
Ajowan eller Bishop’s seeds (Trachyspermum copticum) , som de även kallas, är en krydda som ofta blandas ihop med andra kryddor tex selleri, libsticka och svartkummin. Det botaniska namnet på plantan är Trachyspermum ammi och är i samma familj som välkända dill och kummin. Liksom fröna från dessa växter är ajowan-fröna små och grova, halvmåneformade, med en silkeslen tråd i ena änden av fröet. Smaken av råa frön är varm, eldig och bitter, och det kan lämna munnen något stel.
När de är kokta så mildras intensiteten i smaken, så att en mer timjan-liknande smak kommer fram. Ajowan-frön används i ett stort antal indiska rätter från bröd till currygryta tillsammans med ett sortiment av andra örter och kryddor. När du använder frön hela i matlagning bör de krossas lätt för att frigöra de flyktiga oljor som skapar den fina smaken. Som en allmän regel bör fröna malas omedelbart före användning för att bevara den intensiva smaken.
Personer som är obekanta med kryddan kanske vill använda den med måtta tills de bekantat sig med smaken.
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera