Great Living Chola Temples

Great Living Chola Temples
Faktaruta
Öppettider

6:30 till 20:30

Öppet alla dagar

Entré
Fri
Kamera
Fri
Videokamera
Fri
Världsarv
Ja

Great Living Chola Temples är en grupp av tre magnifika tempelkomplex i södra Indien som hyllar den legendariska Chola-imperiets arkitektoniska och andliga arv. Dessa tempel, som är erkända som UNESCO-världsarv, har en rik historia och är en synnerligen viktig del av Indiens kulturella och religiösa landskap.

Historia och kulturell betydelse

Great Living Chola Temples byggdes under Chola-dynastin som var ett av de mest framstående hinduiska imperierna i södra Indien mellan 800- och 1200-talet e.Kr. Dessa tempel var inte bara platser för religiös dyrkan, utan också centrum för kulturellt utbyte, handel och politiskt inflytande.

Tempelkomplexen är tillägnade tre viktiga hinduiska gudar: Brihadisvara-templet i Thanjavur tillägnat Shiva, Airavatesvara-templet i Darasuram tillägnat Shiva och Gangaikonda Cholapuram-templet i Gangaikonda Cholapuram tillägnat Shiva.

Dessa tempel betraktas som mästerverk av Chola-arkitektur och symboliserar den enastående skicklighet och det estetiska sinnet hos Chola-imperiet. De representerar också en harmonisk förening av arkitektoniska stilar från olika perioder och regioner, vilket gör dem till unika och imponerande strukturer.

Arkitektur och konstnärliga skatter

Great Living Chola Temples är kända för sin storslagenhet och skönhet. Brihadisvara-templet i Thanjavur är känt för sin stora shivalinga (helig symbol för Shiva) och en imponerande nataraja (dansande Shiva)-skulptur. Airavatesvara-templet i Darasuram är känt för sin utsökta skulpturkonst och intrikata detaljer. Gangaikonda Cholapuram-templet har en enorm nandi (Shivas tjur) skulptur och en imponerande rajagopuram (torn).

Tempelkomplexen är också prydda med väggmålningar, reliefer och skulpturer som berättar historier från hinduiska myter och legender. Dessa konstnärliga skatter ger en inblick i den rika kulturen och andligheten hos Chola-imperiet.

Att besöka Great Living Chola Temples

För att besöka Great Living Chola Temples kan du välja att resa till Thanjavur, Darasuram och Gangaikonda Cholapuram i Tamil Nadu, Indien. Dessa platser är lättillgängliga och erbjuder en unik möjlighet att uppleva den storslagna arkitekturen och andligheten i dessa tempel.

Det rekommenderas att ta tid att utforska varje tempelkomplex

noggrant och beundra de konstnärliga detaljerna. Det är också en bra idé att anlita en auktoriserad guide som kan ge dig en mer djupgående förståelse av tempelns historia och betydelse.

Öppettider och inträdesavgifter

Öppettiderna för Great Living Chola Temples kan variera beroende på säsong. Generellt sett är templen öppna för besökare från morgon till kväll. Det är bäst att kontrollera de senaste öppettiderna innan ditt besök.

Inträdesavgifterna varierar beroende på nationalitet och ålder. Vanligtvis är avgiften högre för utländska turister jämfört med indiska medborgare. Det finns också rabatter för studenter och barn. Det är bäst att kontrollera de senaste inträdesavgifterna innan ditt besök för att undvika eventuella överraskningar.

Plats Sortera fallande
Delstat
Stad Världsarv
Ajantagrottorna Maharashtra Ja
Bhimbetka (Bhimbetka rock shelters) Madhya Pradesh Ja
Champaner-Pavagadhs arkeologiska park Gujarat Ja
Chhatrapati Shivajistationen (Chhatrapati Shivaji Terminus) Maharashtra Ja
Darjeeling Himalayan Railway Västbengalen Ja
Elephanta Caves Maharashtra Ja
Elloragrottorna Maharashtra Ja
Fatehpur Sikri Uttar Pradesh Ja
Great Living Chola Temples Tamil Nadu Ja
Humayun's Tomb Delhi Ja
Jantar Mantar Rajasthan Ja
Kalka-Shimla Railway Himachal Pradesh Ja
Kaziranga Nationalpark Saknas Ja
Keoladeo Ghana Nationalpark (Bharatpur fågelreservat) Rajasthan Ja
Khajuraho och dess erotiska tempel Madhya Pradesh Ja
Kyrkor och kloster i Goa Goa Ja
Mahabodhis Tempelbyggnader Bihar Ja
Manas Nationalpark Assam Ja
Nilgiri Mountain Railway Saknas Ja
Qutub Minar Delhi Ja
Rajasthans bergsfort ”Hill Forts of Rajasthan” Rajasthan Ja
Röda fortet eller Red Fort (Lal Qila) Delhi Ja
Ruinerna i Hampi (Vijaynagar) Karnataka Ja
Sanchi Madhya Pradesh Ja
Soltemplet i Konark (Svarta Pagoden) Orissa Ja
Strandtemplen i Mahabalipuram Tamil Nadu Ja
Sundarbans Nationalpark, världsarvet Västbengalen Ja
Taj Mahal Uttar Pradesh Ja
Tempelgruppen i Pattadakal Karnataka Ja
Valley of Flowers Nationalpark Uttarakhand Ja