Kryddnejlika (Syzygium aromaticum) kommer från ett stort tropiskt träd och det är den oöppnade blomknoppen man plockar och använder som krydda. När de är färska är knoppen gul-rosa och efter torkning blir den mörkbrun och lite rostfärgad. Vanligtvis köper man kryddan hel, men kryddnejlika finns även i pulverform. Var försiktig när du använder pulvret då smaken lätt kan ta över hela maträtten.
Smaken av kryddnejlika, som i Sverige ibland bara kallas nejlika, är sötstickande, stark med lite bränd eftersmak. I kryddnejlika finner vi eugenol som har en antiinflammatorisk förmåga. Men kan med fördel tugga lätt på kryddnejlika vid till exempel tandvärk och den sägs även vara bra mot andra smärtor och magsår.
Kryddnejlika ingår i kryddblandningen garam masala och ofta även i indiskt chai. I Sverige är den starkt förknippad med julfirandet då den ofta sticks in i apelsiner för att bilda ljuvligt doftande prydnader.
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera