De tio mest besökta monumenten i Indien 2018/2019

Nu är listan över Indiens mest besökta monument för det finansiella året 2018/2019 publicerad. Topp 4 på listan är inga okända monument men några av de andra mycket sevärda platserna är inte alls lika frekvent besökta av oss nordbor.

1. Taj Mahal

Taj Mahal

Det är nog ingen som blir förvånad att just Taj Mahal toppar listan över Indiens mest besökta monument. Detta mausoleum kallas ofta för världens största kärleksförklaring och är nu med på listan över världens sju moderna underverk.

Uppfört i vit marmor av mogulkejsaren Shah Jahan mitten av 1600-talet som gravkammare till hans avlidna hustru som dött efter att ha fött parets fjortonde barn finns här såväl historia som berättelser och storslagna vyer.  Taj Mahal lockade 6,88 miljoner besökare under perioden.

Läs mer här!

2. Det röda fortet i Delhi

Röda fortet i Delhi

Precis som Taj Mahal är det röda fortet i Delhi resultatet av mogulkejsaren Shah Jahans byggiver. Shah Jahan ville flytta sin huvudstad från Agra till Delhi och lät därför uppföra detta ikoniska fort samt Delhis huvudmoské, Jama Masjid.

Detta enorma fort tog tio år att bygga och har 33 meter höga väggar mot staden. Du kan läsa mer om röda fortet här och se varför det lockade inte mindre än  3,5 miljoner besökare.

Läs mer här!

3. Qutab Minar

Qutab Minar, Delhi

Qutab Minar är ett fantastiskt komplex med en 72,5 meter hög minaret som uppfördes år 1193 för att fira islams seger över de otrogna. Här finns flera andra spektakulära byggnader, inte sällan uppförda av stenarna från äldre hinduiska tempel som revs av de nya härskarna. 

Förutom det islamska kulturarvet finner man också en järnpelare från 300-400-talet som inte rostar. Dessa saker gör att monumentet lockar nära 3 miljoner besökare under året.

Du kan läsa mer om komplexet här!

4. Agra Fort

Agra Fort

Agra fort är ännu ett exempel på storslagen Mogul-arkitektur. Uppfört under flera generationer av mogulkejsare som alla satt sin personliga prägel och byggnadsstil är ett besök här givet för alla som reser till Agra och Taj Mahal. 

Här finner man en fantastisk och unik blandning av hinduisk och muslimsk arkitektur skapad under Mogulkejsaren Akbars styre i mitten av 1500-talet. 

Närheten till Taj Mahal, den fantastiska arkitekturen, storslagenheten och utsikten till Taj Mahal på andra sidan floden lockade 2,5 miljoner besökare under 18/19

Du kan läs mer här!

5. Soltemplet i Konark - Den svarta Pagoden

Konark Soltempel

Soltemplet i Konark tillhör en av de platser som sällan besöks av svenska resenärer. Väldigt få (om några) organiserade resor besöker detta världsarvsmonument som ändå lyckas locka nära 2,5 miljoner besökare.

Templet är uppfört som tack till solguden Surya som botat Krishnas son från Lepra. Templet ser ut som en gudavagn med sexton enorma hjul och sju draghästar.

Läs mer här! 

6. Golcondafästingen

Golkonda Fort
By Sanyam Bahga - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18589849

Golcondafästingen i Hyderabad är ett av Indiens mäktigaste fort och ruinstäder. Belägen tio kilometer från Hyderbad är platsen ett givet besök från en av Indiens hetaste IT-hubbar. Därför lockar fortet 1.86 miljoner besökare under året.

Staden grundades av Kakatiya-hindu-dynastin år 1143 men togs sedan över av de invaderande sultanerna. Staden övergavs runt 1591 på grund av vattenbrist och en ny stad skapades vid floden Musi, Hyderbad.

7. Ellora-grottorna

Elloragrottorna

Elloragrottorna är kanske en av de mest spektakulära platserna i hela Indien. Gigantiska tempel och grottor, som en hel stad, utskuren direkt från bergsklipporna. Stora, vackra, utsnidade tempel karvade från en enda klippa. De 34 grottorna har sitt urspung mellanb 600- och 1000-talet och består av såväl hinduiska som Buddhistiska och Jainistiska grottor. Trots att platsen ligger lite avsides lockar Elora-grottorna 1,4 miljoner årliga besökare.

Läs mer här!

8. Charminar

Charminar
By Vivekanand pokala - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51544101

Inte långt från Golconda (plats 6) i den "nya" staden Hyderabad finner man Indiens åttonde mest besökta monument, Charminar.

Charminar är som namnet anspelar en byggnad med fyra minareter (char betyder fyra och minar betyder minaret). Charminar uppfördes år 1591 efter att den tidigare huvudstaden i Sultan Muhammad Quli Qutub Shahs rike, Golconda, flyttats till Hyderabad.

När bygget inleddes bad sultanen till gud och sade "Åh Allah, skänk åt denna stad fred och välstånd. Låt miljontals män i alla kaster, trosläror och religioner göra den till sin hemvist, som fiskar i vattnet". Detta håller i stora delar än idag. 

Moskén är byggd av granit överdragen i ett murbruk som sägs vara gjort på marmorpulver. Byggnadens sidor är 20 meter långa och höjden på de fyra minareterna är 48,7 meter. På en av våningarna finns en moské och på de andra pågick utbildning och andra aktiviteter.  Charminar lockar 1,26 miljoner årliga besökare. 

 

9. Shaniwar Wada

Shaniwar Wada
By Kshitij Charania - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51609236

På plats nio infinner sig ännu ett av Indiens tidigare mäktigaste fort, den här gången i staden Pune i delstaten Maharashtra. Detta fort byggdes av Maratha-imperiet år 1732 och förlorades till britterna mindre än 100 år efter. Britterna i sin tur förlorade det mesta av fortet i en oförklarlig brand bara några år senare. Resterna av fortet är bevarade som turistattraktion.

De lägre våningarna av fortet byggdes av sten medan resterande fem våningar uppfödes av tegel. När britterna anföll rasade därför stora delar av fortet samman och enbart de lägre våningarna gjorda av sten överlevde. Att fortet idag placerar sig på listan över Indiens tio mest besökta monument förklaras i alla fall delvis av sitt läge i den stora miljonstaden Pune. Vi rekommenderar ett besök för alla som befinner sig i området men tycker kanske att längre omvägar är onödiga då det finns betydligt bättre bevarade palats på andra ställen. Shaniwarwada lockar nära 1,26 miljoner besökare under året 2018/2019

10. Bibi Ka Maqbara 

Bibi Ka Maqbara
By Colours Of Aurangabad - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76445480

Bibi Ka Maqbara kallas ofta för fattigmans-Taj-Mahal då byggnaden är en relativt blek kopia av Taj Mahal. I gravmonumentet ligger  mogulkejsarens Aurangzebs huvudfru begraven. Aurangzeb var inte speciellt intresserad av arkitektur och lät inte uppföra speciellt många byggnader så som hans far, Shah Jahan, gjorde. Men detta gravmonument är dock inspirerat av Taj Mahal där hans mor ligger begraven. Precis som sin mor dog Aurangzebs fru, Dilras Banu Begum, av förlossningsrelaterade problem, en månad efter att ha fött parets femte barn.

Aurangzeb tog över kungariket när det låg på topp i en relativt blomstrande kultur där religionerna tilläts leva sida vid sida. Under hans ledning återgick han till en hårdare regim, något som skulle vara början till slutet av Mogulriket. Aurangzeb själv ligger begravd drygt två mil från hans fru i en väldigt anonym grav.

Bibi Ka Maqbara är ett givet besök för alla som reser till eller från Elloragrottorna och är därför landets tionde mest besökta monument.  År 2018/2019 fick monumentet 1,2 miljoner besökare. 

Hitta resan till och i Indien

Hitta billiga flygerbjudanden till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Välj avreseort i Indien för att hitta inrikesflyg