Hampi - Ruinstaden

Snabbfakta
Hampi i Karnataka, Indien
Invånare (ca)
10 000
Språk
Kannada samt engelska
Bäst tid att besöka
Hela året är bra i Hampi men vintern är svalare

Hampi var en gång i tiden huvudstaden i ett av de största Hindurikena som funnits, men staden övergavs när riket försvann: numera bor endast 1000 personer i orten och de arbetar alla med turismen. Den tidigare staden, Vijaynagar, är också namnet på den dynasti som styrde i området under flera hundra år.

Även om detta i sig skulle räcka för att besöka Hampi, så är detta av underordnad betydelse när man jämför med den magnifika naturen.

Överallt finns stora stenbumlingar som ligger huller om buller över varandra, som om de skulle ha trillat ner så från himlen (vilket de även gjort enligt hinduernas myt om hur Hampi skapades - de tappades av en populär gud när han bar ett berg över hela Indien).

Om det är svårt att beskriva Indiens storhet så är det dubbelt så svårt att beskriva Hampis storslagenhet - enklast och mest korrekt skulle nog vara att säga att det är ett ställe som alla bör ha sett innan de dör. Men skynda! Det finns planer på att bygga ut området för att få dit även rikare turister (idag är det nästan endast ryggsäcksresenärer) och då lär området förlora en del av sin charm.

Hampi är med på UNESCOs världsarvslista

Sevärdheter
 

På det 26 km2 stora området finns inte mindre än 500 tempel varav 32 platser i Hampi och 11 utanför sägs vara de viktigaste. Räkna därför med att stanna här i minst tre dagar.

Här finns både hinduiska tempel och palats samt en del lämningar från den muslimska invasionen. För att börja med den senaste så är Mohammedanska moskén väldigt sevärd.

Bland de viktigaste hinduiska lämningarna kan vi nämna:

  • Lakkshminarasimha-statyn som med sina 6,7 meter avbildar Lord Vishnu i sin man-lejonavatar där han sitter på den sjuhövdade ormen.
  • En tre meter hög Badavilinga, som stått i den gammla vattenkanalen i århundranden utan att förstöras
  • Lotus Mahal eller Kamal Mahal är ett bra exempel på hindu-muslimsk arkitektur
  • Vittala-templet med de 56 musikaliska pelarna. Tyvärr får man inte längre röra pelarna och höra deras resonans men istället kan kan besöka;
  • Virupaksha-templet i slutet av Hampi Bazaar. Efter att ha legat under vatten i hundratals år har man nu renoverat delar och några av pelarna i entrén har fortfarande musikaliska kvalitéer. Här är annars den 50 meter höga gopuram det mest spektakulära. Virupksksa-templet är ett av de äldsta i Hampi och härstammar från 1400-talet.
  • Vittalas elefantvagn. En stor elefant i sten som drar en vagn där hjulen faktiskt kan rotera!
Annat att göra

Hyr cykel, moped eller motorcykel i Hampi

Om du vill göra lite längre utflykter än vad man normalt sett hinner med till fots och inte vara låst till autorikshaw så kan man hyra cykel eller motordrivet alternativ i Hampi eller Hospet. De flesta uthyrare finns runt Hampi Bazaar eller Kamalpura samt några i Hospet. Det senare alternativet är bra om du besöker Hampi från Hospet.

För att hyra motorcykel eller cykel behöver du oftast lämna någon form av säkerhet. Vissa uthyrare kräver kreditkort eller pass medan andra nöjer sig med en kopia av ditt pass samt adressen till ditt hotell vilket är ett mycket säkrare alternativ.

Viktigt att tänka på är att de flesta mopeder eller motorcyklar hyrs ut med näst intill toma tankar med bensin som knappt räcker till den enda macken vid Kamalpura Junction. Tänk också på att trafiken i Indien skiljer sig en hel del från den i Skandinavien så var försiktig!

Innan du hyr fordonet är det viktigt att kolla över konditionen av detsamma. Kolla att lysen fungerar och att däck ser bra ut samt att bromsarna inte har något fel. Är det något annat större, kosmetiskt, fel kan det vara bra att dokumentera det med kameran innan avfärd.

Att hyra cykel kostar någonstan emellan 30-70 rs beroende på kondition och om den har växlar eller inte.
Att hyra moped, scooter eller motorcykel kan kosta från 200 rs till ca 450 rs per dag.

De flesta uthyrningsställen har öppet från ca 8-9 på morgonen till runt 9 på kvällen.

Boende

Det är lätt att hitta boende mitt i Hampi. Det finns ett stort urval av billigt boende så man behöver sällan förhandsboka, om det inte är under Hampi-festivalen (i november) då extra många besökare finns på plats. 

Äta

För några år sedan var man mer eller mindre hänvisad till små enkla vägrestauranger men idag kan man avnjura allt från Indiskt till italienst och till och med mexikanskt här i Hampi. Alla restauranger ligger på bekvämt gångavstånd så knalla runt och kolla vad som passar just dig bäst!

Resa till & från

Hampi ligger 353 km från Bangalore och ca 75 km från flygplatsen in Bellary. Vill man åka tåg är Hospet den närmsta ort med en tågstation, 12 km från Hampi. Från Hospet kan man sedan åka buss eller autorikshaw den sista biten.

Hampi är ett stort område så hyr gärna en rikshaw över dagen som får ta dig till de olika sevärdheterna, en del av chaufförerna dubblar även som guide!

Historia

Namnet Hampi kommer från Ordet Pampa, vilket är det gamla namnet på Tungabhadra-floden vars bank Hampi ligger vid.

Hampi var huvudstad i Vijayanagar-kulturen mellan 1336 och 1565 då området erövrades av Deccan-muslimerna.

Övrigt

Varningar

Även om Hampi är en säker plats att besöka vill vi ändå varna för ett par saker. Om man knallar iväg lite från de största monumenten kan man stöta på grupper av apor. Även om aporna ser roliga, eller söta, ut så är risken att de enbart är ute efter att stjäla din väska och plundra den på mat. Så håll ordentlig koll på väskorna när aporna är i närheten. Besökare som har matat eller retat aporna har också vid vissa tillfällen blivit bitna, det är inte roligt eftersom aporna har rejäla tänder och starka käkar. Efter ett bett måste du uppsöka läkare så se till att varken mata eller reta aporna.

Floden må vara väldigt inbjudande till dopp men bada enbart på ställen som är utmärkta som badplats. Flodens strömmar är omöjliga att förutse och klipporna kan vara väldigt hala. Man vet inte heller om det är 30 centimeter eller 10 meters djup, det kan ändras på bara några centimeter.