Sunderbans / Sundarbans Tiger Reserve

Sunderbans / Sundarbans Tiger Reserve
Nationalparksfakta
Delstat
Västbengalen
Säsong

Öppet oktober - mars. December - februari kan vara tiden som är lämpligast att besöka reservatet eftersom det inte är lika varmt och fuktigt då som annars.

Hur

För att komma till Sunderbans Tiger Reserve tar man sig bäst till  Port Canning som har tåganslutning till Kolkata. Från Port Canning åker man buss till Sonakhali, Raidighi, Najat eller Namkhana, och från något av de ställena åker man båt.
WBTDC ordnar guidade turer för 2-3 dagar, som startar och slutar i Kolkata.
Inom Sunderbans är det enda sättet att ta sig runt via båt.

För den som vill spendera lite mer pengar kan man ta en större båt från Kolkata och spendera fyra dagar och tre nätter på ett kryssningsfartyg så som Vivada.

Sunderbans, stavas även Sundarbans, är världens största delta- och mangroveträsk och formas av sammansmältningen av de tre floderna Ganges, Brahmaputra och Meghna. Reservatet är 2585 kvm stort och sträcker sig från Indien till Bangladesh. En tredjedel av Sunderbans ligger i Indien och två tredjedelar i Bangladesh. Dock ligger två tredjedelar av all kvarvarande mangroveskog i den indiska tredjedelen medan enbart en tredjedel av skogen i den Bangladeshiska delen.

De djur som finns i reservatet är bland annat; Monitorödla (varaner), Gangesdelfiner, saltvattenskrokodiler på upp till 7,5 meter, sköldpaddor, skaldjur, massor av fisk- och fågelarter (runt 250 olika fågelarter!), vildsvin, djungelkatt, fiskande katt och självklart, de mytomspunna och människoätande tigrarna.

Tigrarna i Sunderbans tillhör arten Royal Bengal Tiger men har anpassat sig perfekt till dessa omgivningar. Det händer att tigern simmar upp mot en kilometer och äter ofta fisk och krabba i brist på annan mat.

Några platser att besöka i Sunderbans Tiger Reserve

Sundarbans

I utkanten av reservatet ligger den lilla fiskebyn Namkhana som är väl värt ett besök. För den som kommer hit tidigt på morgonen väntar en livlig handel med fisk nere vid floden där de större havsgående fiskebåtarna säljer sin fångst för vidare transport ut i landet. Om man följer den lilla huvudvägen från bryggorna kommer man till en liten fiskemarknad där lokalborna handlar sötvattensfisk, havsfisk, räkor och mycket annat.

Bali Island är en liten ö med flera små byar. Vissa av byarna har tagit del av statligt bistånd för att hitta alternativa försörningsmetoder som är bättre hållbara för naturen.

Sajnekhali Mangrove Interpretation Centre är ett litet center för den som vill lära sig mer om mangroveskogen. Här finns utställningar samt flera olika arter av mangroveträd.

Bhagabatpur Crocodile project är ett bevarandeprojekt för den hotade saltvattenskrokodilen. Här kläcks och växer krokodiler upp som sedan släpps ut i det fria. Den indiska saltvattenskrokodilen kan bli upp mot 7,5 meter lång.