del av Project Tiger och har en area på hela 940 km2. Naturen består till största del av sal- och bambuskogar, gräslandskap och genomkorsas av massor av små bäckar.

Kaziranga nationalpark i Assam, nordöstra Indien, är inte bara en av landets mest kända nationalparker utan också en viktig fristad för vilda djur och fåglar.

Keibul Lamjao National Park är en av Indiens minsta nationalparker och ligger i delstaten Manipur i nordöstra Indien. Parken är känd för att vara det enda stället i världen där den utrotningshotade Sangai-hjorten lever i sin naturliga miljö.

Keoladeo Ghana National Park, tidigare känt som Bharatpur Bird Sanctuary, är en världsberömd fågelskådningsplats i Bharatpur-distriktet i delstaten Rajasthan i Indien.

Madumalai National Park är beläget i delstaten Tamil Nadu i södra Indien. Det är en del av Nilgiri Biosphere Reserve som är den första biosfärreservaten i Indien och ett av de 18 biosfärreservaten i världen.

Manas Wildlife Sanctuary är en nationalpark och ett tigerskyddsområde beläget i delstaten Assam i nordöstra Indien. Parken ligger vid foten av Bhutan Himalaya och omges av den natursköna Manas-floden.

Nagarhole National Park, eller Rajiv Gandhi National Park som det nu heter, är en av de mest natursköna nationalparkerna i Indien. Parken ligger i delstaten Karnataka och omfattar en yta på 644 kvadratkilometer.

Periyar eller Thekkady som det också heter är en vacker park som ligger uppe i Keralas te- och kardemummaluktande berg.

Rajaji National Park är belägen i delstaterna Uttarakhand och Uttar Pradesh i norra Indien och är uppkallad efter en av Indiens frihetskämpar, Sri C. Rajagopalachari.

Denna park ligger i skuggan av Aravalli-bergen och Vindhya-bergen och täcker en yta av 400 kvadratkilometer. Parken har fått sitt namn från den 1000-åriga Ranthambore fort som står på en 215 meter hög klippa mitt inne i parken.

Sariska National Park ligger i Alwar-distriktet i delstaten Rajasthan i norra Indien. Parken täcker en yta på cirka 800 kvadratkilometer och är känd för sin rika biologiska mångfald.

Sasan Gir är en nationalpark och ett viltreservat beläget i delstaten Gujarat i västra Indien. Det är känt för att vara det enda stället i världen där man kan se de sista vilda indiska lejonen.

Simlipal nationalpark är en 750 kvadratkilometer stor nationalpark och Project Tigerreservat som ligger i Mayurbhanj-distriktet.

Sunderbans, stavas även Sundarbans, är världens största delta- och mangroveträsk och formas av sammansmältningen av de tre floderna Ganges, Brahmaputra och Meghna. Reservatet är 2585 kvm stort och sträcker sig från Indien till Bangladesh.

Valley of Flowers National Park är en vacker nationalpark belägen i Chamoli-distriktet i delstaten Uttarakhand i Indien.

Muthanga Wildlife Sanctuary, även känt som Wayanad Wildlife Sanctuary, är en vacker nationalpark som ligger i distriktet Wayanad i delstaten Kerala i södra Indien.