Kanel

Kanel (Cinnamomum):

Kanel är en välkänd krydda för många här i Sverige. Normalt förknippar vi det med pepparkakor, glögg och risgrynsgröt mm.  Kryddan Kanel får vi från barken av ett åretrunt- grönt tropiskt träd. Det finns många olika arter av kanel vilka vissa ger mer smak och vissa mindre. Sorten Cinnamomum verum är den som är känd som ”äkta kanel” och den vi oftast finner i Indien.

I Indisk matlagning är det vanligt att använda hela bitar av kanel och inte den malda som vi i Sverige har på gröten. När man använder sig av hela bitar kanel ska man tillsätta detta i tidigt skede, så att kanelen kan ”rulla ut” sig för att få ut så mycket smak som möjligt.

Använder man istället malen kanel tillsätts detta sent i matlagningen då den inte ska tillagas för länge, det kan nämligen ge en bitter smak då. Smaken av kanel är aningen söt och aromatisk och doften får många att njuta.

Finns även ofta i många kryddblandningar ex vis garam masala.

Kanel/Cinnamon

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu