Patna

Snabbfakta
Patnas placering i Bihar
Invånare (ca)
1 700 000
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
Oktober till mars

Patna är namnet på huvudstaden i Bihar. Precis som man kan tänka sig en storstad i en av Indiens fattigaste och folktätaste delstater, så är staden rörig, smutsig och högljudd. Kanske inte en stad att börja sin Indienvistelse i, men för den härdade finns några saker som kanske gör resan hit värd mödan.

Sevärdheter

Upptäck den Historiska Charmen i Patna

Kumrahar: Spåren av en storslagen historia

För den riktigt historieintresserade rekommenderar vi en tur till Kumrahar, där utgrävningar pågår på en plats med anor från cirka 600 f.Kr. Även om det inte finns mycket bevarat från denna period, är platsen ändå värt ett besök tack vare den trevliga parken som omger den.

Golghar: Arkitektonisk skönhet och panoramautsikt

Golghar är en imponerande byggnad med en höjd på 25 meter och en unik arkitektur. Denna bikupeliknande struktur byggdes på order av den brittiske guvernören år 1786 och används än idag för att lagra överskottsspannmål. Genom att klättra uppför trapporna som slingrar sig runt byggnaden, kan du få en spektakulär vy över staden och Ganges.

Patna Museum: En resa genom historien

Om du vill utforska stadens historia är Patna Museum en utmärkt plats att besöka. Här finner du ett stort antal skulpturer i sten och metall från olika tidsperioder, inklusive artefakter från tiden före vår tidräkning. Museet erbjuder även handgjorda artefakter som bjuder på en trevligare upplevelse än de standardiserade uppstoppade djuren som ofta återfinns på indiska museer.

Khuda Baksh Oriental Library: En skattkammare av kunskap

Det fantastiska Khuda Baksh Oriental Library, uppfört år 1900, är en skattkammare för sällsynta persiska och arabiska böcker. Här kan du njuta av de imponerande samlingarna samt beundra vackra målningar, även om du inte kan läsa språken.

Har Mandir: En helig plats för sikherna

Patna har en viktig betydelse för både hinduer och sikher. Sikherna har en av sina heligaste helgedomar, Har Mandir, belägen i staden. Denna vita marmorbyggnad står på den plats där den 10:e och sista gurun, Gobind Singh, föddes år 1660. Ta del av den andliga atmosfären och historiska betydelsen på denna plats.

Qila House: En privat skattkammare av artefakter

Qila House är ett privatägt museum som rymmer artefakter från hela världen. Museet är vanligtvis öppet efter överenskommelse, så det är bäst att kontakta en turistbyrå för att få hjälp att besöka detta fascinerande museum.

Sher Shahi och Pathar ki Masjid: Gamla Moskéer med historiskt arv

Den stora muslimska påverkan i staden avspeglas i flera gamla moskéer. Sher Shahi, som byggdes år 1545, och Pathar ki Masjid är två av de mest sevärda. Utforska dessa arkitektoniska skatter och upplev den muslimska historien.

Mahavir Mandir: En Upplyst Helgedom nattetid

För de som är intresserade av hinduistiska heliga platser är Mahavir Mandir, även känd som Hanumantemplet, lättillgängligt på kvällstid då det ligger i närheten av centralstationen. Ta del av den upplysta atmosfären och upplev den andliga stämningen i templet.

Boende

När det gäller så är den västra delen av staden, Bankipur som den kallas, rätt plats att börja leta på. Här finns de flesta hotell och restauranger samt centralstationen, busstationen och flygplatsen. När du letar boende är det en bra idé att börja på Fraser Road och sedan leta sig runt i kvarteren runt omkring. Det samma gäller för bra och billiga restauranger.

Äta

Precis som för boende så ligger de flesta bra restauranger i området Bankipur.

Resa till & från
Att ta sig till och från staden är inget problem. Bussar går till och från alla städer i närheten och tåg mot Kolkata, Delhi och Varanasi går regelbundet. Föredrar du att flyga så finns dagliga avgångar mot bl a Delhi och Kolkata. För dig som ska vidare mot Nepal finns regelbundna bussavgångar mot gränsstaden Raxaul där byte måste ske. För flyg rekommenderar vi Skyscanner som du kan hitta längre ner på den här sidan.
Historia

Patna är en av Indiens snabbast växande städer men har en lång historia som storstad. Redan 300 f.vt. bodde här 400 000 människor. En ganska så fantastisk summa på den tiden. Patna är en av världens äldsta kontinuerligt bosatta städer. 

Patna ligger vid Ganges flodbädd och är även omgärdad av tre andra floder, nämligen Sone, Gandak och Punpun.

Läs mer om Ganges och dess bifloder i vår guide till Ganges här!

Övrigt