Puri & Konark

Puri & Konark, Odisha, Indien
Snabbfakta
Puris placering i Orissa
Invånare (ca)
150 000
Språk
Oriya, Bengal, Hindi och engelska
Bäst tid att besöka
Oktober till Mars samt under Rath Yatra

Puri är en av de stora religiösa orterna i Indien, men det är inte enbart det som drar turister utan här lockar även de långa stränderna. Har du turen (eller oturen beroende på väder) att besöka staden under sommaren så firas här en gigantisk festival (Rath Yatra) där tre gudabilder dras genom staden, från Jagannath templet till Gundicha Mandir, på vagnar så stora att det krävs runt 4000 personer att dra en av dem. När sedan gudabilderna har haft semester i en vecka så dras de tillbaka till Jagannath.

Sevärdheter

Stränderna är fina och havet är rent så att ligga och lata sig på stranden är inte fel. Tänk bara på att vågorna är höga och att undervattensströmmarna kan vara förädiska. Tröttnar du på att sola och bada så finns det inte så mycket annat att göra i staden. De flesta tempel är stängda för icke hinduer och vill du shoppa är Bhubaneswar  ett bättre alternativ. En utflykt till Chilika lake kan ordnas på de flesta resebyråer i staden och kostar inte allt för mycket. Vill du åka själv så går det bussar från City Bus stand.

Inte långt ifrån Puri ligger den lilla byn Konark. Konark hade troligtvis inte lockat en enda turist om inte det stora soltemplet legat där, men nu gör det ju det vilket gör byn till ett intressant utflyktsmål.
Soltemplet som byggdes någon gång på 1200-talet är rikt utsmyckat varav ett flertal av relieferna är av erotisk karaktär. Det kostar ca 12 Rs och tar en timme att ta sig till Konark från Puri, men sedan väntar de hutlösa priserna för att komma in. 10 Rs för indier och 5 US$ för turister! Som tur är så kan man gå runt på muren (som är gjord till promenadväg) gratis men det hade varit roligt att komma lite närmare. Vägen upp till templet från byn är kantad av små gatustånd som kommer att göra allt för att kränga sina souvenirer till just dig.

Boende

Det finns gott om boende för såväl budgetresenärer som för den som vill bo lite bättre. Kolla bland annat runt Chakra Tirtha rd och det området.

Vill du bo i Konark så är utbudet betydligt sämre. Visst finns det ett par hotell i de flesta prisklasser, men det bästa är kanske att bo i Puri.

För att förboka boendet i Puri rekommenderar vi Hotels.com som har prisgaranti och gästrecensioner från verifierade hotellgäster.

Äta

De flesta av stadens restauranger och hotell ligger i närheten av fiskebyn. Kommer du med tåg eller buss till staden kan du ta en Riksha till korsningen Orissa Bekari Rd och Chakra Tirtha Road för att kolla in hotellen i omgivningen.

Resa till & från

Det finns gott om lokalbussar mellan Bhubaneshwar och Puri och Konark såväl som ett 40-tal tåg. Lokalbussen är ofta smidigare och tar dig från och till mer centrala lägen.

Närmsta flygplats liggert i Bhubaneswar, 53 km bort.

Väder
  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 28 31 34 37 37 35 32 31 32 32 30 28
Min 16 18 22 25 26 26 25 25 24 23 19 16
Genom- 22 25 29 31 32 31 29 28 28 28 25 22
snitt                        
Regn 5 28 28 25 66 208 ? ? 241 127 48 10
mm