Kalka-Shimla Railway

Kalka-Shimla Railway
Faktaruta
Världsarv
Ja

Kalka-Shimla Railway är en av de mest ikoniska tågresruterna i Indien (och kanske världen) och erbjuder en fantastisk resa genom Himalayas magnifika landskap. Denna smalspåriga, 762 mm spårbredd, järnväg sträcker sig från staden Kalka i delstaten Haryana till den pittoreska staden Shimla i Himachal Pradesh och erbjuder resenärer en oförglömlig upplevelse av skönheten i dessa bergiga regioner. Den smala spårvidden och de små vagnarna gör att tåget ofta kallas för "Toy Train".

Historia och betydelse

Kalka-Shimla Railway byggdes under brittisk tid och stod färdig år 1903. Den var ursprungligen avsedd att underlätta resandet för brittiska kolonialister som sökte en tillflyktsort från sommarhettan i låglandet. Idag har järnvägen blivit en populär turistattraktion och ett sätt att utforska det spektakulära landskapet i Himalaya.

Järnvägen anses vara ett tekniskt mästerverk med sina 103 tunnlar, över 800 broar och otaliga svängar som kräver precision och skicklighet för att navigera. Den har också ett historiskt värde och har erkänts som ett UNESCO-världsarv.

En spektakulär tågresa genom Himalaya

Resan med Kalka-Shimla Railway erbjuder en spektakulär utsikt över den omgivande naturen. Tåget vindlar sig genom gröna dalar, frodiga skogar och pittoreska byar på sin väg upp till Shimla. Under resan kan resenärer beundra de snöklädda bergstopparna, djupa raviner och de vackra blomsterängarna som sträcker sig så långt ögat kan nå.

Tåget passerar genom några av de mest imponerande ingenjörsverken längs vägen, inklusive den berömda "Barog's Tunnel", som är den längsta tunneln på sträckan. Resenärerna kan också njuta av utsikten från de öppna balkongerna i vissa tågvagnar och känna den friska bergsluften svepa genom håret.

Praktisk information om tågresan

Kalka-Shimla Railway är en populär turistattraktion och det finns flera tågavgångar dagligen. Resenärer kan välja mellan olika tågklasser beroende på deras preferenser och budget. Det rekommenderas att boka biljetter i förväg, särskilt under högsäsongen, för att säkerställa att du får plats på det önskade tåget.

Resan tar cirka fem timmar att slutföra och det finns möjlighet att göra stopp längs vägen för att utforska några av de pittoreska platserna. Shimla, slutdestinationen, är en charmig bergsstad med en rik kultur och ett historiskt arv att upptäcka.

En resa att minnas

Att resa med Kalka-Shimla Railway är mer än bara en transportsträcka. Det är en resa tillbaka i tiden, en möjlighet att uppleva Indiens natursköna skönhet och att njuta av den historiska charm som järnvägen bär med sig. Det är en resa som lockar både naturälskare och tågentusiaster och erbjuder en unik upplevelse som kommer att bli ett minne för livet.

Foto av kumar chandugade on Unsplash

Plats Sortera fallande
Delstat
Stad Världsarv
Ajantagrottorna Maharashtra Ja
Bhimbetka (Bhimbetka rock shelters) Madhya Pradesh Ja
Champaner-Pavagadhs arkeologiska park Gujarat Ja
Chhatrapati Shivajistationen (Chhatrapati Shivaji Terminus) Maharashtra Ja
Darjeeling Himalayan Railway Västbengalen Ja
Elephanta Caves Maharashtra Ja
Elloragrottorna Maharashtra Ja
Fatehpur Sikri Uttar Pradesh Ja
Great Living Chola Temples Tamil Nadu Ja
Humayun's Tomb Delhi Ja
Jantar Mantar Rajasthan Ja
Kalka-Shimla Railway Himachal Pradesh Ja
Kaziranga Nationalpark Saknas Ja
Keoladeo Ghana Nationalpark (Bharatpur fågelreservat) Rajasthan Ja
Khajuraho och dess erotiska tempel Madhya Pradesh Ja
Kyrkor och kloster i Goa Goa Ja
Mahabodhis Tempelbyggnader Bihar Ja
Manas Nationalpark Assam Ja
Nilgiri Mountain Railway Saknas Ja
Qutub Minar Delhi Ja
Rajasthans bergsfort ”Hill Forts of Rajasthan” Rajasthan Ja
Röda fortet eller Red Fort (Lal Qila) Delhi Ja
Ruinerna i Hampi (Vijaynagar) Karnataka Ja
Sanchi Madhya Pradesh Ja
Soltemplet i Konark (Svarta Pagoden) Orissa Ja
Strandtemplen i Mahabalipuram Tamil Nadu Ja
Sundarbans Nationalpark, världsarvet Västbengalen Ja
Taj Mahal Uttar Pradesh Ja
Tempelgruppen i Pattadakal Karnataka Ja
Valley of Flowers Nationalpark Uttarakhand Ja