Grön kardemumma (Elettaria cardamomum), som tillhör ingefärssläktet, är en liten grön kapsel som innehåller små svarta frön. Det är en av världens mest eftertraktade kryddor och rankas som den tredje dyraste kryddan, efter saffran och vanilj.
I Indien växer kardemumma vilt, och landet står för den största produktionen av kardemumma i världen. Trots detta är Indien inte den största exportören av kryddan på grund av dess omfattande användning på hemmaplan. Kardemumma är en krydda som spelar en central roll i det indiska köket.
Kardemumman har en söt och behaglig smak som bidrar till att förhöja smaken på olika maträtter och bakverk. I Sverige används den till exempel ofta i bullar och andra bakverk. I andra delar av världen används den för att smaksätta kaffe, te och olika maträtter.
I Indien är kardemumma ett oumbärligt inslag i Chai, den traditionella indiska teblandningen, och används också flitigt i olika sötsaker. Grön kardemumma används främst i mjölkbaserade rätter och sällan i tomatbaserade rätter, där den svarta kardemumman är mer lämplig.
Kardemumma är inte bara en krydda som ger smak och arom till maträtter, utan den har också använts i århundraden för sina medicinska egenskaper och har en plats inom traditionell indisk medicin, Ayurveda.
Med sin distinkta smak och mångsidighet är grön kardemumma en krydda som berikar matkulturen runt om i världen och ger en touch av exotism till olika rätter och drycker.
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera