Örter & kryddor

Indiska kryddor

Indisk mat är vida känd för att vara väldigt stark, något som stämmer ibland. Något som kännetäcknar all indisk mat är dock att den innehåller många olika kryddor. Nedan kan du läsa om några av de vanligaste. 

Vill du ha tips om indisk mat med alla dessa härliga kryddor? Kolla in vår receptsamling här! Se även vår huvudartikel om indisk mat här!

Lista över vanliga örter & kryddor i Indien

  • Ajowan
    Ajowan (Trachyspermum copticum):

    Ajowan eller Bishop’s seeds, som de även kallas, är en krydda som ofta blandas ihop med andra kryddor tex selleri, libsticka och svartkummin. Det botaniska namnet...

  • Anis (Pimpinella anisum)

    Kommer från familjen Apiaceae, samma familj som kumminsorterna vi känner till och även här är det frukten man ändvänder. Vanligtvis i Sverige kallar vi detta anisfrö .

  • Bockhornsklöver
    Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum):

    Fenugreek som denna ört (bladen) och krydda (frön) heter på engelska, kommer från familjen Fabaceae.

  • Brödkummin
    Brödkummin(Carum carvi):

    Kommer från familjen Apiaceae och även om man säger att det är fröna så är det är frukten av denna planta som man använder som krydda.

    Smaken är stark, aromatisk och...

  • Curryblad:

    Curryträdet (Murraya koenigii) är ett träd i citrus-familjen och det är bladen på trädet vi kallar curryblad. Trädet kommer ursprungligen från Indien och kallas ibland för söta neem-...

  • Hing (asa foetida)
    Hing (asa foetida):

    På svenska heter denna krydda Dyvelsträck och kommer från familjen Apiaceae. Härstammar från Indien och är en krydda som framställs av en hård kåda, gråvit när den är färsk...

  • Fänkål (Foeniculum vulgare):

    Från denna växt, i Apiaceae familjen, får man både en ört och krydda. Både stjälk, rot och blad är ätbara och så är även fröna, även kallade frukten.

  • Garam Masala
    Garam Masala:

    Betyder ordagrant varm (garam) krydda (masala) och är ingen krydda i sig utan en blandning av olika kryddor. En mycket populär blandning i det Indiska köket och en kryddblandning...

  • Grön Kardemumma
    Grön Kardemumma (Elettaria cardamomum):

    Kardemumma kommer från ingefärssläktet och är en grön liten kapsel som innehåller små svarta frön. Det är världens tredje dyraste krydda efter saffran och...

  • Gurkmeja
    Gurkmeja (Curcuma longa):

    Härstammar från ingefära-familjen, Zingiberaceae, och är en väldigt vanlig krydda i Indisk matlagning. Den är mest känd för sin gula färg och på många språk betyder...

  • Ingefära
    Ingefära (Zingiber officinale):

    Ingerfära kommer från familjen Zingiberaceae, så samma släkt med kardemumma och gurkmeja. Själva ingefäran finner man i rotstocken även om man ofta kallar det för...

  • Kanel
    Kanel (Cinnamomum):

    Kanel är en välkänd krydda för många här i Sverige. Normalt förknippar vi det med pepparkakor, glögg och risgrynsgröt mm.  Kryddan Kanel får vi från barken av ett...

  • Koriander
    Koriander (Coriandrum sativum):

    Koriander har en hel del släktingar (tex fänkål och kummin) då även denna krydda/ört kommer från Apiaceae familjen. De vanligaste delarna av plantan som vi...

  • Kryddnejlika
    Kryddnejlika (Syzygium aromaticum):

    Kryddnejlikan kommer från ett stort tropiskt träd och det är den oöppnade blomknoppen man plockar. När de är färska är knoppen gul-rosa och efter man torkat...

  • Kryddpeppar
    Kryddpeppar (Pimenta dioica, allspice):

    Kryddpeppar (även kallat Pimenta) är en krydda som har tagit namnet allspice från både sin smak och doft. Denna underbara krydda är en naturlig blandning...

  • Lagerblad
    Lagerblad (Laurus nobilis):

    Kommer från lagerfamiljen och det är bladen av detta stora träd men använder i matlagning. Vanlig smaksättare i ex vis grytor och soppor.

    Smaken av färska...

  • Muskotnöt
    Muskotnöt & Muskotblomma (Myristica fragrans):

    Dessa två kryddor kommer från muskotträdet som tillhör Myristica fragrans-familjen. Båda kryddorna kommer från den aprikosliknande frukten som...

  • Det finns en stor förvirring om namnet på den här kryddan och den blir ofta hopblandad med brödkummin och sesamfrön, vilket är helt fel.

  • By Wiki-uk - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?c
    Panch phoron:

    Detta är en kryddblandning som består av lika delar bockhornsklöver, Nigella sativa, kumminfrö, radhuni och fänkålsfrön.

  •  svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar

     

    Peppar (Piper nigrum):

    Nästan alla vet vad vi talar om när vi säger peppar. Men vad inte alla vet är att vår kända svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar alla kommer från...

  • Saffran (Crocus sativus):

    Kryddan saffran får vi från pistillerna från den vackra violetta krokusen Crocus sativus i Iridaceae släktet. Det krävs mellan 140 000 och 200 000 blommor till ca 1 Kg...

  • Senapsfrö
    Senapsfrö:

    Dessa små runda och smakrika frön använder man ofta och gärna i Indisk matlagning. Vi i Sverige är vanast med att fröna redan är malda och färdiga i senapsform, men fröna börjar komma...

  • Sesamfrön
    Sesam:

    Sesamfrön kommer från en vackert blommande planta i Pedaliacea familjen och ses vanligtvis som vita eller svarta (blåsvart) frön.

  • Spiskummin
    Spiskummin (Cuminum cyminum):

    Kommer från samma familj som Brödkummin men ska inte förväxlas med denna!

    Det är själva frukten som man ändvänder som kryddan men det kallas ofta för frön....

  • Stjärnanis
    Stjärnanis (Illicium verum):

    Kommer från familjen (Illiciaceae) och även om den inte är släkt med anis så är smaken liknande. Smaken är varm, aromatisk och lite starkare än anis. Man kan säga...

  • Svart Kardemumma
    Svart Kardemumma (Amomum subulatum, Amomum costatum)

    Svart kardemumma är en mycket intressant krydda, som inte ska förväxlas med den ”vanliga” gröna kardemumman. Används flitigt i matlagnig runt...

  • By Sushant savla - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index

    Kala Namak som det heter i Indien är en mycket vanlig smaksättare i Indiska rätter. Det är en oarbetad mineral som har lite svagt rosa-grå färg, speciellt när den är mald. Som större bitar har...

  • Tamarind
    Tamarind: (Tamarindus indica)

    Tamarind kommer från ett stort ofta högt träd och är en ärtväxt. Namnet kommer från det arabiska ordet tamar hind, vilket betyder Indisk dadel.

Facebook Comments Box