Do's and don'ts i Indien

Do's and don'ts i Indien

Indien skiljer sig en hel del från västerländska normer och värderingar. Det som vi i Sverige inte reflekterar över kan verka gravt kränkande och stötande för invånarna i Indien. Några punkter att tänka på kan därför vara på sin plats!

1. Låt er bli bjuden, tacka ödmjukt men försök inte att betala för er!
Indier är mycket gästfria och tolererar oftast inte att någon annan betalar för dem i deras eget land där de är värdar.
Acceptera dock inte att bli bjuden på dryck och mat direkt på gatan eller tåget av någon du inte litar på om du inte är med och köper den. Även om det tillhör ovanligheterna har det hänt att turister blivit drogade.

2. Klä er rätt och ta seden dit ni kommer!

Även om man som västerlänning kommer till Indien för första gången med åsikter som att "jag tänker minsann klä mig som jag vill" så försvinner de tankarna fort.  Det känns bara inte rätt att gå omkring klädd i shorts och linne i mindre städer. I städer som Delhi, Mumbai, Bangalore eller någon av de andra metropolerna och på Goas stränder är det fritt fram med linnen och andra västerländska kläder. I alla fall så länge du inte befinner dig i slumområden eller liknande. I mindre städer är det långa kjolar och halvlångärmat som gäller, långbyxor och skjortor eller t-shirt - eller varför inte några av de otaliga indiska klädesdräkterna som finns? Ingen säger något, men de kommer att titta och det gör de gärna länge och noga även om man är anständigt klädd! 
Tänk på att ta med en kofta eller tröja till kvällarna!
Ska ni upp i Himalaya så var beredda på att inhandla riktigt tjocka jackor om ni inte har med er något varmt.

3. I tempel tar man av sig skorna och lämnar allt av läder och skinn utanför innan man kliver in. Även mobiltelefoner lämnas ofta utanför. Kameror kan i vissa fall medföras in i templet, i bland mot en mindre kostnad. Tänk då på att inte använda blixt eller störa de troende. I moskéer måste man täcka benen så ha lång kjol eller byxor på. Skorna lämnas utanför och ibland måste även håret täckas.

4. Man äter med höger hand och man bryter brödet med den samma. Vänster hand använder man vid toalettbesök i Indien. Höger hand används även när man hälsar i hand samt överlämnar pengar eller gåvor/varor.

5. Lägg aldrig upp ena benet över knäet och visa fotsulan mot en indier och absolut inte mot ett tempel eller religiös bild. Det kan anses vara grovt kränkande.

6. Det absolut viktigaste att tänka på är att njuta av det underbara landet, prata med dess invånare och själv lära sig om kulturerna. Indierna är mycket intresserade av att berätta om sin kultur!


Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu