Sesam

Sesamfrön har en lång traditionell användning i matlagningen runt om i världen, särskilt i Mellanöstern och Asien. I det indiska köket används sesamfrön främst i form av hela eller malda frön för att ge smak, textur och näringsvärde till olika rätter. De kan användas på olika sätt, såsom att rosta dem för att intensifiera smaken och använda som ett strössel över rätter eller som ett temperingselement i olika rätter, särskilt dal (linssoppa) och sabzi (grönsaksrätter).

När det gäller Sverige används sesamfrön också på olika sätt i matlagningen. Sesamfrön används ofta som ett dekorativt och smakfullt inslag på bröd, bagels, kex och bakverk. De ger en subtil nötig smak och en knaprig textur till dessa rätter. Sesamfrön används också i sallader, wokrätter och dressingar för att ge en extra crunch och smakdimension.

I mellanöstern är sesampasta, även känd som tahini, en viktig ingrediens i många maträtter, så som Hummus och Baba Ganoush.

Sesamolja är en annan form av sesam som är populär i det asiatiska, men även svenska köket. Den används som en smaksättare i dressingar, marinader och såser. Sesamolja ger en distinkt och aromatisk smakprofil till maten och används ofta för att ge en asiatisk touch till olika rätter.

Sammanfattningsvis används sesamfrön i både Mellanöstern och Indien, men med olika betoning och användningsområden. I Mellanöstern är tahini, sesampasta, en vanlig ingrediens i såser och dippsåser, medan i Indien används sesamfrön oftare hela eller malda för att ge smak och textur till rätter. I Sverige används sesamfrön som dekorativa och smakfulla inslag på bakverk, bröd och sallader samt sesamolja som en smaksättare i olika maträtter.

Postad av: Henric

Lista över Indiens vanligaste kryddor

Här finner du en lista över några av Indiens absolut vanligast förkommande kryddor. Klicka på en bild eller länk nedan för att läsa mer om dem och hur du kan använda dem i din matlagning.

Ajowan eller Bishop’s seeds (Trachyspermum copticum) , som de även kallas, är en krydda som ofta blandas ihop med andra kryddor tex selleri, libsticka och svartkummin.

Anis (Pimpinella anisum) är en växtart som tillhör familjen Apiaceae, samma familj som kummin. I Sverige är den vanligtvis känd som anisfrö.

Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum), även känd som fenugreek på engelska, är en ört och krydda som tillhör familjen Fabaceae.

Brödkummin (Carum carvi) är en krydda som tillhör familjen Apiaceae. Trots att man säger att det är fröna används faktiskt frukten av denna växt som krydda.

Curryträdet (Murraya koenigii) är ett träd i citrus-familjen och det är bladen på trädet vi kallar curryblad.

Hing (asa foetida), på svenska heter denna krydda Dyvelsträck och kommer från familjen Apiaceae. Härstammar från Indien och är en krydda som framställs av en hård kåda, gråvit när den är färsk och mörknar senare till en gul/röd/brun färg.

Fänkål (Foeniculum vulgare), växt i Apiaceae-familjen, ger både en ört och en krydda. Både stjälk, rot och blad är ätbara och så är även fröna, även kallade frukten.

Garam Masala betyder ordagrant varm (garam) krydda (masala) och är ingen krydda i sig utan en blandning av olika kryddor. En mycket populär blandning i det Indiska köket och en kryddblandning som oftast tillsätts i slutet av matlagningen.

Grön kardemumma (Elettaria cardamomum), som tillhör ingefärssläktet, är en liten grön kapsel som innehåller små svarta frön. Det är en av världens mest eftertraktade kryddor och rankas som den tredje dyraste kryddan, efter saffran och vanilj.

Gurkmeja (Curcuma longa), som tillhör ingefära-familjen Zingiberaceae, är en väldigt populär krydda i indisk matlagning. Den är välkänd för sin karakteristiska gula färg och på många språk betyder namnet till och med "gulrot".

Ingefära (Zingiber officinale) tillhör också familjen Zingiberaceae, samma familj som kardemumma och gurkmeja. Den del av växten som används är rotstocken, även om den ofta kallas för "rot".

Kanel (Cinnamomum) är en välkänd krydda för många i Sverige. Vi förknippar den ofta med pepparkakor, glögg, risgrynsgröt och andra godsaker. Kanel kommer från barken av ett tropiskt träd som är grönt året runt.

Koriander (Coriandrum sativum) är en krydda/ört som tillhör familjen Apiaceae och har flera släktingar såsom fänkål och kummin. De vanligaste delarna av växten som används är bladen och frukterna, även om roten också kan ätas.

Kryddnejlika (Syzygium aromaticum) kommer från ett stort tropiskt träd och det är den oöppnade blomknoppen man plockar och använder som krydda. När de är färska är knoppen gul-rosa och efter torkning blir den mörkbrun och lite rostfärgad.

Kryddpeppar, även känt som allspice eller Pimenta, är en krydda som får sitt namn från dess karakteristiska smak och doft som påminner om en kombination av kryddnejlika, kanel, muskotnöt och en liten pepprig ton.

Lagerblad (Laurus nobilis) tillhör lagerfamiljen och används främst i matlagning för sina blad. Det är en vanlig smaksättare i grytor, soppor och andra långkok.

Muskotnöt & Muskotblomma (Myristica fragrans) är två kryddor som kommer från muskotträdet. Trädet tillhör Myristica fragrans-familjen. Båda kryddorna kommer från den aprikosliknande frukten som trädet bär.

Det finns en stor förvirring om namnet på den här kryddan och den blir ofta hopblandad med brödkummin och sesamfrön, vilket är helt fel.

Panch phoron är en kryddblandning som består av lika delar bockhornsklöver, Nigella sativa, kumminfrö, radhuni och fänkålsfrön. Namnet "panch phoron" betyder bokstavligen "fem kryddor" på hindi och bengali.

Peppar (Piper nigrum) är en av de mest använda kryddorna i världen och har en lång historisk betydelse. Det är faktiskt en av de äldsta handelsvarorna i världen och har varit eftertraktad i århundraden för sin unika smak och arom.

Saffran (Crocus sativus) är en krydda som utvinns från pistillerna i blommorna av den vackra violetta krokusen Crocus sativus, som tillhör familjen Iridaceae.

Senapsfrön är små, runda och smakrika frön som används flitigt i indisk matlagning.

Sesamfrön har en lång traditionell användning i matlagningen runt om i världen, särskilt i Mellanöstern och Asien.

Spiskummin (Cuminum cyminum) är en krydda som tillhör samma familj som brödkummin, men det är viktigt att inte förväxla dem.

Stjärnanis (Illicium verum) tillhör familjen Illiciaceae och har en smak som liknar anis, även om anis inte är besläktad med stjärnanis. Den har en varm, aromatisk smak som är något starkare än anis. 

Svart kardemumma (Amomum subulatum, Amomum costatum) är en fascinerande krydda som skiljer sig från den vanliga gröna kardemumman.

Kala Namak, eller svart salt som det kallas på svenska, är en populär krydda i Indien som används för att ge smak åt en mängd olika rätter.

Tamarind (Tamarindus indica) är en ärtväxt som kommer från ett högt träd. Det är en vanlig frukt i Indien där den används i en mängd olika maträtter, sötsaker och drycker.