13+ tips för att undvika otur i Indien!

13 tips för att undvika otur i Indien

Att Indien är väldigt gästvänligt råder inget tvivel om, men på vissa punkter skiljer sig landets seder och bruk från vad man kanske är van vid i Sverige. För att göra din resa bättre och säkrare är det därför bäst att tänka på följande punkter. 

1. Undvik tighta och utmanande kläder

Klä dig efter den indiska seden

Baserar man sin syn på Indien från landets Bollywood-filmer är det lätt att tro att indierna själva går runt i väldigt utmanande kläder. Bollywoods rådande klädemode har dock väldigt lite att göra med den indiska verkligheten. På lyxiga köpcenter i storstäderna och vissa klubbar och hotell kan det också förekomma att yngre generationer bär kortkort, tubtoppar eller andra normalt förekommande kläder i Europa. På de allra flesta platser är det ändå bättre att klä sig mer konservativt om man är kvinna. För män är reglerna, i vanlig ordning (tyvärr), inte lika strikta men för kvinnor gäller det oftast att klä på sig om man befinner sig utanför stranden i Goa, Karnataka och Kerala.

För kvinnor gäller långa pösiga byxor eller lång kjol och blusen eller tröjan bör täcka axlarna och inte vara allt för åtsittande. Ett alternativ är att bära indiska kläder som ofta är luftiga, sköna och anpassade till det indiska vädret. Helt utan uppmärksamhet och blickar kommer man ändå inte vara. 

Tänk också på att man förväntas täcka huvudet i många tempel och moskéer. Ta därför gärna med en vacker schal eller scarf att lägga över huvudet när det behövs. Läs mer om indiska kläder här!

2. Ta av dig skorna

Lämna skorna utanför

Precis som i Sverige tar man av sig skorna innan man går in i någons hem. Men det gör man ibland även i vissa butiker också. Ser du ett antal skor parkerade utanför butiken, ta då av dig dina också.

I tempel är det regel utan undantag att ta av sig skorna utanför helgedomen. Det brukar finnas speciella hyllor där man kan ställa skorna, ibland med vakt som förväntar sig dricks eller en avgift när du hämtar ut skorna igen.

Vid vissa monument där man bör visa respekt ska man också ta av sig skorna, det gäller till exempel vid Mahatma Gandhis kremeringsplats och platsen där han blev skjuten.

3. Vad du gör med vänster hand stannar i det privata

Höger och vänster hand i Indien

Vänster hand används vid toalettbesöket och inte så mycket mer. Förutom att spara träd och miljön blir rumpan renare av att tvättas med vatten, men din hand blir det kanske inte. Det är därför den vänstra handen anses oren.

Den högra handen används till att äta sin mat men också till att överlämna saker till andra personer. Lämna alltid gåvor och pengar med höger hand eftersom det anses vara en förolämpning att göra det med den orena handen. 

Det kan vara lite trixit att bryta vissa bröd med bara högra handen, men med lite övning går det oftast snabbt innan man blir ett proffs. Men var inte orolig, inget kommer hända om den vänstra handen hjälper dig lite på vägen ibland.

4. Orena fötter

Fotsvett & etikett i Indien

Det är inte bara den vänstra handen som är oren. Dina fötter är det också. Det är väldigt väldigt ofint att visa sin fotsula mot en annan person, ett porträtt eller en gudabild. Bäst är att se till att fotsulorna alltid är mot marken. Att nudda sin fot av misstag mot en annan bör följas av en rejäl ursäkt.

Att peka med foten är också något som anses vara förolämpande. Pekar gör man oftast med hela högra handen och inte bara ett finger.

5. Visa inte kärlek offentligt

Visa fysisk uppskattning i det offentliga Indien

Att män kan hålla hand på gatorna är ett undantag mot regeln att inte hålla hand. Två män eller pojkar kan utan problem gå och hålla hand eller hålla om varandra (det handlar nödvändigtvis inte om homosexualitet utan är ett vanligt sätt för alla män att visa omtanke om andra män). Det gäller dock inte män och kvinnor som helst ska hålla sig från att hålla hand till hemmet. Att pussas eller kramas anses väldigt privat och kan verkligen orsaka rabalder. 

6. Tänk på kroppsspråket

Det indiska kroppsspråket

Frustrerad när rikshawchauffören eller försäljaren bara vicklar runt lite med huvudet när du försöker förhandla om priset? Ta det lugnt. En indisk huvudskakning innebär oftast ett medgivande eller ett godkännande. 

Män och kvinnor rör traditionellt inte varandra och det gäller även vid sociala kontakter. Där man i vissa länder kysser kinder eller kramas sker utan kontakt i Indien. Istället för att kyssa kinder eller hälsa i hand är det bäst att sätta ihop handflatorna och göra en Namaste.

I vissa moderna företag och liknande börjar handskakningarna bli populärare men vi rekommenderar ändå att man håller sig till Namaste. Dels är det mer hygieniskt och dels riskerar man inte att göra fel. Namaste fungerar också bra mellan folk av olika eller samma kön. Namaste!

7. Följ reglerna i templet

Regler i Indiens tempel och monument

Många tempel i Indien har olika regler. Bland annat är det sällan kvinnor med menstruation får komma in. I Jain-tempel får man heller inte ta med sig något utav läder. I många tempel måste man täcka sitt huvud (bland annat alla Sikh-tempel eller så kallade Gurdwaras). I många tempel får man inte ta med kamera eller mobiltelefon och i moskéer förväntar man sig att täcka sina ben med mera. Fråga gärna innan ni går in i templet så att inget blir fel!

8. Håll tiden men räkna inte med att någon annan gör det

Passa tiden i Indien

Svenskar kan kanske vara lite väl hårda på tidshållningen ibland men det är något som man ofta saknar helt i Indien. Det är inte ovanligt att man säger att något ska ta fem minuter när det i själva verket kan ta dagar. Att komma en timme eller två för sent till festen eller middagen är inte heller något som anses konstigt. 

Ska du jobba med ett stort internationellt företag i Indien förväntar man sig och ska också förvänta att andra är punktliga. 

9. Ta inte illa upp av personliga frågor

Nyfikna blickar i Indien

Hur mycket tjänar du? Det kan ibland vara den första frågan man får av en främling på tåget i Indien. Kvickt följt av frågan om det finns tigrar och kor i landet där man kommer från. Var kommer du från och vad jobbar din pappa som?

Det finns flera orsaker till varför många indier är väldigt frågvisa och nyfikna och vill du inte berätta är det helt okej att säga att man helst inte vill berätta det. Du bestämmer vad du vill berätta om och behöver faktiskt inte ens alltid vara artig. Frågvisa försäljare på gatan ställer frågor med automatik och du behöver inte berätta vilket land du kommer från eller ”vilket land som saknar dig” för hundratolfte gången på rad.

Ibland kan det vara ett intressant sätt att komma in och ställa motfrågor till reskamraterna på tåget. Kanske leder det till en inbjudan till ett indiskt bröllop? Kanske leder det till en inbjudan på lunch i någons hem? Kanske leder det till en djup och intressant diskussion om religion eller ett intressant livsöde. Men hur som helst, var inte rädd att...

10. Tacka ja till inbjudningar

Bröllop i Indien
Undertecknad har såväl besökt många indiska bröllop och gift sig själv på plats, som man kan se på bilden ovan!

Efter en smula sunt förnuft tycker vi att inbjudningar till allehanda evenemang så som bröllop kan vara något av det bästa du någonsin gjort på resan.

Indiska bröllop är vanligtvis väldigt storslagna, påkostade och fantastiskt roliga och lärorika. Men vill du inte gå? Tacka gärna nej med en fin undanförklaring så att du inte sårar någons känslor.

11. Tänk på vad du äter och dricker

Indisk gatumat i Indien

Att dricka och röka offentligt i Indien anses som något ofint och också något som bryter mot lagen. Vill du röka, gör det privat. Indisk mat och i synnerhet gatumaten är något av det bästa som finns med Indien. För att minska riskerna att bli sjuk, se till att läsa vår artikel om Indisk mat! 

12. Ta med små gåvor från ditt hemland

Svenska gåvor en perfekt present i Indien

De flesta indienresenärer som är lite öppna blir förr eller senare inbjudna på middag eller någon annan festlighet. Då kan det vara skoj att ge en liten gåva från Sverige. Kanske kan du köpa med några nyckelringar med dalahästar, älgar eller annar Svenskt? Det spelar egentligen ingen roll vad det är men souvernirer som påminner om våra exotiska hemländer är alltid uppskattat!

13. Använd det sunda förnuftet

Scams i Indien - Diamanter

Låter det för bra för att vara sant är det oftast inte sant. Nej, ingen vill ha hjälp med att föra diamanter till Sverige och du kommer inte bli rik. Vill någon använda dig för att göra bra affärer, hjälpa dig att bli rik? Tacka nej och ta dig där ifrån. Det gäller även om personerna verkar supertrevliga och verkligen vill vara dina bästa kompisar. Det cirkulerar ett antal scams i Indien (främst i Goa och i Jaipur) med personer som vill lura dig på pengar genom handel av ädelstenar. Var också försiktig som tjej när du blir (för det blir du) kontaktad av killar och unga män i Indien. Det är inte alltid de har ditt goda intresse i tanken.

14. Fler goda råd

Vi jobbar hårt på att utveckla och förnya Indien.nu för att ge er de bästa tipsen och råden. Några har vi samlat under kapitlet Planera din resa. Tycker du något saknas? Kommentera gärna och kom med egna förslag! Vill du läsa fler artiklar från Indien.nu? Glöm inte att dela och gilla på Facebook!