Taj Mahal

Faktaruta
Öppettider

06:30 till 19:30 lördag till torsdag.

Taj Mahal håller även öppet fullmånenätter och två nätter före samt två nätter efter fullmånen för ca 400 besökare. Detta måste bokas minst en dag innan och man får enbart se Taj Maha från utsiktspunkten vid huvudporten (4 på kartan).

Taj Mahal är öppet alla dagar i veckan utom fredagar då enbart troende muslimer får besöka moskén. 
Taj Mahal håller stängt på fredagar för turister!

Entré
Utlänningar: 1100 INR plus 200 INR för att beträda själva Taj Mahal - Indier: 250 INR
Kamera
Fri
Videokamera
25 Rs. Filmkameran får dock bara tas med till andra porten där den sedan måste förvaras.
Världsarv
Ja

Kejsarens kärlekshistoria

Taj Mahal byggdes av den femte Mogulkejsaren (läs allt om Mogulerna här!), Shah Jahan mellan år 1631 och 1652 till minne av hans tredje fru, Mumtaz Mahal, som var en muslimsk-persisk prinsessa. Mumtaz Mahal dog i barnsäng när hon födde parets fjortonde gemensamma barn. Vid henens dödstillfälle var paret ute på en resa till Burhanpur där han var i färd med att krossa ett uppror. Mumtaz död tyngde mogulkejsaren mycket hårt och det sägs att allt hans hår och skägg blev helt vitt av sorgen.

Taj Mahal är som ett skådespel i vit marmor som skildrar det stora överflödet av en passerad era. Taj Mahal har en otrolig struktur och är monumentet som med hjälp av kärlek byggdes av Mogulkejsaren Shah Jahan och gavs till världen. Det står kvar som ett vittnesbörd om hans intensiva kärlek till sin hustru Mumtaz Mahal. En romans Shah Jahan visar för oss med hjälp av marmor som blivit utsmyckat med ädelstenar och halvädelstenar.

Innan Mumtaz Mahal dog fick hon kejsaren att lova fyra saker: För det första att han skulle bygga ett fantastiskt gravmonument, för det andra, att han aldrig skulle gifta sig igen, för det tredje, att han skulle vara snäll mot sina barn och för det fjärde, han skulle besöka graven på hennes dödsdag varje år. Men på grund av hans ohälsa och det faktum att han blev inlåst i husarrest av sin egen son och efterträdare av tronen, Aurangzeb, kunde han inte hålla det sista löftet.

Kronpalatset

Taj Mahal betyder "Crown Palace" eller ”Kronpalatset” och är nog de mest välbevarade och arkitektonisk vackraste graven i världen. Den engelska poeten, Sir Edwin Arnold beskrev Taj Mahal som "Not a piece of architecture, as other buildings are, but the proud passions of an emperor’s love wrought in living stones."

Taj Mahal ligger på floden Yamunas strandbank Yamuna fungerade även som en bred vallgrav för att försvara det stora Röda fortet i Agra där Shah Jahan och kejsare innan honom styrt landet. Här i Agra hade Mogulkejsaren sitt styre fram tills 1637 då huvudstaden flyttades till Delhi.

Området kring Taj Mahal

Det magnifika Taj Mahal reser sig på en hög röd sandstensbas och är toppad med en stor vit marmorterrass där den man kan beskåda den berömda kupolen och de fyra avsmalnande minareterna. Inne i själva kupolbyggnaden, Rauza-i munauwara, finner man massor av detaljerat arbete i marmor med juvelinläggningar, så kallade Pietra Dura. Det är även platsen där man finner gravarna av både Mumtaz och Shah Jahan. Idagens läge så få man bara besöka den övre kammaren och replikorna av vad som finns en trappa ner inne i Rauza-i munauwara.

Hela området kring Taj Mahal är byggt och planerat in i minsta detalj och man kan se vilket fantastiskt jobb som faktiskt lagts på detta bygge. När man står och ser ut över byggnaderna som man finner på området eller ser det uppifrån kan man verkligen se hur väl igenom tänkt allt är. Hela området med dess byggnader och själva gravkammaren är symmetriskt, utom just en sak som inte var planen från börjar. Inne i gravkammaren finner man inte bara Mumtaz grav utan även Shah Jahans.

Taj Mahal
Taj Mahal

Shah Jahans grav

Hur kommer det då sig att Shah Jahan, som var en av de största Mogulkejsarna, hamnade inne i Mumtaz grav och inte i ett eget mausoleum? Det var helt enkelt så att hans son Aurangzeb var för snål mot sin far och inte gav honom sin egen minnesgrav. Shah Jahans egna plan är en mycket omtalad myt som idag helt har förkastats av nästan alla utom guiderna vid Taj Mahal. Det sägs att han hade planer på att bygga ett svart Taj Mahal som skulle skugga det vita från andra sidan floden Yamuna. Tyvärr blev det inte riktigt som det var tänkt och innan Shah Jahan hade färdigställt sin egen grav tillfånga togs han av sin son Aurangzeb och placerades han i husarrest. Myten kommer från att man tidigare funnit block av svart marmor mitt emot Taj Mahal, på andra sidan Yamuna. Dock visade det sig med tiden att den svarta marmorn inte alls var svart marmor utan vit som missfärgats med tiden. Fundamentet på andra sidan var inte heller av samma storlek eller form som Taj Mahal så en ny teori utformades sedan. Den nya teorin talar för att platsen mer var tänkt för en trädgård med en paviljong från vilken man kunde se Taj Mahal spegla sig i floden. En nog så romantisk tanke.

Konstverket

Taj Mahal gnistrar som en juvel i månljuset när halvädelstensinläggningarna reflekteras i den vita marmorn.  Olika ljus gör att Taj Mahal kan ses på olika sätt under olika tider och säsonger. Från det lätt rosa Taj Mahal man ser på morgonen, gyllene på kvällen till det mjölkvita Taj Mahal man finner när månen skiner. Även om det är samma byggnad hela tiden så får man genom detta se denna magnifika byggnads skönhet i olika stämningar.

Taj Mahal sett från Agra Fort

Myterna

Historien om Taj Mahal skulle bara vara halvt berättad om myterna kring monumentet inte nämndes. Precis som om andra stora dynastier och byggnader har myter finns det även många här och det verkar faktiskt som det finns mer myter kring Taj Mahal än seriös vetenskaplig forskning. Flera av berättelserna kommer från en muntlig tradition, då mycket dokumentation saknas, och kan höras av alla guider. Vissa myter är så etablerade att de bildar en populär historia av monumentet och har letat sig in guideböcker och några av myterna har till och med tagits upp av forskare och därmed bli en del av den vetenskapliga debatten.

En felaktig myt kring Taj Mahal och Shah Jahan är att hans son fängslade honom i en liten källarhåla i Agra fort. Mumtaz och Shah Jahans ena dotter gav honom då en diamant (koohinordiamanten) som passade perfekt i ett litet hål i väggen och ljuset från denna projicerade en bild av Taj Mahal på väggen i hans fängelsehåla. Aurangzeb blev rasande av detta och lät hans vakter peta ut Shah Jahans ögon för att han inte skulle kunna se Taj Mahal igen. I verkligheten levde Shah Jahan ett ganska gott liv i ett vackert palats inne i Agra fort där han kunde se Taj Mahal på andra sidan Yamuna och han kunde även röra sig relativt fritt inom fortets murar.

Konstruktionen av Taj Mahal

Det tog ungefär 22 år att färdigställa Taj Mahal för 20 000 arbetare. Murare, stenhuggare, stenläggare, bildhuggarmaskiner, konstnärer, målare, kalligrafiexperter, kupolbyggare och andra hantverkare samlades in från hela riket och många kom så långt bort ifrån som Centralasien och Iran. Även materialet för byggnaderna samlades in från stora områden. Medan tegelstenarna för de interna konstruktionerna gjordes lokalt kom den röda sandstenen från stenbrott ibland annat närliggande Sikri och området runt Dholpur. Marmorn fraktades hela vägen från Makrana i Rajasthan. Just marmorn som användes i Taj Mahal anses vara av en fantastisk kvalitet och är såväl hård och tålig som vacker och släpper igenom ljus. Ädelstenarna och halvädelstenarna hämtades från avlägsna regioner i Indien och från länder som Ceylon, Persien, Ryssland, Egypten och Afghanistan.

Taj Mahals olika delar

Karta över Taj Mahal

Nedan följer en kort genomgång av de olika byggnaderna enligt numreringen på kartan

1. Östra porten. Denna port används av de flesta turister som besöker Taj Mahal. Vid porten måste du gå igenom en rigorös säkerhetskontroll och alla vassa föremål, pennor, block, smink, tobak, drycker (utom vattenflaskan du får med biljetten) mm måste slängas här för att man ska få komma in. Lämna därför allt utom kamera och lite pengar i säkert förvar på hotellet eller liknande innan du besöker Taj Mahal.

2. Västra porten. Den västra porten är populär för lokalturister

3. Södra porten. Den södra porten leder ut mot Taj Ganji Bazaar som var en livlig marknadsplats under tiden då Taj Mahal uppfördes. Porten används idag mest för de troende som besöker moskén vid Taj Mahal på fredagar.

Darwaza - huvudporten till Taj Mahal4. Darwaza, Norra porten eller huvudentrén till Taj Mahal och trädgården. Denna fantastiska port i röd sandsten är försedd med fyra stora kupoler i vit marmor samt 22 mindre kupoler fördelade i två rader. Kupolerna är uppförda i en typiskt hinduisk arkitektur och är ett exempel på indoislamisk arkitektur, dvs en arkitektur som blandar traditionell hinduisk och islamsk arkitektur. Man säger att en kupol representerar ett år vardera för de 22 år det tog att bygga Taj Mahal. Runt porten kan man läsa en kalligrafisk inskription, i svart granit mot vit marmor, ur koranen.  Själva dörrarna var tidigare klädda i silver och silverknappar men detta är nu utbytt mot koppar. Har du med dig videokamera får du bara filma fram till portens norra sida och sedan lämna in den i förvar innan du går in vidare mot Taj Mahal. Inne i själva byggnaden finns små förvaringsskåp för videokameran.

5. Inne på denna gård, som är stängd för besökare finns ännu ett litet mausoleum för Akbarabadi Begum som var en annan av Shah Jahans fruar. Byggnaden kallas Saheli Burj 1.

6. På denna lilla gård, som är stängd för besökare, samt i rummen runt den, sägs arkitekterna och andra högt uppsatta i konstruktionsarbetet ha arbetat och haft som kontor. Senare sägs rummen ha används som gästrum för högt uppsatta besökare av Taj Mahal.

7. Inne på denna gård, som är stängd för besökare finns ännu ett litet mausoleum uppfört åt Fatehpuri Begum som var en annan av Shah Jahans fruar. Byggnaden kallas Saheli Burj 2.

8. Denna lilla gård med omgivande byggnader har samma funktion som nummer 6 och är även den stängd för besökare.

9. Här finns ett litet postkontor som säljer frimärken och lite vykort.

10. Centralgården. Här finns en linje i svart granit som skär tvärs igenom området och pekar ut Mumtaz grav. För den bästa effekten, följ linjen exakt från söder till norr genom porten för att se symmetrin av Taj Mahal växa fram framför dina ögon. På den här gården kan du även finna fotografer som gärna vill ta bilder av dig framför Taj Mahal vid olika platser. De bilder du sedan önskar finns färdiga innan du går ut och kostar runt 50-100 rs per bild.

11. Toalett. Denna toalett är oftast väldigt ren.

12. Även här finns en toalett som dock oftast inte är lika ren som nummer 11.

13. Bageecha eller den orientaliska trädgården är uppförd enligt klassisk mogulstil, den så kallade char bagh-stilen (char betyder fyra och bagh betyder trädgård eller park) och är mycket riktigt uppdelad i fyra delar. De fyra delarna delas upp med de marmorinlagda kanalerna (nummer 15 på kartan). Var och en av de fyra trädgårdarna är sedan uppdelade i fyra delar vardera uppdelat med promenadgångar. Runt parken växer många stora träd och alla dessa träd är utmärkta med art vilket gör det roligt och lärorikt att gå runt här i parken.

14. I mitten av trädgården finns en upphöjd vit marmorplattform med en liten fontän i mitten. På plattformen finns fyra bänkar i vit marmor varav den första bänken vi möter är den mest populära. Här fotograferades nämligen prinsessan Diana när hon besökte Taj Mahal. Från plattformen är det populärt att ta bilder där det ser ut som om man håller Taj Mahal i toppen. Det tar inte många sekunder innan du ser minst ett par som tar sådana bilder.

15. Här finner du ett litet museum med bilder från förr.

16. Kanalerna som delar upp Bageecha har ett flertal fontäner och vid dess kanter växer cypresser. Man har dessutom vackra blombäddar runt kanalerna. I kanalerna simmade olika färgglada fiskar men dessa är borta sedan länge.

17. Trappa upp till sandstensplattformen runt Taj Mahal. Här måste man ta av sig skorna eller sätta på sig skoskydden för att komma vidare. Vill du hellre gå barfota finns här skovaktare där man kan lämna skorna för ett fåtal rupies. På själva sandstensplattformen finns två små dammar, en på vardera sida av Taj Mahal.

18. Samma som 17

19. Moskén. Moskén på området ser exakt likadan ut som gästhuset (20) men ett lätt sätt att avslöja att just detta är moskén och inte byggnaden på andra sidan Taj Mahal är att Mecka vetter mot väst i Indien och moskéerna därför alltid är byggda åt detta håll. Själva moskén är uppförd i röd sandsten med detaljer och kupoler i vit marmor. Inspirationen till moskén kommer i stora drag från arkitekturen i Delhisultantatet och man har därför en avlång bönehall bestående av välvda rum med en dominerande pishtaq (rummet under stora kupolen) i mitten.

20. Gästhuset. Man tror att denna spegelvända kopia av moskén användes som gästhus av högt uppsatta besökare av Taj Mahal.

21. Avbildning av spiran på Taj Mahals huvudkupol. Det kan vara svårt att förstå hur stor spiran på Taj Mahal egentligen är så här har man gjort en avbildning på marken så att man får en bättre idé.

22. Taj Mahal. Precis vid markeringen 22 på kartan finns marmortrapporna upp till själva Taj Mahal. Trappstegen är 22 till antalet, ett trappsteg för varje år det tog att uppföra Taj Mahal. Man går in från vänstra (väst) sidan och ut från högra (öst) sidan.

 

Detaljer på Taj Mahal

a. Marmorsockeln på vilken Taj Mahal vilar är dekorerad med lätta sniderier av växter och blommor (sk Munnabat Kari). Själva plattformen är en liksidig kvadrat där vardera sida är ca 56,7 meter.

b. På själva marmorplattformen återfinner vi fyra minareter, en i vartdera hörnet. Minareterna är ungefär 50 meter höga och uppförda i tre olika nivåer med balkonger där emellan. Om man kollar noggrant kan man se att minareterna har en lätt lutning utåt från Taj Mahal. Detta är så att de inte ska ramla inåt och förstöra kupolen i händelse av en kraftig jordbävning. På toppen av varje minaret finns en liten chattri, eller ett litet rum med ett lotusformat tak med tillhörande spira.

 

 

Kaligrafi och steninläggningarc. Ytterväggarna på själva gravkammaren är dekorerade med steninläggningar i olika mönster och har även skulpterade växter. På vardera sida om byggnaden finner man en stor port. Runt varje port finns ett vackert steninlagt mönster med verser från koranen. Dessutom är delar av exteriören rikligt smyckad med inlagda halvädelstensinläggningarna (kallas Pietra Dura) som är gjorda av 43 olika sorters halvädelstenar (varav merparten "fire stone") som bildar fantastiska motiv av blommor. Den södra porten används som entré medan den norra porten är utgång. Portarna till väst respektive öst är stängda. På de avfasade kanterna kan vi se balkonger och andra detaljer.

d. Precis innanför den södra ingången i Taj Mahal ser vi en trappa som leder ner till den riktiga gravkammaren. Denna trappa är idag stängd eftersom det är för trångt och dålig lufttillförsel där nere.

e. Huvudkammaren ligger i Taj Mahals mitt och är fantastiskt utsmyckad med blommönster av ädelstenar och halvädelstenar. Här kan vi även se innertaket som består av en mindre kupol på vilken den stora kupolen som är synlig från utsidan vilar.

f. Precis i mitten av huvudkammaren ligger Mumtaz Mahals grav, eller rättare sagt replika. Den riktiga graven ligger som tidigare nämnt en våning ner och är inte alls lika imponerande. Till vänster om Mumtaz grav ligger Shah Jahans grav. Man kan lätt se vilken grav som tillhör en man och vilken som tillhör en kvinna eftersom mannens grav har ett litet pennskrin på toppen vilket kvinnans grav saknar. Runt själva sarkofagerna ser vi ett fantastiskt galler snidat från stora block av marmor. Runt dessa galler ser vi förstås fantastiska blomstermönster av steninläggningar. Lampan som hänger i taket fanns inte i Taj Mahal från början utan är något som installerades av engelsmännen.

g. Runt själva huvudkammaren finns flera mindre rum som inte är lika vackert utformade även om vissa rum har en del vackra inläggningar. 

Spiran och lotusblomman på Taj Mahalh. Kupolen som är nära 35 meter hög vilar på en 7 meter hög trumma. Kupoltypen som används på Taj Mahal kallas ofta lökkupol efter sin lökliknande form. Toppen av kupolen är formad som en lotusblomma varpå spiran är monterad.

i. Spiran eller fialen var tidigare gjord i guld men är nu ersatt av kopia i brons. Spiran har såväl persiska som hinduiska element.

 

Bevarande av Taj Mahal

Taj Mahal har länge varit en stor sevärdhet men det är först på senare år som riktiga ansträngningar gjorts för att bevara denna byggnad. Sedan 1994 lagstadgades det att inga förorenande fordon får komma närmre än 500 meter från Taj Mahal varpå man får parkera sitt fordon vid en parkering och sedan ta sig resten av vägen till fots, via kamelkärra eller elbuss med mera. Taj Mahal har sedan 1983 funnits med på FNs världsarvslista och röstades in som ett av världens sju moderna underverk så sent som 2007.

Viktigt att tänka på vid ett besök av Taj Mahal

Tänk på att det är förbjudet att föra med sig cigaretter, tändare el tändstickor, vassa föremål och ficklampor med in till Taj Mahal. Var noga med att kontrollera detta eftersom säkerhetskontrollen är rigorös.

Förbjudna föremål i Taj Mahal

Om du besöker Taj Mahal och sedan tänkt besöka Agra Fort eller vice versa, kom ihåg att spara din biljett eftersom den ger betydligt lägre inträde till det andra monumentet.

Plats Sortera fallande
Delstat
Stad Världsarv
Ajantagrottorna Maharashtra Ja
Bhimbetka (Bhimbetka rock shelters) Madhya Pradesh Ja
Champaner-Pavagadhs arkeologiska park Gujarat Ja
Chhatrapati Shivajistationen (Chhatrapati Shivaji Terminus) Maharashtra Ja
Darjeeling Himalayan Railway Västbengalen Ja
Elephanta Caves Maharashtra Ja
Elloragrottorna Maharashtra Ja
Fatehpur Sikri Uttar Pradesh Ja
Great Living Chola Temples Tamil Nadu Ja
Humayun's Tomb Delhi Ja
Jantar Mantar Rajasthan Ja
Kalka-Shimla Railway Himachal Pradesh Ja
Kaziranga Nationalpark Saknas Ja
Keoladeo Ghana Nationalpark (Bharatpur fågelreservat) Rajasthan Ja
Khajuraho och dess erotiska tempel Madhya Pradesh Ja
Kyrkor och kloster i Goa Goa Ja
Mahabodhis Tempelbyggnader Bihar Ja
Manas Nationalpark Assam Ja
Nilgiri Mountain Railway Saknas Ja
Qutub Minar Delhi Ja
Rajasthans bergsfort ”Hill Forts of Rajasthan” Rajasthan Ja
Röda fortet eller Red Fort (Lal Qila) Delhi Ja
Ruinerna i Hampi (Vijaynagar) Karnataka Ja
Sanchi Madhya Pradesh Ja
Soltemplet i Konark (Svarta Pagoden) Orissa Ja
Strandtemplen i Mahabalipuram Tamil Nadu Ja
Sundarbans Nationalpark, världsarvet Västbengalen Ja
Taj Mahal Uttar Pradesh Ja
Tempelgruppen i Pattadakal Karnataka Ja
Valley of Flowers Nationalpark Uttarakhand Ja