Stjärnanis

Stjärnanis (Illicium verum):

Kommer från familjen (Illiciaceae) och även om den inte är släkt med anis så är smaken liknande. Smaken är varm, aromatisk och lite starkare än anis. Man kan säga att det är en billigare variant av krydda till anis.

Man ändvänder frukten torkad och vanligast hittar man den åttaarmade. Finns en ovanligare med 12 armar, men svårare att finna. Smaksätter sprit och maträtter av olika slag och finns ofta med i olika kryddblandningar.

Man ska även veta att det finns två olika Stjärnanis, den kinesiska (Illicium verum, kallas även den äkta) och den japanska (Illicium anisatum, kallas även den falska). Båda kommer från samma familj och är extremt svåra att skilja från varandra i torkar tillstånd men de falska är mindre i storlek och har en svagare doft.

Den falska varianten är giftig och inte ätbar och används oftast som rökelse. Om man får kramper och känner sig illamående av t.ex. mat eller te som är kryddat med just Stjärnanis ska man vara på sin vakt.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu