Ajanta, Ellora & Daulatabad

Ellora- & Ajantagrottorna
Snabbfakta
Ajanta, Ellora & Daulatabad Indien
Invånare (ca)
700 000
Språk
Maharathi
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret

Till Aurangabad tar du dig med buss. Det finns goda bussförbindelser med stora delar av delstaten och resan till/från Mumbai tar ca 12 timmar med Super Deluxbuss.

Det är även bussturer som gäller till grottorna och dessa går ca två gånger i timman. Kan ni gå ihop några stycken så är taxi ut till Elloragrottorna ett bra alternativ. Då kan man lätt stanna till och kolla vid Daulatabad och grottorna hur länge man vill.

Sevärdheter

Elloragrottorna

Elloragrottorna som ligger tre mil utanför Aurangabad är ett stycke fascinerande historia. Grottorna som högs direkt ur bergen mellan 600- och 1000-talet finns med på FN's världsarvslista. Här finner du inte mindre än 34 grottor i varierande storlek och stil. De 17 hinduistiska grottorna är de som är är mest spektakulära av grottorna i Ellora. Grottorna är gigantiska och är alla utmejslade direkt ur klippväggen. Vissa delar är uppbyggda som små städer med tempel, skulpturer och små rum.

Det kan vara värt att köpa ett litet billigt häfte som beskriver alla grottorna på plats. De kostar inte mycket men ger desto mer.
Förutom Hindugrottorna finns även 12 Buddistiska grottor som är sevärda även om de inte håller samma klass som de Hinduistiska. De fem Jaingrottorna är det senaste tillskottet till samlingen och är inte heller de lika storslagna som de hinduistiska, men här är detaljarbetet oslagbart.
Det är gratis att besöka alla grottor utom Kailasa Tempel (vår personliga favorit). Inträdet för att få besöka detta maffiga tempel är 5 US$.

Daulatabad

Daulatabad ligger på vägen mellan Aurangabad och Elloragrottorna är inget mindre än ett ståtligt fort. Fortet kan ses på långt håll då det ligger på en 200 meter hög, alldeles rund kulle i det annars relativt platta landskapet. Fortet är omgärdat av en fem kilometer lång, och väldigt robust mur. Fortet som en gång i tiden var näst intill ointagligt (om man inte räknar med att vakterna faller för mutor) och var tänkt att bli den nya huvudstaden i Indien. Mogulen Mohammed Tughlaq tvingade tusentals människor att marschera den långa vägen från Delhi och hit för att bosätta den men de flesta dog efter vägen. 17 år senare var drömmen slut och de överlevande fick helt krasst knalla hem igen. 
Vissa delar av fortet är fortfarande välbevarade och dit räknas bland annat Chand Minar som efter Qutab Minar i Delhi är Indiens högsta segertorn.

Är du på väg till Elloragrottorna så missa inte ett besök här.

Ajantagrottorna

Ajanta ligger ca 10 mil från Aurangabad och här kan boende på platsen vara ett alternativ.
Om Elloragrottorna handlar om vackert utmejslade mönster, reliefer och statyer ur berget så är det Buddistiska grottmålningar som gäller här. Även dessa grottor står med på FN's världsarvslista och priset här är det samma som i Ellora, dvs 5 US$.

Annat att göra
Boende

De flesta som besöker Ajanta, Ellora & Daulatabad väljer att bo i Aurangabad. Här finns ett flertal olika ställen att bo på i varierande prisklasser.  Du behöver oftast inte boka rum i förväg utan det finns nästan alltid någonstans att ta vägen på plats. Vill du ändå boka i förväg för att hitta ditt favoritboende har hotels.com flera boendealternativ här.

Äta

Resa till & från

Det går dagliga bussar från Mumbai till Aurangabad (bra utgångsplats för Ajanta, Ellora & Daulatabad). Från Aurangabad är det sedan enklast att ta sig med taxi till de olika platserna. Det går även lokalbussar med jämna mellanrum från Aurangabad till grottsystemen men då missar man Daulatabad.

Det finns en flygplats i Aurangabad dit man kan ta sig med inrikesflyg från ett par orter i Indien. För fler alternativ med flyg (såväl inrikes som utrikes) är Mumbai (275 km) ett alternativ med betydligt större nätverk. Pune ligger något närmre med 208 km.

Väder

Historia

Övrigt