En svennes bucket-lista till Indien

Vi på Indien.nu har länge lyssnat på surret och burret från de svenska bucket-listorna* när det gäller Indien och sammanfattar nu, utan inbördes rangordning, några av de mest eftersökta destinationerna i Indien. Kommentera gärna efter artikeln hur just din bucket-list ser ut!

Kerala – guds eget land?

Kerala

Besök Kerala, det gröna paradiset i södra Indien, där du kan utforska de vackra backwaters, teplantager, kryddträdgårdar och stränder. Du kan också uppleva den rika kulturen och traditionen i Kerala, som är känd för sin ayurveda, yoga, kathakali och kalaripayattu. Priserna i Kerala varierar beroende på säsong och boende, men du kan förvänta dig att betala mellan ₹ 800 och ₹ 3000 per natt för ett rum, och mellan ₹ 50 och ₹ 300 för ett mål mat. Den bästa tiden att besöka Kerala är mellan oktober och mars, när vädret är behagligt och torrt. Du kan ta dig till Kerala med flyg, tåg eller buss från de större städerna i Indien, eller med båt från Sri Lanka.

Läs mer om Kerala här!

Hampis historiska arv och naturliga stenrös

Hampi

Utforska Hampi, det forntida riket Vijayanagara, som är ett av Indiens mest imponerande historiska platser. Du kan beundra de fantastiska ruinerna av tempel, palats, marknader och monument, som vittnar om den storhet och rikedom som detta rike en gång hade. Priserna i Hampi är mycket billiga, och du kan hitta ett rum för så lite som ₹ 200 per natt, och en thali för ₹ 50. Den bästa tiden att besöka Hampi är mellan november och februari, när temperaturen är mild och luften är klar. Du kan ta dig till Hampi med tåg eller buss från Bangalore, Hyderabad eller Goa.

Läs mer om Hampi här!

Ganges och den heliga staden Varanasi

Varanasi och Ganges

Upplev Varanasi, den heliga staden vid floden Ganges, där hinduer kommer för att utföra ritualer, bad, kremering och pilgrimsfärd. Det är en av de äldsta och mest andliga städerna i världen, och en plats som utmanar och berör alla som besöker den. Priserna i Varanasi är rimliga, och du kan hitta ett rum för mellan ₹ 500 och ₹ 2000 per natt, och en måltid för mellan ₹ 50 och ₹ 200. Den bästa tiden att besöka Varanasi är mellan oktober och mars, när vädret är svalt och torrt. Du kan ta dig till Varanasi med flyg, tåg eller buss från Delhi, Kolkata eller Mumbai.

Läs allt om Varanasi här!

Goa – österns pärla

Goa

Njut av Goa, det lilla men livliga tillståndet vid arabiska havet, som är känt för sina vackra stränder, festliga atmosfär, portugisiska arv och skaldjursdelikatesser. Du kan också utforska de charmiga byarna, kyrkorna, marknaderna och naturreservaten i Goa. Priserna i Goa är högre än i andra delar av Indien, särskilt under högsäsongen (från december till februari), när du kan förvänta dig att betala mellan ₹ 1000 och ₹ 5000 per natt för ett rum, och mellan ₹ 100 och ₹ 500 för en måltid. Den bästa tiden att besöka Goa är mellan november och mars, när vädret är varmt och soligt. Du kan ta dig till Goa med flyg, tåg eller buss från Mumbai, Bangalore eller Delhi.

Läs allt om Goa här!

Himalaya – frisk luft och storslagna vyer i världens högsta bergskedja

Himalaya

Vandra i Himalaya, den majestätiska bergskedjan som sträcker sig över norra Indien, och erbjuder några av de mest spektakulära och utmanande vandringslederna i världen. Du kan välja mellan olika destinationer, såsom Ladakh, Kashmir, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Sikkim och Darjeeling, och uppleva den fantastiska naturen, kulturen och vildmarken i Himalaya. Priserna i Himalaya beror på vilken region, rutt och säsong du väljer, men du kan förvänta dig att betala mellan ₹ 500 och ₹ 2000 per natt för ett rum eller ett tält, och mellan ₹ 100 och ₹ 300 för en måltid. Den bästa tiden att vandra i Himalaya är mellan april och oktober, när vädret är klart och stabilt. Du kan ta dig till Himalaya med flyg, tåg eller buss från Delhi, Chandigarh eller Kolkata.

Marknader och myller i Delhi

Delhi

Shoppa i Delhi, huvudstaden och det kulturella hjärtat av Indien, där du kan hitta allt från lyxiga varuhus och moderna köpcentrum till livliga basarer och gatustånd. Du kan också beundra de många historiska och arkitektoniska sevärdheterna i Delhi, såsom Röda fortet, Qutub Minar, Jama Masjid och Lotus Temple. Priserna i Delhi varierar beroende på var du shoppar och vad du köper, men du kan förvänta dig att betala mellan ₹ 500 och ₹ 3000 per natt för ett rum, och mellan ₹ 50 och ₹ 500 för en måltid. Den bästa tiden att besöka Delhi är mellan oktober och mars, när vädret är svalt och torrt. Du kan ta dig till Delhi med flyg, tåg eller buss från de flesta städer i Indien.

Läs om Delhi och dess myllrande marknader i vår resguide här!

Meditation på en bergssluttning

Meditation Himalaya

Meditera i Dharamsala, den lilla staden i Himachal Pradesh, som är hem för Dalai Lama och den tibetanska exilregeringen. Du kan lära dig mer om buddhismen, delta i meditation och yoga, besöka kloster och museer, och njuta av den fridfulla och vänliga atmosfären i Dharamsala. Priserna i Dharamsala är mycket överkomliga, och du kan hitta ett rum för mellan ₹ 200 och ₹ 1000 per natt, och en måltid för mellan ₹ 50 och ₹ 200. Den bästa tiden att besöka Dharamsala är mellan mars och juni, eller mellan september och november, när vädret är behagligt och klart. Du kan ta dig till Dharamsala med flyg, tåg eller buss från Delhi, Chandigarh eller Amritsar.

Läs om Dharamsala i vår resguide!

Stenhårda statyerna i Khajuraho

De erotiska skulpturerna i Khajuraho

Beundra Khajuraho, den medeltida staden i Madhya Pradesh, som är känd för sina erotiska och utsökta tempel, som är ett av Indiens främsta exempel på konst och arkitektur. Tempelkomplexet består av över 20 tempel, som är utsmyckade med detaljerade skulpturer som skildrar olika aspekter av livet, kärleken och gudarna. Priserna i Khajuraho är rimliga, och du kan hitta ett rum för mellan ₹ 300 och ₹ 1500 per natt, och en måltid för mellan ₹ 50 och ₹ 300. Den bästa tiden att besöka Khajuraho är mellan oktober och mars, när vädret är svalt och torrt. Du kan ta dig till Khajuraho med flyg, tåg eller buss från Delhi, Agra eller Varanasi.

Provsmaka Himalayas gröna guld

Darjeeling

Smaka på Darjeeling, den pittoreska staden i Västbengalen, som är känd för sin fina te-produktion, sitt koloniala arv och sin fantastiska utsikt över Kanchenjunga, världens tredje högsta berg. Du kan också utforska de vackra trädgårdarna, klostren, museerna och marknaderna i Darjeeling, och åka på den berömda Darjeeling Himalayan Railway, som är ett världsarv. Priserna i Darjeeling är något högre än i andra delar av Indien, och du kan förvänta dig att betala mellan ₹ 500 och ₹ 3000 per natt för ett rum, och mellan ₹ 100 och ₹ 500 för en måltid. Den bästa tiden att besöka Darjeeling är mellan april och maj, eller mellan oktober och december, när vädret är klart och behagligt. Du kan ta dig till Darjeeling med flyg, tåg eller buss från Kolkata, Siliguri eller Bagdogra.

Läs mer om Darjeeling och dess gröna guld här!

Besök Baloo, Baghera och Mowglis andra vänner i en nationalpark!

Djungelboken

Lek med tigrar i djungelbokens Bandhavgarh, den berömda nationalparken i Madhya Pradesh, som har en av den högsta densiteten av tigrar i världen. Du kan också se andra vilda djur, såsom leoparder, björnar, hjortar och apor, och beundra den vackra naturen och vegetationen i Bandhavgarh. Priserna i Bandhavgarh är ganska höga, och du kan förvänta dig att betala mellan ₹ 2000 och ₹ 10000 per natt för ett rum, och mellan ₹ 200 och ₹ 1000 för en måltid. Den bästa tiden att besöka Bandhavgarh är mellan oktober och juni, när chansen att se tigrar är störst. Du kan ta dig till Bandhavgarh med flyg, tåg eller buss från Delhi, Jabalpur eller Umaria. Vill du inte åka så långt ligger undertecknads favoritnationalpark betydligt närmre Delhi – Ranthambore national park!

Kronpalatset Taj Mahal

Taj Mahal

Taj Mahal är mausoleum uppfört i vit marmor, som ligger på stranden av floden Yamuna i Agra, Uttar Pradesh, Indien. Det byggdes mellan 1631 och 1653 av den femte mogulkejsaren Shah Jahan, som ville hedra minnet av sin älskade hustru Mumtaz Mahal, som dog i barnsäng 1631. Taj Mahal är ett exempel på mogularkitektur, som är en blandning av indisk, persisk och islamisk stil. Taj Mahal är omgiven av en 17 hektar stor komplex, som inkluderar en moské, ett gästhus och en formell trädgård. Taj Mahal är ett UNESCO: s världsarv sedan 1983 och anses vara ett av världens mest beundrade mästerverk.

Läs allt om Taj Mahal här!

Världens galnaste tågresa? Lokaltågen i Mumbai!

Lokaltåg i Mumbai

Lokaltåg i Mumbai är en del av Mumbai Suburban Railway, som är ett av de mest trafikerade pendeltågsystemen i världen. Det transporterar cirka åtta miljoner passagerare per dag. Det finns tre linjer: Western, Central och Harbour, som sträcker sig över mer än 100 kilometer var. Att åka i ett lokaltåg i Mumbai är ett sätt att uppleva stadens puls och mångfald, men det kan också vara mycket trångt, bullrigt och farligt. Passagerare hänger ofta från dörrarna och taket, och det händer att folk faller av eller blir påkörda av tågen. Det är en adrenalinfylld och minnesvärd resa, men inte för den nervsvage.

Läs mer om världsmetropolen Mumbai här!

Holi, världens färggladaste festival?

Holi

Holi är en hinduisk vårfestival som firas över hela Nordindien på fullmånedagen i Phalguna (februari-mars). Deltagarna kastar färgat vatten och pulver på varandra, och för en dag ges tillstånd för att bryta de vanliga hierarkierna av kast, kön, status och ålder. På gatorna är firandet ofta präglat av grovt språk och beteende, men vid dess slut, när alla badar, tar på sig rena vita kläder och besöker vänner, lärare och släktingar, återställs och förnyas de ordnade mönstren i samhället. Holi är särskilt uppskattat av dyrkare av guden Krishna. Dess allmänna glädje anses vara en efterlikning av Krishnas lek med gopierna (korna och döttrarna).

Läs allt om Holi (och se en kort film) här!

Kan du älska en kamel kan du älska alla!

Kameler

Kamelsafari i Rajasthan är ett spännande sätt att utforska den kungliga staten som är känd för sina fort, palats och ökenlandskap. Du kan njuta av solnedgången över sanddynerna och sova under stjärnorna. Det finns flera platser i Rajasthan där du kan åka på kamelsafari, och de bästa är Jaisalmer, Bikaner, Pushkar och Jodhpur. 

Varje destination ger en annorlunda upplevelse från den andra, men är lika spännande. Jaisalmer, "den gyllene staden" (läs mer här) som den ofta kallas, ligger i hjärtat av Tharöknen. Att rida på en kamelrygg genom de rullande sanddynerna i Tharöknen är en upplevelse som ingen annan. Cirka 40 kilometer väster om Jaisalmer ligger ett annat bra ställe - Sam Sand Dunes, som kännetecknas av höga sanddyner och nästan ingen vegetation. Detta är det mest populära stället för safari, vilket gör det till det mest trångt också. Ändå är kamelsafari här kul! Du kan stiga av på olika punkter längs vägen och campa genom de spektakulära dynerna. 

De som föredrar att njuta av ökenlandskapet i lugn och ro kan bege sig till dynerna nära Khuri by. Dessa är mindre kända men mest fantastiska sanddyner runt Jaisalmer. Medan du rider en kamel här kan du uppleva det rustika ökenlivet på nära håll, eftersom byn är hem för lera och halmhyddor och byborna föredrar att leva på det traditionella sättet. Kamelsafari i Bikaner låter dig passera genom de små bosättningarna i området, inklusive Naukh, Baru, Tadana, Kanasar och Mohangarh, bland andra. 

Om du vill veta mer om den färgglada kulturen i regionen kan du ta en paus i dessa små byar och prata med lokalbefolkningen, som faktiskt är mer än glada att berätta några av sina berömda folksagor - som är ganska spännande! 

För en livlig kamelsafariupplevelse, besök Pushkar under Pushkar Camel Fair, som är en årlig kamel- och boskapsmässa som pågår i fem dagar. En kameltur här tar dig till de små byarna i området där du träffar de infödda stammarna och vet om det rustika sättet att leva. Dessutom presenterar en tur här också de bästa vyerna över Aravalli-bergen (en av världens äldsta bergskedjor), tillsammans med förtrollande soluppgångar och solnedgångar.

Tänk på att kolla runt ordentligt mellan olika arrangörer och välj en seriös med gott rykte för att undvika problem för dig och för kamelerna!

Läs mer om Pushkars kamelmarknad här! 

Ät en personlig buffé på din egen talrik!

Thali

Thali är en komplett måltid som består av 10 eller fler rätter, beroende på vilken del av Indien du är i.

En thali består ofta av: 

  • Spannmål: ris eller flatbröd gjorda av vete, hirs, etc. 
  • Linser: dal eller sambar grönsaker: en säsongsbetonad beredning 
  • Chutney: ett tillbehör gjord av frukt, örter, kryddor och till och med grönsaker och fisk raita: yoghurt blandad med någon form av grönsak inlagda: oftast gjorda av rå mango, även om det varierar efter region 
  • Papadum: en friterad, kryddig snack gjord av ris, mjöl eller linser. 
  • Detta följs av kärnmjölk eller sol kadi, en uppfriskande dryck gjord av kokosmjölk och kokumfrukt, om du är på västra kusten av Indien. Thalis kommer i flera sorter beroende på den specifika platsen.


Gujarati Thali

En Gujarati thali, som kommer från delstaten Gujarat i västra Indien, är en av de mest påkostade thalis. Den innehåller flera friterade snacks, flatbröd, en mängd grönsaksberedningar kokta i ghee och sötsaker.

Rajasthani Thali

En Rajasthani thali, som kommer från delstaten Rajasthan i nordvästra Indien, som är känd för sin torra och karga terräng. En Rajasthani thali innehåller flera rätter som är anpassade till det hårda klimatet, såsom bajra roti (ett flatbröd gjort av majs), dal baati churma (en kombination av linser, degkulor och sött smul), gatte ki sabzi (en curry gjord av kikärtsmjöl), ker sangri (en grönsaksrätt gjord av ökenbönor och bär) och laal maas (en het och kryddig lammcurry). Dessutom serveras en Rajasthani thali med chaas (kärnmjölk), papad, pickle och halwa (en söt pudding).

Bengali Thali

En Bengali thali, som kommer från delstaten Västbengalen i östra Indien, som är känd för sin rika och varierade matkultur. En Bengali thali innehåller flera rätter som är baserade på fisk, skaldjur, grönsaker, ris och senapsolja, såsom macher jhol (en fiskcurry), chingri malai (en räkcurry med kokosmjölk), aloo posto (en potatisrätt med vallmofrön), shukto (en bitter grönsaksrätt), luchi (ett friterat plattbröd), mishti doi (en söt yoghurt) och rasgulla (en ostboll i sockerlag). Dessutom serveras en Bengali thali med chutney, papad och bhaat (kokt ris).

Kerala Thali

En Kerala thali, som kommer från delstaten Kerala i södra Indien, som är känd för sin gröna och tropiska natur. En Kerala thali innehåller flera rätter som är influerade av den lokala geografin, såsom appam (ett fluffigt flatbröd gjort av ris och kokosmjölk), puttu (en ångad kaka gjord av ris och kokos), avial (en blandad grönsaksrätt med kokos och yoghurt), sambar (en lins- och grönsakssoppa), erissery (en pumpa- och bönorätt med kokos), meen moilee (en fiskcurry med kokosmjölk) och payasam (en söt pudding gjord av ris, mjölk och torkad frukt). Dessutom serveras en Kerala thali med moru (en kryddad yoghurtdryck), pappadam, pickle och banana chips.

Läs mer om Indiens mat här!

Hur ser din bucketlista ut?

Skriv gärna i kommentarerna eller dela med dig av dina upplevelser på Facebook!

*En bucket list är en lista på saker man vill se eller göra innan man kokar vidare.