Kryddnejlika

Kryddnejlika (Syzygium aromaticum):

Kryddnejlikan kommer från ett stort tropiskt träd och det är den oöppnade blomknoppen man plockar. När de är färska är knoppen gul-rosa och efter man torkat den så är den mörkbrun lite rostfärgad. Vanligtvis köper man denna krydda hel men finns även i pulverform. Man ska dock vara försiktig när man ändvänder pulvret då smaken lätt kan ta över.

Kryddnejlika/Clove

Smaken av kryddnejlika, som ibland bara kallas nejlika i Sverige, är sötstickande, stark med lite bränd eftersmak. I kryddnejlika finner vi eugenol som har en antiinflammatorisk förmåga. Men kan med fördel tugga lätt på kryddnejlika vid t.ex. tandvärk och den sägs även vara bra mot smärtor och magsår.

Kryddnejlika ingår i kryddblandningen garam masala och även i Indiskt chai.

Kryddnejlika/Clove

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu