Mumbai / Bombay

Mumbai / Bombay
Snabbfakta
Maumbai i Maharashtra, Indien
Invånare (ca)
20 000 000
Språk
Maharati, Hindi och Engelska
Bäst tid att besöka
Mumbai är bäst under vinterhalvåret

Mumbai / Bombay är det ekonomiska maktcentrat i Indien. Här finns massor av skyskrapor, lyxiga butiker och snabbmatsrestauranger så som McDonalds. Som kontrast till det snabbväxande kapitalistiska centrat, vars hyror kan liknas med dem i London och New York, finns även Asiens (?) största kåkstad här. Mumbai är också lite utav ett kulturellt centrum i Indien med bra teatrar, musikscen, konst och inte minst Bollywood.

Mumbai / Bombay har en hel del problem att brottas med. Trafiken är ett. Det kan ta många timmar att ta sig från ett område till ett annat med bil och rusningstrafiken ska vi inte tala om. Befolkningstillväxten är kanske ett ännu större problem. Folk från hela Indien vallfärdar hit för att söka lyckan, de flesta misslyckas varpå fattigdomen och slummen breder ut sig.

Man ska dock inte bli avskräckt från Mumbai pga. detta. Mumbai är härligt levande och erbjuder massor att saker att se och göra!

Sevärdheter

Som vanligt i Indien så är staden själv en stor sevärdhet. Mumbai erbjuder fantastiska shopping möjligheter i storstilad stadsmiljö.

Gateway of India

Gateway of India

Gateway of India är Indiens egna triumfbåge och byggdes så sent som 1919 som minne till  George V. Även om triumfbågen inte är en sevärdhet man vallfärdar till så kommer man troligtvis ändå att se den. Det är nämligen härifrån båtarna till det intressant Elephanta Island går. 

Elephanta Island

Elephanta Island Mumbai

Elephanta Island är en liten ö strax utanför Mumbai som inhyser flera intressant tempelgrottor som numer står med på FNs världsarvslista. Förr i tiden var man dock inte lika försiktig med kulturarven i Indien varför många av statyerna är helt eller delvis raserade, mycket tack vare Portugiserna som använde detta som skyttebana!

Det går flera dagliga båtar mellan Gateway of India och Elephanta Island. Båtarna tar ungefär en timme och kostar 130 rs för en deluxebåt tur och retur. Den fösta båten lämnar hamn ungefär 9:00 och den sista båten lämnar Mumbai 14:00. Återfärderna är mellan 12:30 och 17:30 och det är inte tillåtet att spendera natten här för turister.

Tre museer som är ett måste

Mumbai är en bra stad för dig som älskar museum. Nedan ger vi tips på några av favoriterna på indien.nu. Obs, tänk på att många museum håller stängt på måndagar!

Prince of Wales Museum

Prince of Wales-museet (även kallat Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya) på M.G Road, Fort Mumbai, är det största museumet i Mumbai och hyser inte mindre än 50 000 olika föremål. Museumet uppfördes 1904 för att välkomna Price of Walse, sedan Kung George V. Själva byggnaden är sevärd i sig själv och är uppförd i så kallad Indo-Saracenic stil vilket innebär en mix av olika typer av indisk arkitektur, från jainistisk till mogulsk.

Idag kan man hitta föremål från hela världen här uppdelade efter arkeologi, konst och naturhistoria.

Öppettider: Prince of Wales Museum är öppet tisdagar till söndagar mellan 10:15 och 18:00. Måndagar och vissa högtider stängt.
Inträde: 300 för utländska turister och 60 rs för indiska vuxna och 10 rs för barn av alla nationaliteter. Utländska studenter med studentkort betalar 25 rs.
Kamera: (även i mobil) kostar 20 rs. Videokamera kostar 1000 rs.
Audioguide: 100 rs eller 300 rs för en familj om fyra. För utländska turister ingår dock audio guide i priset!

Gandhi-museet - Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya

Om du inte har möjlighet att besöka det nationella Gandhi-museumet eller Gandhi Smitri i Delhi är Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya i Mumbai ett måste. På Laburnum Road 19 i centrala Mumbai ligger huset som verkligen stog i centrum under den indiska frihetskampen åren 1917-1934. Det var nämligen här, hemma hos Revashankar Jagjeevan Jhaveri som Gandhi bodde och verkade under den här perioden. Några av Gandhis populära rörelser startade här i byggnaden som även fungerade som högkvarter. Det var i Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya som Gandhi började spinna sitt egna garn till kläderna han bar som en protest mot det brittiska monopolet.

Inne i byggnaden finns ett flertal bilder och föremål från Gandhis tid.

Öppettider: Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya håller öppet alla dagar i veckan mellan 09:30 och 18:00.

National Gallery of Modern Art

Beläget i Sir Cowasji Jahangir Public Hall, M G Road, Fort Mumbai ligger NGMA Mumbai (NGMA finns också i Delhi) som är platsen för dig som är trött på antik konst och vill se vart Indien och indiska konstnärer är idag. Förutom en gigantisk och fantastisk permanent utställning ordnar man också utställningar av nya konstnärer med jämna mellanrum. Håll utkik i kalendariet på NGMAs hemsida bland våra länkar nedan.
Öppettider: Tisdag till söndag 10:00 till 17:00. Måndagar och högtider stängt.
Inträde: 150 rs för turister och 10 rs för indier. Barn och studenter betalar 1 rs.

Tre av Mumbais sandigaste stränder

Strand i Mumbai

Mumbais stränder är inte de bästa för sol och bad utan hit kommer man för att hänga, för att kolla, för att äta, för att lata sig, för nöjen, för sporter men inte för sol och bad. Kort sagt, stranden är den perfekta platsen att börja kvällen innan man går till baren eller klubben eller om man bara vill äta lite gott och njuta av den svala havsbrisen.

Chowpati Beach

En av de mest lättillgängliga stränderna för de flesta turister i Mumbai är Chowpati Beach, precis i toppen av Marine Drive. Här kan man få en snabb och billig nackmassage, äta förföriskt goda Pani Puri (små ihålliga och krispiga bröd som fylls med en het vegetarisk röra och doppas i olika såser). Andra goda saker man kan avnjuta här är den indiska glassen Kulfi och andra snabbmatsrätter. Vill man inte utsätta magen för detta finns en Café Coffee Day precis på andra sidan gatan där man bl a. kan dricka smarrigt iskaffe, äta bakverk och smörgåsar.

Juhu Beach

Juhu är lite mer up-market än Chowpati och runt stranden, som är en av Indiens mest besökta stränder, ligger flera klubbar, bra restauranger och barer. Hit kommer många lokalbor och turister som vill festa loss lite. I området finner man också flera stora köpcentrum samt tempel.

Versova Beach

Versova Beach ligger precis norr om Juhu men har en helt annan karraktär. Trots att området runt omkring är lite finare så tillhör stranden Koli-folket och ses därför som stadens fiskecentrum. På och runt stranden kan man köpa färsk fisk eller äta den i någon av restaurangerna i området. Hit kommer det betydligt färre turister än de övriga stränderna. Varning för det snabba tidvattnet!

Tre heliga platser

Mahalakshmi-templet

Mahalakshmitemplet ligger precis vid havet vid B. Desai Road vid Breach Candy i Mumbai. Templet som är tillägnat Laxmi är ett av Mumbais äldsta hinduiska helgedomar trots att det inte uppfördes förens 1831, av köpmannen Dhakji Dadaji. Förutom huvudhelgedomen som består av en Laxmi ridandes på en tiger och en demon finns två andra helgedomar inne på området: Mahakali och Mahasaraswati.

Fotografering är inte tillåten i templet.

Haji Ali-moskén

Den berömda Haji Ali-mosken ligger på en lång landtunga som sticker ut 500 meter i det väsande havet vid Mumbais kustremsa och är kanske mest känd för alla sina tiggare som sitter hela vägen från land ut till moskén. Men väl framme möts man av en av stadens äldsta idag existerande religiösa platser (många har funnits men slukats av havet eller förstörts av diverse härskare) och byggdes till minne av Sayyed Peer Haji Ali Shah Bukhari 1431. Sayyed Peer Haji Ali Shah Bukhari var en rik affärsman som gav upp sin rikedom för att göra pilgrimsvandringen till Mecka. Idag inhyser strukturen en moské såväl som Sayyed Peer Haji Ali Shah Bukharis gravkammare.

St. Thoma’s Cathedral

St. Thomas's Cathedral på Veer Nariman Road i Church Gate är den äldsta angliska kyrkan i Mumbai och har med sin port gett namn åt hela området till väster, Church Gate. Det är kanske inte den mest spektakulära kyrkan i Mumbai, den kategorin innehas av Holy Name Cathedral eller Wodehouse Church i Colaba, men det är trots allt den äldsta. Här finner man vackra blyinfattade glas. Katedralen byggdes först som en kyrka 1718 och blev sedan katedral 1837.

Annat att göra

Shopping i Mumbai / Bombay

Om du har några timmar över till shopping i Mumbai så är det Hill Road och Linking Road i Bandra, eller Colaba Causeway och Fashion street i södra delen som gäller.

På Hill Road och Linking Road så hittar du det mesta i klädväg, du finner skor och kläder i stora högar längst gatan. Alla priser är fasta men även här går det att pruta ner priset, i alla fall på skor.
Om du istället väljer Colaba Causeway så är priserna nästan som prutat och klart, här hittar du kläder för Rs 100- Rs 250 - som hittat nästan. Är det så att försäljarna vill ha mycket mer än så, är det bara att vara hård och inte ge sig. På Fashion street ska kläder kosta runt Rs 80- Rs 300 beroende på märke. En bra tummregel är att alltid att halvera priset, och betala just det.

Mumbai har även många stora köpcentrum runt om i staden. Väljer man att shoppa på dessa i stället så stiger priset en del. Alla affärer i köpcentren har fasta priser och de är inte ”prutvänliga”. Så det som står, det betalar man. Om du vill kolla mer på vad de olika köpcentren ligger kan du kolla in vårt länkgalleri och hitta länkar till olika köpcentrum. Ett av stadens största och bästa köpcentra heter High Street Phoenix och ligger i Lower Parel. Här hittar du inte mindre än 500 olika märken på kläder och prylar.

I Mumbai finner du också ett par inomhus-bazzarer, där du kan shoppa till bra priser även under regnig säsong. AtoZ, Cross Road och Heera Pana som alla ligger i närheten av Haji Ali Moskeen är bra alternativ.

Tre måsten för den kulturintresserade

Mumbai är kulturhuvudstaden i södra Indien. Här finns Bollywood, här finns fantastiska biografer men här finns även en musikscen och bra teater!

Tata-teaten - National Centre Performing Arts

Tata-teatern eller National Centre Performing Arts ligger på NCPA Marg, Nariman Point strax söder om Church Gate. Här sätts storslagna teatrar och mindre spännande föreställningar upp regelbundet. Förutom teater har man också en livlig musikscen med återkommande stora klassiska indiska artister och Indiens första symfoniorkester. Håll utkik på programmet på deras webbsida bland länkarna nedan!

Eros Theatre

Precis vid Churchgate, ligger Eros Cinema som kanske inte erbjuder stadens bästa bild och ljud men bion i sig själv är en klassiker och det är väl värt biljettpengarna att se en film i den här biografen. Se program och information på deras webbsida nedan.

The Comedy Store

Indisk stand-up när det är som bäst? Ta chansen att själv ställa upp på Open Mic Night! The Comedy Store i Mumbai ligger i Palladium Mall, tredje våningen, Lower Parel, Mumbai. Förutom indisk stand-up gästas lokalen ofta av internationella komiker. Här finner du också en full bar, café och restaurang.

Boende

Att bo i Mumbai är dyrt. Mycket dyrt. Här får du betala lika mycket för en natt i en sovsal som du gör för ett fint hotell i övriga Indien. Priserna på boende liknar ofta de Svenska (eller över) i innerstaden. Du kommer billigare undan om du vill bo i utkanten av staden.

Boka gärna boendet i förväg på till exempel Hotels.com som har bland stadens bästa utbud av boenden. 

Äta

<p>I Mumbai kan du hitta mat från alla världens hörn, en mix av detta och den genuina maten från alla indiens krokar. Missa för allt i världen inte att äta stadens berömda Pani Puris. Se vår artikel om <a href="/Resenyheter/fem-masten-i-munnen-i-mumbai"><strong>fem måsten i munnen i Mumbai!</strong></a></p><p><a href="/Resenyheter/fem-masten-i-munnen-i-mumbai"><img alt="Fem måsten i munnen i Mumbai" height="279" src="/sites/default/files/femmasten-small.jpg" width="550"></a></p>

Resa till & från

Som Indiens näst största stad har staden givetvis utmärkta kommunikationer med resten av landet. Här finns flera tågstationer, inrikes och utrikes flygplatser samt mängder av privata och statliga bussbolag som kan ta dig vart som helst i landet.

Väder

Mumbai har ett typiskt kustnära tropiskt klimat med relativt jämn temperatur över året. Under vissa år kan vintermånadernas nätter bli lätt kyliga men normalt sett behöver man aldrig känna sig kylig här. Det man däremot kan bli är våt, speciellt om du resern under monsunen mellan juni och september då staden kan få enorma mängder nederbörd på kort tid.

Dygnets maxtemperatur varierar mellan 30 grader och ca 34 grader där vår- och höstmånaderna är varmast och vinter- och monsunmånaderna är svalast. Dygnets minimumtemperatur, tidigt på morgonen innan soluppgången varierar mellan 16 grader (i januari) och upp till 26 grader i juni.

Historia

Övrigt

Hitta resan till Mumbai

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Mumbai och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg