Gaya & Bodhgaya

By Neil Satyam, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56
Snabbfakta
Gaya & Bodhgaya i Indien
Invånare (ca)
3 500 000
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
Oktober till mars

Gaya och Bodhgaya är två närliggande buddhistiska pilgrimscenter. Det senare är en av de fyra viktigaste religiösa orterna för Buddhister och den plats där Buddha uppnådde sin upplysning.

Sevärdheter

I Gaya finns det kanske ingen större vits att spendera någon längre tid, men att spendera en dag här utan att få tråkigt är problemfritt. Du bör dessutom undvika resan mellan Gaya och Bodhgaya under de mörka timmarna då det är vanligt med vägpirater på denna sträcka!

I Gaya kretsat de flesta sevärdheterna runt de religiösa platserna varav de mest intressanta tyvärr är stängda för icke-troende. Men det går i alla fall att få sig lite ögongodis från utsidan och man kan alltid njuta av den livliga atmosfären i den gamla stadsdelen.

Tar du de 1000 trappstegen upp för Brahmajuni Hill får du bra utsikt över hela staden.

Den största anledningen till ett besök i Gaya är kanske ändå att det är mer eller mindre oundvikligt för dig som vill till Bodhgaya, 10 km bort.

I Bodhgaya kom, som tidigare sagt, Buddha en gång i tiden till upplysning varpå staden är det viktigaste buddhistiska pilgrimscentrat i världen och det viktigaste vallfärdsmålet i staden är det pipalträd (en sorts fikonträd) som sägs härstamma från just det träd som Buddha satt under när kan kom till upplysning. Att det fortfarande är en ättling till just detta träd förklaras med att ett skott från det ursprungliga trädet fördes med buddhismen till Sri Lanka och sedan fördes ett skott från detta träd tillbaka till Bodhgaya när det ursprungliga trädet dog.

För dig som bara vill uppleva atmosfären finns en hel del saker att se. Mahaboditemplet (buddhistiskt tempel) härstammar från 600-talet och vissa delar av templet finns fortfarande kvar i sin ursprungliga form om än restaurerat. På tempelgården finns även ett flertal små stupor. Utöver denna historiska byggnad finns ett flertal andra buddhistiska tempel och kloster uppförda i flera olika stilar, beroende på vilket land och buddhistisk gren som uppfört dem (Japanska, Thailändska, Kinesiska, Tibetanska etc).

Vill du komprimera den arkitektiska historielektionen så finns det ett museum, arkeologiska museet, med utställningar över lite olika statyer och andra artefakter relaterade till buddhismen.

Den 25 meter höga Buddhastatyn är något du inte bör missa när du besöker staden och om några år kommer troligtvis denna få konkurrens av världens högsta Buddhastaty som planeras att uppföras här. Den nuvarande står på Temple Street och avtäcktes av Dalai Lama år 1989.

Annat att göra

Eftersom staden är religiöst viktig finns det ett flertal meditationscentra i staden och turister från när och fjärran kommer hit för att lära sig denna ädla konst.

Vi rekommenderar alla att fråga runt efter seriösa och bra ställen som passar sin egna personlighet innan val av ställe.

Boende

Precis som man kan räkna med i en pilgrimsstad med dignitet så finns det ett stort utbud av billigt boende. Hotell i de flesta prisklasser samt möjlighet till ännu billigare boende på ett kloster i samband med meditationskurser. Reser du hit för att meditera bör du rådfråga andra personer på orten om vilket ställe som är bra då inte alla är lika seriösa. Det kan vara bra att boka några nätter i förväg och på Hotels.com hittar man boende med betyg från verifierade gäster och prisgaranti.

Äta

Precis som med boende finns det ett stort utbud av restauranger, även om kvalitén maten sjunker rejält under lågsäsong.

Resa till & från

I Gaya finns kommunikationerna mot resten av delstaten och landet. Hit kan du ta dig direkt med tåg från Delhi, Varanasi, Puri eller Kolkata eller med buss mot ex Patna och Ranchi.

I Gaya ligger delstatens enda internationella flygplats. Bland de internationella destinationer finns: Sri Lanka, Thailand och Bhutan. För dig som flyger inrikes finns ett flertal orter att välja mellan.

Bodhgaya ligger ca 10 km från Gaya.

OBS! Undvik att resa mellan Gaya och Bodhgaya på nätterna då överfall av vägpirater inte är ovanliga i detta område!

Övrigt

Hitta billigaste flygen till Bodh Gaya. Välj en avgångsflygplats i Indien för inrikesflyg eller en i utlandet för utrikesflyg.