Reseguide till Orissa - Bilder, fakta och information

Orissa
Delstatsfakta
Delstatsnamn
Orissa
Delstatens placering i Indien
Delstatshuvudstad
Bhubaneswar
Invånare (ca)
35 miljoner
Yta
156 000km²
Språk
Oriya
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret
Inledning

Vid folkbokföringen 1991 visade det sig att enbart 14% av Orissas befolkning var bosatta i städerna. Resten av befolkningen livnär sig på jordbruket som dock ofta drabbas hårt av översvämningar under monsunen. I Orissa finns också ett stort antal urinvånare som har lite eller ingen kontakt med omvärlden. Nu för tiden ordnar mer eller mindre seriösa resebyråer turer ut till naturfolken vilket raskt påverkar stammarna.
Trots att de flesta i Orissa arbetar med jordbruk så är det industrin som drar in mest pengar till delstaten.

Platser värda att besöka

Det finns ganska få riktigt stora turistmagneter i delstaten och de som finns ligger relativt samlat i närheten av delstatshuvudstaden Bhubaneswar.
Bhubaneswar är kanske inte Indiens största turistmagnet, men passa ändå på att besöka staden på din väg till eller från Puri och Konark. Läs varför här i vår stadsguide

Till turistplatserna hör:
Puri:
Puri är en av de stora religiösa städerna i Indien, men det är inte det som drar turister utan här lockar de långa stränderna. Har du turen (eller oturen beroende på väder) att besöka staden under sommaren så firas här en gigantisk festival där tre gudabilder dras genom staden på vagnar så stora att det krävs runt 4000 personer att dra en av dem.
Staden har även tagit över rollen som alla hippies paradis pga. de bangshops (Caféer med droger) som finns lite här och där.

Inte långt ifrån Puri ligger byn Konark. Konark hade troligtvis inte lockat en enda turist om inte det stora soltemplet legat där, som faktiskt är värt en besök!

Läs mer om Puri och Konark här i vår guide

Karta
Nationalparker

Chilika Lake:
Chilka Lake är med sina 1100 km2 Asiens största lagun. På sommaren är det ett utmärkt ställe för att njuta av vyerna, den svala brisen och av fågelskådning för den som gillar det.