Patna

By Shivamsetu - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.ph

Patna är namnet på huvudstaden i Bihar. Precis som man kan tänka sig en storstad i en av Indiens fattigaste och folktätaste delstater, så är staden rörig, smutsig och högljudd. Kanske inte en stad att börja sin Indienvistelse i, men för den härdade finns några saker som kanske gör resan hit värd mödan.

Faktaruta
Patnas placering i Bihar
Invånare (ca): 
1 700 000
Språk: 
Hindi
Bäst tid att besöka: 
Oktober till mars
Resa till & från: 
Att ta sig till och från staden är inget problem. Bussar går till och från alla städer i närheten och tåg mot Kolkata, Delhi och Varanasi går regelbundet. Föredrar du att flyga så finns dagliga avgångar mot bl a Delhi och Kolkata. För dig som ska vidare mot Nepal finns regelbundna bussavgångar mot gränsstaden Raxaul där byte måste ske. För flyg rekommenderar vi Skyscanner som du kan hitta längre ner på den här sidan.
Sevärdheter: 

För den riktigt historieintresserade så kan vi rekommendera en tur till Kumrahar där utgrävningar sker på en plats med storslagen historia från ca 600 f.Kr. Tyvärr finns inte mycket bevarat från denna period men tack vare att det ligger i en skön liten park kan det ändå vara värt ett besök.
Golghar är en 25 meter hög byggnad med väldigt speciell arkitektur. Byggnaden som ser ut som en enorm bikupa uppfördes på order från den brittiske guvernören år 1786. Byggnaden används än i dag till sitt primära syfte, att lagra överskottsspannmål till sämre tider. Men om man tar trappan som snirklar sig runt kupan på utsidan kan man få en spektakulär vy över staden och Ganges.
Patna Museum är kanske ett bättre ställe att utforska stadens historia än Kumrahar. Här finns i alla fall massor av skulpturer i sten och metall från tiden före vår tidräkning tillsammans med andra artefakter av lite senare datum. De handgjorda artefakterna är trevligare än de för Indiens museer standardiserade uppstoppade djur som även finns här.
Khuda Baksh Oriental Library är ett fantastiskt bibliotek uppfört 1900. Här finns stora samlingar med sällsynta persiska och arabiska böcker. För dig som inte kan läsa dessa finns även ett flertal vackra målningar.
Att staden har betydelse för hinduerna är inte så konstigt med tanke på att Ganges, som här är mycket bred, flyter förbi på norra sidan. Men staden fyller även en viktig funktion för Sikherna som har en av sina heligaste helgedomar, Har Mandir, i staden. Har Mandir är en vit marmorbyggnad som står på den plats där den 10:e och sista gurun, Gobind Singh, föddes 1660.
Qila House är ett privatägt museum med artefakter från hela världen. Museet har oftast öppet efter överenskommelse varpå du får kontakta en turistbyrå för hjälp.
Det stora muslimska arvet i staden består av ett antal gamla moskéer varav Sher Shahi från 1545 och Pathar ki Masjid hör till de mer sevärda.
Är du mer intresserad av hinduistiska heliga platser så är det under kvällstid upplysta hanumantemplet Mahavir Mandir lättåtkomligt då det ligger i närheten av centralstationen.

Boende: 

När det gäller så är den västra delen av staden, Bankipur som den kallas, rätt plats att börja leta på. Här finns de flesta hotell och restauranger samt centralstationen, busstationen och flygplatsen. När du letar boende är det en bra idé att börja på Fraser Road och sedan leta sig runt i kvarteren runt omkring. Det samma gäller för bra och billiga restauranger.

Vill du boka ditt boende i förväg rekommenderar via Hotels.com som har prisgaranti samt recensioner från verifierade gäster.

Äta: 

Precis som för boende så ligger de flesta bra restauranger i området Bankipur.

Historia: 

Patna är en av Indiens snabbast växande städer men har en lång historia som storstad. Redan 300 f.vt. bodde här 400 000 människor. En ganska så fantastisk summa på den tiden. Patna är en av världens äldsta kontinuerligt bosatta städer. 

Patna ligger vid Ganges flodbädd och är även omgärdad av tre andra floder, nämligen Sone, Gandak och Punpun.

Läs mer om Ganges och dess bifloder i vår guide till Ganges här!

Övrigt: