
Det finns en stor förvirring om namnet på den här kryddan och den blir ofta hopblandad med brödkummin och sesamfrön, vilket är helt fel.
Nigella Sativa eller svartkummin är en vackert blommande växt som man finner både vilt och odlad runt om i sydvästra Asien. Kommer från familjen Ranunculaceae och är en ranunkelväxt som har för oss välkända släktingar, som ex vis blåsippa och smörbollar.
Nigella-fröna är svarta och små, lite triangelformade och liknar lökfrön. De små fröna har nästan ingen lukt men om man tuggar lite lätt på dem så utvecklas en lätt doft som påminner om oregano.
Smaken är aromatisk och en aning bitter. Användningsområden är bland annat i naan-bröd och finns även i den kända kryddblandningen Garam Masala ibland.
Tips: Kan du inte få tag på svartkummin/nigellafrön kan dessa bytas mot spiskummin i de flesta recept, dock med lite förändrad smak. Det bästa är dock att försöka hitta och använda äkta svartkummin.
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera