Reseguide till Tempelstaden Bhubaneswar - Bilder, fakta och information

Tempelstaden Bhubaneswar, Odisha, Indien
Snabbfakta
Delstatens placering i Indien
Invånare (ca)
600 000
Språk
Oriya, Bengal, Hindi och engelska
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret

Till Bhubaneswar kommer man troligen bara om man är på väg till eller från Puri och Konark, men om man tar sig någon eller några dagar så finns här faktiskt en del att se och att göra.

Sevärdheter

Det är synd att säga att det kryllar av sevärdheter i staden, men de få som finns är fantastiska.
Tempelområdet runt Bindu Sagar Tank är otroligt vackert med hundratals tempel daterade till mellan 700  - 1200 eKr. Själva Bindu Sagar är en stor dam med grönt smutsigt vatten, men sägs innehålla vatten från alla heliga dammar och vattendrag i Indien varpå den förståss blir lite extra effektiv för att tvätta bort det orena med.

Runt dammen finns ett flertal otroligt vackra tempel och man kan lätt spendera en hel dag med att vandra mellan dessa. Det kanske mest sevärda templet, Lingaraj Mandir,  är omgärdat av en hög mur vilken ickehinduer inte får passera, men som tur är finns det en hög plattform med tillhörande trappa som man kan gå upp på och kika in på templet och dess omgivningar. Det ca 40 meter höga tempeltornet och de mindre runt omkring är verkligen sevärda.
Bortsett från detta tempel så är det lättare att få komma in på de övriga tempelområdena. Har du tur kan du få en personlig guidning på området av någon av tempelprästerna helt gratis.

Själva staden i sig är ganska trist och erbjuder inte mycket för besökaren. Det finns ett fåtal butiker som kan vara värda att besöka för att köpa lite hantverk från Orissa, men i övrigt inte mycket annat. På Raj Path, inte långt från State Bank of India ligger en liten gatumarknad som kan vara sevärd när man ändå går förbi. Den är dock inget att vallfärda till.

Boende

Som väntat i en delstatshuvudstad så finns det gott om hotell i alla prisklasser här. Det finns kanske inget renodlat område för turister som man kan finna i många andra städer vilket gör det lite svårare att gå runt och jämöra. Boka gärna ditt boende hemifrån via en sajt så som Hotels.com som har prisgaranti.

Äta

När det gäller mat så finns det en hel del enkla restauranger i tempelområdet runt Bindu Sagar tank. 

Resa till & från

Den relativt nybyggda bussterminalen en kilometer utanför staden har busslinjer till de flesta städer i delstaten samt några bussar till stora städer i grannstaterna, men ska du till Puri eller Konark så räcker det med att ta sig till den gamla busstationen på Raj Path.

Ska du åka längre bort så finns det goda kommunikationsmöjligheter med övriga Indien via järnvägsnätet. Agra, Varanasi, Chennai, Kolkata etc är några orter med direktanslutning.

Föredrar du att flyga så finns det ett flertal flyglinjer mellan Bhubaneswar och andra stora städer i Indien.

Väder
  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 28 31 34 37 37 35 32 31 32 32 30 28
Min 16 18 22 25 26 26 25 25 24 23 19 16
Genom- 22 25 29 31 32 31 29 28 28 28 25 22
snitt                        
Regn 5 28 28 25 66 208 ? ? 241 127 48 10
mm  
Övrigt

Hitta flygresan till Bhubaneswar

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Bhubaneswar och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg