Indien -curryns och den vegetariska matens förlovade hemland.

 Att kalla maten i Indien för indisk mat är kanske inte helt rätt. I Indien finns ett flertal olika matkulturer med stor skillnad på både smak och ingredienser.

Färska frukter på marknad i Indien

På följande sidor kommer vi förklara de olika ingredienserna samt bjuda på flera smakrika recept. Läs vidare om Indiens matkultur nedan eller klicka dig in till vår receptsamling och beskrivningar över örter och kryddor:

Indiska recept | Indiska örter och kryddor

Indisk mat och Indiens matkulturer

Olika religioner och kulturer har dominerat över olika indiska områden och efterlämnat olika maträtter och seder. Grovt kan man dela upp landet i två gastronomiska delar, norr och söder även om nordindisk mat i viss mån även serveras söderut och vice versa.

Det är mycket enkelt att hitta vegetarisk mat i hela landet, oftast mycket lättare än mat med kött. Det kan dock vara svårare med ren veganmat då mycket av maten tillagas i ghee, en sorts smörolja. I större städer är det kanske inget större problem att få restaurangen att utesluta detta, men på mindre orter kan det vara svårt att göra sig ordentligt förstådd hos personalen.

Nordindisk mat

I den nordliga delen av landet har islam länge dominerat och det har naturligtvis avspeglat sig i maten. Kyckling och get är två viktiga ingredienser i många rätter men även vegetariska rätter är lätta att få tag på. Till maten äter man bröd som dras till bitar med höger hand och som fungerar lite som en sked eller nypa. 

Maten är oftast stark och som tillbehör serveras ofta en svalkande och smaksatt yoghurt eller curd som det heter i Indien. Ofta har denna youghurt olika grönsaker, frukter eller kryddor tillsatt och kallas då för raita.

Äter du kyckling så är chicken tikka eller tandoori chicken, som båda tillagas i en speciell lerugn (Tandoriugn), mycket gott och speciellt om det avnjuts på en liten gatuservering under kvällspromenaden. Den vegetariska motsvarigheten till chicken tikka är Paneer Tikka vilket är en form av indisk färskost som marineras och sedan grillas i lerugnen. Tandoori är altså namnet på en ugn och inte en smaksättning som många tror. 

Förutom den grillade maten, som oftast äts lite som en förrätt, är det normalt att äta linsgryta (Dal) gjord på gula (Dal fry) eller svarta (Dal Makhani) linser tillsammans med sin grönsaksröra. Men som tidigare nämnts, det största kännetecknet på nordindisk mat är att den oftast ät med bröd istället för ris som är vanligt i syd.

Sydindisk mat

Om den nordindiska maten kan beskrivas som stark så är användandet av kryddorna där något som man skrattar åt i söder. I Sydindien får eldslukaren sitt riktiga elddop, speciellt då i vissa delar av Tamil Nadu.

Maten serveras ofta på palmblad eller på en plåtbricka med fack för ett flertal olika vegetariska röror och till det serveras här ris till skillnad mot norra Indiens chapati (bröd). Rätten som brukar gå under namnet thali (thalis med andra grönsaksröror än i syd serveras även i norr) äts liksom alla annan mat även här med höger hand. För att att underlätta så brukar man blanda ihop sin curry med riset tills det får en ätvänlig konsistent. Kladdigt men gott.

Vill du äta någon fastare föda så är dosa något gott som rekommenderas. En dosa är en tunn rispannkaka som ofta fylls med ett kryddigt innehåll. 

I södra Indien äter man altså ofta ris till sin mat och grytorna innehåller ofta kokosmjölk eller riven kokos. Ibland kan man skämtsamt höra sydindierna kalla nordindierna för Chapatis (tunnbröd) medan man i norr kontrar med att kalla sydindierna för chawals, dvs risätare.

Variationer

I Goa och i viss mån även vissa ställen i Kerala i sydöstra Indien görs det ibland undantag i regeln om att inte äta nötkött. Kerala Beef och några goanska rätter innehåller nämligen nötkött. Vi har personligen inte testat Kerala Beef, men den ska enligt säkra källor ofta vara mycket bra.

I delstaten Gujarat är det vanligt att maten är lite söt vilket kan kännas främmande i början tills man vant sig, men givetvis finns det även variationer i Gujarat och den här sidan kan bara ta upp några olika särdrag.

Vanliga grönsaker i indisk mat:

Grönsaksmarknad i Indien

Alu (Aloo) - Potatis, lika många stavningar som storlekar, men det uttalas i alla fall på samma sätt.
Bund Gobi - Kål
Bhindi - Okra - Ser ut som lite kantigare chilifrukter men är milda och goda om de tillagas på rätt sätt. Prova Bhindi Masala.
Channa - Kikärtor - En mycket god rätt innehållande kikärtor är Channa masala, dvs. kikärtor i en (ofta) kryddstark blandning.
Chawal - Ris. Äts oftast i södern.
Dal - Linser
Gajar - Morot
(Full) Gobi - Blomkål    
Patta Gobi - Vitkål
Kheera - Gurka.
Mutter - Gröna ärtor. Prova gärna att äta Alu Mutter med chapati (dvs potatis och ärtgryta med tunna pannbröd)
Palak - Spenat
Piaz - Lök. Rå serveras den ofta som tilltugg till maten.
Sabzi - Grönsaker!
Shimla Mirch - Paprika och mild ljusgrön chili har samma namn
Tomater - Tomat

När man kollar i menyn på en Indisk restaurang heter de flesta rätter en kombination av orden ovan varför det kan vara på sin plats att lära sig dem.
AlooGobi är tex en curry med potatis och blomkål och Mutter Paneer är färskost med gröna ärtor.

Kött, fisk, kyckling och mejeriprodukter:

Fisk - Efter Indiens långa kuster kan du äta otroliga fisk- och skaldjursrätter. Strosa runt bland försäljarna och välj ut just din fisk för att få den tillagad på ditt sätt eller enligt något smakigt i menyn. Undvik fisk och skaldjur helt i inlandet om du inte är säker på att det hanteras på rätt sätt.
Kyckling - Att äta kyckling är väldigt populärt i norr och då ofta tillagad i Tandooriugn (stor lerugn där maten sätts fast på sidorna). Mycket gott och ibland starkt. Kycklingen är oftast färsk och slaktas oftast  inte förens kort innan tillagning. Ett tips är att beställa benlösa kycklingbitar och du vill äta någon gryta med kyckling. Det gör att tillagningen går snabbare och du (oftast) slipper ofärdigt kött.
Bland kycklingrätterna är Chicken Tikka, dvs. små grillade kycklingbitar på spett en personlig favorit och avnjutes helst med en bit bröd på en kvällsöppen uteservering. Chicken Tikka Masala består av grillade kycklingbitar i en kryddig sås och är kanske lite mer matigt.
Get/Lamm - Lamm eller get som det oftast handlar om kallas ofta mutton i menyerna. Smaken är det inget fel på men köttet i sig kan vara ganska fett och senigt. Bra tillagat är det fantastiskt gott
Paneer - En sorts ost som ibland påminner lite om suddgummi i konsistensen. Smakar gott både i grytor eller som röda & heta från tandoriugnen (Paneer Tikka, kryddade ostbitar på spett). Testa till exempel Khadai Paneer som är ostbitar i i en tomatbaserad sås med paprika eller Butter Paneer som även det är tomatbaserad om än lite krämigare sås.
Mjölk - Dudh - säljs oftast i påsar och behöver kokas innan användning. I större städer kan man dock köpa mjölk i kartong som går att dricka direkt från kylen.

Bröd:

Chapati - Ett tunt osyrat bröd som steks i panna. Bakas på vatten, mjöl och lite salt.  Personlig favorit och lättare att äta med än Naan.
Dosa - Påminner en hel del om den svenska pannkakan fast gjord på rismjöl och innehåller inte ägg samt smakar inte sött.  Ibland kan dosan fyllas med en grönsaksröra och kallas då masala dosa
Idli - En rund liten ångkokad risboll. Väldigt kompakt och smaklös. Serveras ofta med dahi eller som det också kallas curd vilket är en yoghurt (ofta smaksatt). Ingen personlig favorit men fungerar bra när magen inte vill vara med... Ätes ganska ofta med andra ord.
Naan - Tunt bröd som oftast är lite fluffigare än chapati. Bakas i ugn och finns ofta i olika varianter så som butter naan, garlic naan etc.
Papad eller Papadam - Gula skrovliga bröd, gjorda av linsmjöl, som påminner lite om chips i både konsistens och smak.
Paratha (Parantha) - Ännu ett tunt bröd, oftast med fyllning. Prova tillexempel Aloo Paratha (med kryddig potatisfyllning), Paneer Paratha (fylld med ett tunnt lager indisk färskost) eller Gobi Paratha.
Puri - Ett mjukt friterat bröd som blir uppblåst som en ballong vid tillagningen. Stick försiktigt ett hål i brödet innan du äter och låt den varma ångan strömma ut.
Roti - Bröd. Ber du om roti på en restaurang kan du få helt vanlgia chapati, tandoori roti (lite tjockare och krispigare chapati som gräddas i lerugn) eller något annat bröd

Drycker:

Kranvatten - Även om det ibland påstås att det går att dricka vattnet ur kranarna på vissa orter lämpar det sig väldigt sällan för våra ömtåliga magar som inte är vana vid bakteriefloran. Då är det betydligt bättre att köpa vattenflaskor i kiosken eller butiken eller rena det själv om du har med filter eller tabletter.
Chai - Te. I Indien serveras ofta teet i en söt mjölkig blandning där vatten, mjölk, teblad och socker får stormkoka ihop under en tid. Avnjutes i glas eller små fina lerskålar som slängs bort efter att drycken är slut! Önskas en kryddigare blandning så ber du om masala chai. Gator i byar och städer är kantade av små fräsande, puttrande kreosondrivna tekokare så en kopp av favoriten är aldrig långt borta. Det hinner inte ens gå många minuter mellan försäljarna på tågen som med enträgna, enformiga röster skriker ut sitt budskap: "Chai, Chai, Garam (hett) Chai"
Lassi - Yoghurtdryck. Denna dryck kan fås i alla tänkbara smaker så som choklad, kanel, äpple, banan, salt, neutral och bang. Bang lassi är en lassi kryddad med opium eller hasch och finns i styrkorna lätt, medium och stark. Bang lassi är en dryck som oftast används till religiösa ändamål och är absolut inget vi rekommenderar.
Dudh - Mjölk. Drick endast nykokt.
Läskedrycker - Det finns ett stort urval av inhemska och importerade drycker. Ur det inhemska kan nämnas Merinda som är en söt men god apelsindricka samt Limca vilket är en limedryck som är undertecknads favorit.
Fresh Lime Soda (färskpressad lime Nimbo i sodavatten) är kanske den perfekta sommardrycken. Drick den som den är, sötad eller med salt! Under de varma sommarmånaderna är det perfekt med en lime soda med lite salt (vanligt eller det sulfatluktande rock-salt).
Mineralvatten -  Mineralvatten finns nästan över allt och kostar bara några kronor för 1,5 liter. Det är även rekommenderat att borsta tänderna med flaskvatten för att undvika sjukdomar. Köper du frukter på gatan så gäller det ju även här att tvätta frukten med buteljerat vatten.
Det förekommer en del fusk med vattenflaskorna på vissa ställen i landet så försök att hålla dig till stora märken så som Bislery, Bailey och andra välkända fabrikat. På senare år ha även The Coca Cola company och Pepsi givit sig in i vattenbranschen i Indien och vill plocka marknadsandelar från de indiska och minst lika bra fabrikaten. Många hotell erbjuder även påfyllning av dina vattenflaskor gratis eller mot en låg avgift. Se då till att vattnet är renat med en så kallad RO-maskin. Vi rekommenderar varmt att man fyller på sina flaskor där det är möjligt för att inte öka på sopberget.
Öl och alkohol - Ett mycket gott inhemskt öl är King Fisher som faktiskt finns att köpa på våra Svenska Systembolag (i beställningssortimentet). Det finns ett flertal olika sorters öl från lättare alkoholstyrka till riktigt starka grejor.  Priserna på öl skiljer sig markant mellan olika delstater. I Goa och Diu är det jättebilligt medan det är jättedyrt i vissa delstater och till exempel helt förbjudet i Gujarat.
Toddy - är en jolmig alkoholhaltig dryck som tillverkas av kokospalmen. Elefanternas favorit.
Feni - är en spritdryck som tillverkas av cashewnötter.
Arak - är ännu en destillerad spritsort men som är gjord på ris.
Rom - förknippas kanske oftast med karibien men indiens inhemska romsorter är oftast väldigt goda. Undertecknads favorit heter Old Monk och återfinns i de flesta delstater i Indien. Blanda med cola, en skvätt vatten eller drick den som den är eller med is.
Utöver dessa finns säkert en massa lokala varianter och sorter. Nämnas bör också att whiskey, vodka och andra spritsorter ofta är inhemskt tillverkade och har namn som är förvillande lika de västerländska motsvarigheterna!

Varning! Drick endast sprit av välkänt märke med obruten försegling, det händer att träsprit blandas ut för att inbringa några extra slantar!

Magsjuka:

Vad gör ett kapitel om magsjuka på en sida om mat? Det är ibland inte konstigt att begrepp som "Delhi belly" och liknande dyker upp bland resenärer i Indien. Bakteriekulturen i Indien skiljer sig en hel del mot den som våra svenska, känsliga, magar är van vid. Ibland beror det även på felaktigt tillagad mat och mat som har varit uppvärmd under en lång tid. Men det finns några råd som resenären bör ta till sig:

Vissa säger att man ska undvika ägg och då framför allt råa ägg som du finner i majonnäs och sådant. Frukter och råa grönsaker ska vara skalade om du inte tvättar dem i buteljerat vatten.
Många av de råd man kan få är kanske lite väl överbeskyddande...
Ät mat på ställen som är livligt besökta av lokalbefolkningen. Dels är maten färskt tillagad om det finns omsättning och dels går ju inte lokalbefolkningen till restauranger där de blir sjuka eller där maten smakar illa.

Ett råd som kan vara bra är att undvika fisk och skaldjur i inlandet. Kylningen av livsmedel är inte lika effektiv där som här. Fisk och skaldjur är dock delikat utefter kusterna.

Att äta mat på gatuserveringar är inget problem. Där ser du ju när maten blir tillagad och vet att det inte fuskas.

Ska du helt undvika magsjuka så får du nog helt undvika mat tyvärr. Bakteriekulturer och sådant skiljer sig från det som vi här i väst är vana vid, men äter du vällagad mat så blir det inga allvarliga saker i alla fall.

När olyckan är framme och magsjukan är ett faktum gäller det att dricka mycket vatten för att undvika uttorkning. Blanda gärna i lite salt och socker i vattnet för att återställa kroppens saltbalans. På svenska apotek kan du köpa Resorb som är en brustablett som hjälper dig att hålla mineralbalansen. Andra bra-att-ha-mediciner för magåkommor är; yoghurttabletter, Travello (håller magen lugn), koltabletter samt ev. något receptbelagt läkemedel för värre tillfällen. Om du skulle råka åka utan ditt medicinförråd så är hjälpen aldrig långt borta i Indien. Små medicinbutiker har synnerligen effektiva bot- och hjälpmedel. Vid längre tids magsjuka, kontakta läkare!

Summa summarum. Ät på de ställen som indierna äter på och undvik hellre de fina lyxrestaurangerna med litet kundunderlag. Ta med dig mediciner hemifrån och kontakta läkare vid långvariga besvär.
 

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu