Fem måsten i munnen i Mumbai

När det kommer till fantastisk gatumat är det svårt att hitta en stad bättre än Mumbai. Här skapades några av landets absolut största snabbmatsfavoriter och den kulturella mångfalden gör att vi hittar rätter med en enorm bredd och rikedom. Här listar vi fem av våra favoriter att stoppa i munnen i Mumbai!

1. Vada Pav

Vada Paav By Planetvyom - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40700956

Vada Pav är Mumbais svar på hamburgaren och denna onyttiga lilla bulle av snabba kolhydrater får smaklökarna att vattnas på såväl undertecknad som miljontals indier. 

Pav är ett vitt fluffigt bröd som påminner lite om ett korvbröd i konsistents om smak som steks i rikliga mängder med smör tills gyllene och krispigt. Brödets insida bres med en kryddstark sås med chili och vitlök och en friterad potatisbulle, kallad Vada. 

Vada Pav finns, precis som hamburgare, i flera olika varianter, såser, med och utan ost med mera. 

Ät den här: En av Mumbaiiternas favoriter heter Ashok Vada Pav vilket är en av de äldsta försäljarna i staden. En Vada Pav kostar runt 15 rupies och lockar tusentals besökare, inklusive många Bollywood-skådisar varje dag! Ashok Vada Pav ligger på Kashinath Dhuru Marg, Dadar.

2. Pani Puri eller Golgappa

Pani Puri
En Puri är ett friterat krispigt litet bröd som blåser upp som en liten boll något större än en golfboll. Man börjar med att trycka ett litet hål i toppen på purin för att sedan fylla den med en grönsaksröra, oftast potatisbaserad. Hela purin doppas sedan i minst ett kryddat vatten (pani) och toppas ibland med hackad lök och yoghurt. 

De som äter Pani Puri står samlade runt försäljaren med sin lilla talrik i hand och blir serverade en Pani Puri i taget i turordning. En Pani Puri äter man så klart i en tugga. Krispigt, salt, syrligt, starkt och en rejäl explosion av smaker, texturer och glädje!

Ät den på: Det finns fantastiska Pani Puri i varje gatuhörn i staden men vill du äta extra hygieniskt med vatten från flaska och av någon som använder plasthandskar ska du bege dig till Pankaj Paani Puri, mitt emot Matunga Station. 

3. Bhel Puri

Bhel Puri
Puffat ris, grönsaker och ofta andra rostade krispiga ingredienser med syrlig och kryddig smak med tamarindsås. Bhel Puri är en kall rätt som ofta serveras i pappersstrutar som du lätt kan bära med dig för att njuta av under ditt marknadsbesök. 

Var kan man äta den bästa? På Chaupati Beach, Marina Drive, finns flera fantastiska återförsäljare. Bland de mest populära återfinns Sharmajee’s och Badshah’s.

4. Pav Bhaaji

Pav Bhaaji
Kommer ni ihåg det onyttiga lilla korvbrödssmakade brödet i punkt 1 på min lista? Ja, Pav dyker upp även på plats 3 i min lista men här i kombination med en kryddstark grönsaksröra, Bhaaji. Precis som med Vada Pav steks brödet gyllene i rikliga mängder smör men serveras här vid sidan av en mosad grönsaksröra ofta baserad på blomkål och potatis. Kryddstarkt, aromatiskt och underbart. En rejäl klick smör smälter ut över grönsaksröran och om så önskas kan man också få sin Pav Bhaaji serverad med riven ost.

Ett icke-vegetariskt alternativ till den här rätten kan man ibland se serveras runt om i staden med namnet Keema Pav. Keema är getfärs i en kryddig tomatröra som serveras med samma gyllene smörstekta Pav. 

Bästa stället att äta den på:Du kan hitta fantastisk Pav Bhajii över hela staden men några av de mest berömda får man på Cannon Pav Bhaji, mitt emot CST, Fort. Vill du äta på stranden är Shree Siddhivinayak Fast Food ett gatumatsstånd på Juhu Beach med oemotståndliga Pav Bhaaji.

5. Frankie

Frankie. Foto från tibbsfrankie.com
Med plats för bara fem favoriter blir det en hård kamp för att få plats på listan. Kvar finns givna favoriter så som den berömda Bombay Sandwich fylld med potatis, kryddor, mint etc, vi har Idlis, ånkokta små fermeterade risplättar, det platta riset Poha och mycket mer men efter alla vegetariska delikatesser är det nu dags för något icke-vegetariskt.

Frankie. En frankie är ett naan-bröd som steks i ägg och fylls med antingen kykling eller getkött i en kryddig sås och sedan rullas ihop till en liten rulle. Perfekt för att stilla hungern efter en sen kväll på krogen eller en lång tur på marknadsgatorna.

Bäst Frankies får man på Tibbs Frankie som finns mer eller mindre över hela staden.

Se vår video om indisk vegetarisk gatumat

Hitta flyget till Mumbai!

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Mumbai och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

Läs mer

Läs mer om Mumbai i vår resguide här!