
Tamarind (Tamarindus indica) är en ärtväxt som kommer från ett högt träd. Det är en vanlig frukt i Indien där den används i en mängd olika maträtter, sötsaker och drycker. Namnet tamarind härstammar från det arabiska ordet tamar hind, som betyder indisk dadel.
Klibbig syrlig massa
Tamarindens frukt består av bruna bönskidor som innehåller en klibbig massa som omsluter de glänsande svarta kärnorna. Denna kladdiga massa används för att ge en sötsyrlig, fruktig smak och doft till många maträtter runt om i världen.
Användning i Indien och i Sverige
I Indien används tamarind i allt från söta chutneys och sötsaker till syrliga grytor och inläggningar. I Sverige har tamarind kanske inte blivit lika vanligt förekommande, men det finns ändå flera användningsområden. Tamarind används ofta i maträtter som till exempel vegetarisk curry och hummus för att ge en syrlig smak.
Tamarind är en viktig ingrediens i både HP-sås och Worcestershiresås. Tamarind används för att ge en syrlig smak och en fruktig doft till såserna. Worcestershiresås är särskilt känd för sin användning av tamarind, tillsammans med en rad andra ingredienser som sardeller, vinäger, lök och kryddor. HP-sås innehåller också tamarind, tillsammans med tomater, maltvinäger och kryddor. Båda såserna används vanligtvis som smaksättare till kött, fisk och vegetabiliska rätter.
Tamarind är också en populär smaksättare i sötsaker runt om i världen. I kombination med chili är den en vanlig ingrediens i godissorter i Mexiko, Indien och andra delar av Asien.
Tamarindens hälsofördelar
Utöver dess användning i mat och sötsaker är tamarind även känt för dess hälsofördelar. Tamarind innehåller naturliga antioxidanter och är en källa till vitamin C och A. Det sägs också att tamarind kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna och förbättra matsmältningen.
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera