Bockhornsklöver

Bockhornsklöver

Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum):

Fenugreek som denna ört (bladen) och krydda (frön) heter på engelska, kommer från familjen Fabaceae.

Bladen som i Indien kallas methi, kan man tillaga likt spenat om de är färska, om de istället är torkade används de vanligtvis som en smaksättare i maträtter. Även stjälkarna är ätbara. De torkade bladen har en bitter smak och en stark doft och är ett måste i till exempel Butter Chicken och Chicken tikka Masala (eller versioner med Paneer.

Fröna är små och gul-bruna och är rätt hårda. Andväns flitigt i Indisk matlagning och har en bitter smak. Som smaksättare i maten kan man ändvända hela frön, som ingrediens i kryddblandningar så använder man kryddan i pulverform.

För att på ett lätt sätt kunna mortla denna krydda rekommenderas att man lätt rostar fröna innan. Finns i många currys, pickles och pastor.

Bra att veta: Släktingen Blåväppling som odlas i Europa liknar bockhornsklöver en hel del och kan användas som substitut.

Facebook Comments Box