Qutub Minar

Qutub Minar
Faktaruta
Öppettider

9:00 till 19:00

Entré
Utlänningar: 250 Rs Indier: 10 Rs
Kamera
Fri
Videokamera
25 Rs
Världsarv
Ja

Vid Qutb Minar finner du ett imponerande komplex som bär på spår av historiens vingslag. Centrum för detta komplex är den ståtliga Qutb Minar, en 72,5 meter hög minaret som började byggas redan 1193 för att fira islams seger över "de otrogna". Denna magnifika struktur är ett ikoniskt landmärke som vittnar om Indiens rika historia.

Qutb Minar imponerar inte bara genom sin imponerande höjd utan också genom sin arkitektoniska skönhet. Minareten har en diameter på cirka 15 meter vid basen och ungefär 2,5 meter vid toppen. Den är konstruerad i fem olika avsatser, de tre första i rödsandsten och de två sista i en blandning av röd sandsten och marmor. Med sina 379 trappsteg erbjöd minareten tidigare en möjlighet att nå toppen och njuta av en fantastisk utsikt över omgivningarna. Tyvärr är detta inte längre tillåtet av säkerhetsskäl.

Intill minareten finner du ett intressant monument som vittnar om historiska försök att bygga något ännu större. Det är Ala-ud-dins försök att uppföra en minaret som var dubbelt så hög och dubbelt så bred som Qutb Minar. Tyvärr misslyckades han med sitt ambitiösa projekt och nådde endast 27 meter innan hans död 1316 satte stopp för byggandet.

Vid Qutb Minar-komplexet kan du även utforska Quwwat-ul-Islam-moskén, en av Indiens äldsta moskéer. Byggandet av denna moské slutfördes år 1198 och den är känd för att ha använt material från 27 hindu- och jaintempel. Detta symboliserar övergången från den hinduiska till den muslimska eran och visar på den kulturella sammanflödet som är en del av Indiens rika historia.

En annan intressant sevärdhet i området är en järnpelare som anses vara lyckobringande för hinduer. Trots sin ålder på cirka 300-400 år har pelaren inte visat några tecken på rost. Den 7 meter höga järnpelaren sägs vara ett minne av Chandragupta II och flyttades till platsen runt 1000-talet. Enligt sägen sägs det att om du lyckas omfamna pelaren med armarna bakom ryggen, kommer din önskan att uppfyllas. Tyvärr är detta inte längre möjligt då pelaren nu skyddas av ett staket.

Slutligen, för de som är intresserade av historiska gravkammare, kan Iltutmishs gravkammare från 1235 vara ett betydelsefullt stopp. Detta monument är en hyllning till Sultan Iltutmish och visar på den imponerande arkitektoniska stilen som präglade den tiden.

Bildgalleri
Plats Sortera fallande
Delstat
Stad Världsarv
Ajantagrottorna Maharashtra Ja
Bhimbetka (Bhimbetka rock shelters) Madhya Pradesh Ja
Champaner-Pavagadhs arkeologiska park Gujarat Ja
Chhatrapati Shivajistationen (Chhatrapati Shivaji Terminus) Maharashtra Ja
Darjeeling Himalayan Railway Västbengalen Ja
Elephanta Caves Maharashtra Ja
Elloragrottorna Maharashtra Ja
Fatehpur Sikri Uttar Pradesh Ja
Great Living Chola Temples Tamil Nadu Ja
Humayun's Tomb Delhi Ja
Jantar Mantar Rajasthan Ja
Kalka-Shimla Railway Himachal Pradesh Ja
Kaziranga Nationalpark Saknas Ja
Keoladeo Ghana Nationalpark (Bharatpur fågelreservat) Rajasthan Ja
Khajuraho och dess erotiska tempel Madhya Pradesh Ja
Kyrkor och kloster i Goa Goa Ja
Mahabodhis Tempelbyggnader Bihar Ja
Manas Nationalpark Assam Ja
Nilgiri Mountain Railway Saknas Ja
Qutub Minar Delhi Ja
Rajasthans bergsfort ”Hill Forts of Rajasthan” Rajasthan Ja
Röda fortet eller Red Fort (Lal Qila) Delhi Ja
Ruinerna i Hampi (Vijaynagar) Karnataka Ja
Sanchi Madhya Pradesh Ja
Soltemplet i Konark (Svarta Pagoden) Orissa Ja
Strandtemplen i Mahabalipuram Tamil Nadu Ja
Sundarbans Nationalpark, världsarvet Västbengalen Ja
Taj Mahal Uttar Pradesh Ja
Tempelgruppen i Pattadakal Karnataka Ja
Valley of Flowers Nationalpark Uttarakhand Ja