Bockhornsklöver

Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum):

Fenugreek som denna ört (bladen) och krydda (frön) heter på engelska, kommer från familjen Fabaceae.

Bladen som i Indien kallas methi, kan man tillaga likt spenat om de är färska, om de istället är torkade används de vanligtvis som en smaksättare i maträtter. Även stjälkarna är ätbara. De torkade bladen har en bitter smak och en stark doft.

Fröna är små och gul-bruna och är rätt hårda. Andväns flitigt i Indisk matlagning och har en bitter smak. Som smaksättare i maten kan man ändvända hela frön, som ingrediens i kryddblandningar så använder man kryddan i pulverform.

För att på ett lätt sätt kunna mortla denna krydda rekommenderas att man lätt rostar fröna innan. Finns i många currys, pickles och pastor.

Bra att veta: Släktingen Blåväppling som odlas i Europa liknar bockhornsklöver en hel del och kan användas som substitut.

Bockhornsklöver

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu