Muskotnöt & Muskotblomma

Muskotnöt & Muskotblomma (Myristica fragrans):

Dessa två kryddor kommer från muskotträdet som tillhör Myristica fragrans-familjen. Båda kryddorna kommer från den aprikosliknande frukten som trädet bär.

Muskotnöten är själva kärnan och det vi kallar muskotblomma är själva fröhöljet som sitter runt muskotnöten underfruktköttet. När man skördar muskotblomman har den en klar röd färg och efter torkning försvinner en del av färgen får en ljus, nästan guldaktig, ton.

Muskottradet

Båda kryddorna har en stark aromatisk, varm smak. Man ska vara försiktigt när man kryddar med muskot då den lätt kan ”ta över”.

I Sverige är det vanligt att krydda potatismos eller stuvad potatis med muskot. Då muskotnöten inte är en nöt så kan oftast nötallergiker äta kryddan, dock ska man veta att vid stora mängder av muskotnöt kan man få förgiftningssymtom vilket kan vara farligt.

Muskotnöt

Muskotblomma

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu