Sesamfrön har en lång traditionell användning i matlagningen runt om i världen, särskilt i Mellanöstern och Asien. I det indiska köket används sesamfrön främst i form av hela eller malda frön för att ge smak, textur och näringsvärde till olika rätter. De kan användas på olika sätt, såsom att rosta dem för att intensifiera smaken och använda som ett strössel över rätter eller som ett temperingselement i olika rätter, särskilt dal (linssoppa) och sabzi (grönsaksrätter).
När det gäller Sverige används sesamfrön också på olika sätt i matlagningen. Sesamfrön används ofta som ett dekorativt och smakfullt inslag på bröd, bagels, kex och bakverk. De ger en subtil nötig smak och en knaprig textur till dessa rätter. Sesamfrön används också i sallader, wokrätter och dressingar för att ge en extra crunch och smakdimension.
I mellanöstern är sesampasta, även känd som tahini, en viktig ingrediens i många maträtter, så som Hummus och Baba Ganoush.
Sesamolja är en annan form av sesam som är populär i det asiatiska, men även svenska köket. Den används som en smaksättare i dressingar, marinader och såser. Sesamolja ger en distinkt och aromatisk smakprofil till maten och används ofta för att ge en asiatisk touch till olika rätter.
Sammanfattningsvis används sesamfrön i både Mellanöstern och Indien, men med olika betoning och användningsområden. I Mellanöstern är tahini, sesampasta, en vanlig ingrediens i såser och dippsåser, medan i Indien används sesamfrön oftare hela eller malda för att ge smak och textur till rätter. I Sverige används sesamfrön som dekorativa och smakfulla inslag på bakverk, bröd och sallader samt sesamolja som en smaksättare i olika maträtter.
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera