Nigella sativa

Det finns en stor förvirring om namnet på den här kryddan och den blir ofta hopblandad med brödkummin och sesamfrön, vilket är helt fel.

Nigella Sativa är en vackert blommande växt som man finner både vilt och odlat runt om i Sydvästra Asien. Kommer från familjen Ranunculaceae och är en ranunkelväxt som har för oss välkända släktingar, som ex vis blåsippa och smörbollar.

Nigella-fröna är svarta och små, lite triangelformade och liknar lökfrön. De små fröna har nästan ingen lukt men om man tuggar lite lätt på dem så utvecklas en lätt doft som påminner om oregano.

Smaken är aromatisk och en aning bitter. Användningsområden är bla naan bröd och finns även i den kända kryddblandningen Garam Masala ibland.

Tips: Kan du inte få tag på svartkummin/nigellafrön kan dessa bytas mot spiskummin i de flesta recept, dock med lite förändrad smak. Det bästa är dock att försöka hitta och använda äkta svartkummin.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu