Ajowan

Ajowan (Trachyspermum copticum):

Ajowan eller Bishop’s seeds, som de även kallas, är en krydda som ofta blandas ihop med andra kryddor tex selleri, libsticka och svartkummin. Det botaniska namnet på plantan är Trachyspermum ammi och är i samma familj som välkända dill och kummin. Liksom fröna från dessa växter är ajowan-fröna små och grova, halvmåneformade, med en silkeslen tråd i ena änden av fröet. Smaken av råa frön är varm, eldig och bitter, och det kan lämna munnen något stel.

När de är kokta så mildras intensiteten i smaken, så att en mer timjan-liknande smak kommer fram. Ajowan-frön används i ett stort antal indiska rätter från bröd till currygryta tillsammans med ett sortiment av andra örter och kryddor. När du använder frön hela i matlagning bör de krossas lätt för att frigöra de flyktiga oljor som skapar den fina smaken. Som en allmän regel bör fröna malas omedelbart före användning för att bevara den intensiva smaken.

Personer som är obekanta med kryddan kanske vill använda den med måtta tills de bekantat sig med smaken.

Ajowan/Bishop’s seeds

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu