Dharamsala & McLeod Ganj (McLeod Gunj)

Snabbfakta
Dharamsalas placering i Indien
Invånare (ca)
20 000
Språk
Hindi, Pahari och Tibetanska
Bäst tid att besöka
De bästa tiderna att besöka Dharamsala är under vår och höst då det inte är för kallt eller för blött. Under monsuntiden, juli till mitten av september, regnar det i stort sett varje dag, vägarna är leriga och eländiga och de vackra bergstopparna döljs av tunga moln. Vintermånaderna är kyliga och det händer till och med att det snöar i McLeod Ganj. Det är mycket vackert i Dharamsala på vintern, men se till att ta med varma kläder och gärna en sovsäck om du besöker staden då. Snabba väderomslag och temperaturförändringar är vanliga året runt.

Dharamsala & McLeod Ganj - "Lilla Lhasa" i Indien

av Sofia Eriksson
Bilder: Henric Carlsson

Dharamsala, Dalai Lamas hem i exilen, lockar många resenärer. Den lilla bergsstaden på Himalayas sluttning har mycket att erbjuda den som har ett intresse för Tibet. Att få möta de tibetanska flyktingarna och uppleva hur de kämpar för att bevara sin unika kultur lämnar få oberörda.

Dharamsala ligger i delstaten Himachal Pradesh i norra Indien med Dhauladharbergens snöklädda toppar som fond och milsvid utsikt över den bördiga Kangradalen. Staden är uppdelad i två mycket olika delar. ”Nedre Dharamsala” på 1250 meters höjd är en livlig indisk småstad medan ”övre Dharamsala”, eller McLeod Ganj, på närmare 1800 meters höjd är tibetanernas centrum i exil.

Cirka 15 000 tibetanska flyktingar har gjort Dharamsala till sitt andra hem och satt sin prägel på den lilla bergsstaden som under kolonialtiden var en populär sommarort för britter som ville fly undan hettan och dammet i Delhi. Efter en förödande jordbävning år 1905 övergavs McLeod Ganj och fick förfalla. 1960 erbjöds den landsflyktige Dalai Lama en fristad där.

Idag är Dharamsala också ett populärt resmål för turister som vill uppleva den blomstrande tibetanska kulturen i exil och lära sig mer om Tibets öde. Atmosfären i Dharamsala är avslappnad och välkomnande och många turister blir långvariga eller återkommande gäster som deltar i stadens vardagsliv och rika utbud av aktiviteter.

Övrig information

Besökare kan inte undgå att upptäcka att Dharamsala har problem med sophanteringen. Det är sorgligt att se hur plastflaskor och förpackningar ligger dumpade längs bergssidorna. Tibetan Welfare Office försöker komma tillrätta med detta problem genom upplysningskampanjer och insamling av återvinningsbart material. Som turist kan man hjälpa till genom att tacka nej till plastpåsar och genom att återfylla sin vattenflaska på de restauranger som erbjuder kokt, filtrerat vatten istället för att köpa nytt mineralvatten varje dag.

Pengar och resecheckar kan växlas på banker och växlingskontor i McLeod Ganj. På Bank of Baroda i nedre Dharamsala kan man ta ut pengar på VISA och Mastercard. Man måste beställa pengarna en dag före uttaget. Detta kan göras per telefon.

Det finns många Internetcaféer i McLeod Ganj. En timmes nätsurfing kostar 45 rupier.

Avlagda kläder och skor tas tacksamt emot på Tibetan Reception Centre på Jogibara Road. Det är här som flyktingarna inkvarteras när de anländer från Tibet. Många av dem har inte mer än de kläder de burit under flykten. Kontoret ligger högst upp i byggnaden.

Hemsidor och kontaktvägar

Bank of Baroda Telefon: +91-(0)1892-223175
Chonor House E-post:chonorhs@sancharnet.in
Contact Magazinehttp://www.contactmag.org
Dalai Lamas programhttp://www.tibet.com/teachings.html
Dharamsalainformationhttp://www.dharamsalanet.com
Dharma House E-post:wisdomdharma@hotmail.com
Dogga Adult Education Centre E-post: thedogga@ekno.com
Himachal Travels E-post:katochg@hotmail.com
Hotel Tibet E-post:htdshala@sancharnet.in
Jamyang Choling Nunney E-post:jamyangcholing@yahoo.com
Karmapahttp://www.kagyu.org
Lhasa House E-post:lhasahouse@rediffmail.com
LTWAhttp://www.tibet.net/eng/ltwa
Multi Education Centre E-post:amdojigme@yahoo.com
Norbulingka Institutehttp://www.norbulingka.org
Potala House E-post:potala_house@yahoo.com
Private Office of H.H. Dalai Lama E-post:ohhdl@vsnl.com
Reception Centre E-post:oorc@nda.vsnl.net.in
Tibetan Welfare Officehttp://www.tibet.net/twodhasa
Tibet Museumhttp://www.thetibetmuseum.org
TIPAhttp://www.tibetanarts.org
Tushitahttp://www.tushita.info
Wongdhen House E-post:wongdhenhouse@hotmail.com
Worldsmileshttp://www.worldsmiles.org

 Indien.nu tackar Sofia Eriksson för artikeln om Dharamsala. 
Artikeln har tidigare publicerats i Svenska Tibetkommitténs "Tidskriften Tibet" nr 1/02

Sevärdheter

Tibetanska institutioner

Efter den kinesiska invasionen av Tibet förstördes de flesta av tibetanernas kulturella och religiösa institutioner i hemlandet. För att rädda Tibets unika kultur från utrotning har man upprättat många institutioner och kloster i exil och flera av dessa kan du besöka i och kring Dharamsala.

Det viktigaste klostret i Dharamsala är Namgyalklostret som ligger i anslutning till Dalai Lamas residens och huvudtemplet; Tsuglagkhang. I jämförelse med Jokhang i Lhasa är templet i Dharamsala mycket enkelt, men det är fullt av liv och rörelse. Du kan se tibetaner sträcka sig raklånga på marken i vördnad för Buddha och vandra medsols runt den övre delen av templet medan de sätter de mässingsfärgade bönehjulen i snurr. På kvällarna har munkarna livliga debattövningar på gårdsplanen. Templet är också samlingsplatsen vid högtider och Dalai Lamas undervisning. Inne i templet finns bland annat statyer av Buddha Sakyamuni, Padmasambhava och Avalokiteshvara samt kompletta uppsättningar av de buddhistiska skrifterna Kagyur och Tengyur. Besökare är välkomna. Kom ihåg att endast gå medsols runt templet.

Tibet Museum ligger strax innanför grinden till tempelkomplexet. Dess huvudutställning ”A Long Look Homeward” presenterar den kinesiska ockupationen av Tibet och dess resultat samt Tibets historia före ockupationen och tibetanernas förhoppningar inför framtiden i bild och text.

Tibetan Institute of Performing Arts, TIPA, är den äldsta institutionen i exil och instiftades för att bevara och främja Tibets musik-, dans- och teatertraditioner. Under våren hålls en årlig folkoperafestival, Shotonfestivalen, och man har även uppträdanden vid andra tillfällen under året.

Den tibetanska exilregeringen och dess institutioner är lokaliserade till Gangchen Kyichong, halvvägs mellan övre och nedre Dharamsala. På Department of Information and International Relations, DIIR, och Tibetan Centre for Human Rights and Democracy, TCHRD, i samma byggnad, kan du få informationsmaterial om situationen i Tibet. DIIR har även en välsorterad bokhandel i McLeod Ganj.

The Library of Tibetan Works and Archives, LTWA, ligger också i Gangchen Kyichong. Det är ett viktigt centrum för Tibetrelaterad forskning. Här förvaras antika tibetanska manuskript och dokument som räddats undan förstörelse. Man har även böcker och tidskrifter på engelska och andra språk som berör buddhismen och Tibet. För att få tillgång till bibliotekets resurser krävs att man löser medlemskap, vilket kostar 15 rupier per månad. En trappa upp i biblioteket ligger ett museum med en av de viktigaste konstsamlingarna från Tibet.

Tibetan Medical and Astrological Institute, TMAI, även det i Gangchen Kyichong, är huvudinstitutionen för tibetansk medicin. Här finns klinik, museum, bibliotek, forskningsavdelning och högskola för undervisning i tibetansk medicin och astrologi. Här kan du få din hälsa undersökt på traditionellt tibetanskt vis och få ditt individuella horoskop ställt.

Norbulingka Institute ligger i dalen nedanför Dharamsala. Här bevaras Tibets litterära traditioner och hantverk som statytillverkning, thangkamålning, applikationer, träsnideri och metallslöjd. Besökare är välkomna att besöka de olika hantverksavdelningarna och se det pågående arbetet. Här finns även ett gästhem, café, dockmuseum och ett vackert tempel. Hantverksprodukter finns till försäljning i Norbulingkas shop. Ta en taxi eller lokalbussen från Nedre Dharamsala och stig av i Sidhpur. Bussresan tar 30 minuter och från Sidhpur är det en kvarts promenad till Norbulingka.

Annat att göra

Kurser

Det finns ett rikt utbud av kurser och andra aktiviteter i Dharamsala. Flera institutioner erbjuder kurser i buddhistisk filosofi. De mest etablerade är LTWA och Tushita Meditation Centre. För att delta i kurserna på LTWA krävs att man registrerar sig för 50 rupier och betalar kursavgiften på 150 rupier per månad. Lektionerna pågår mellan klockan 9-10 och 11-12 sex dagar i veckan och tolkas från tibetanska till engelska. För information om kursstarter och ämnen se bibliotekets hemsida. 

Tushita, på bergssluttningen en kilometer ovanför McLeod Ganj, arrangerar introduktionskurser i buddhistisk filosofi och meditation samt längre retreater. De första sex dagarna av introduktionskursen förklarar västerländska lärare buddhistiska tankar och praktik utifrån ett modernt perspektiv. Kursen avslutas med en tvådagars meditationsretreat. Kurserna är mycket intensiva och deltagarna bör iaktta tystnad, förutom under diskussionsstunder. Du bör registrera dig för kurserna i förväg. Tushita har också ett litet dharmabibliotek med buddhistisk litteratur.

Det nyöppnade Dharma House bakom Mt. Everest Restaurant på Jogibara Road erbjuder gratis dharmalektioner på eftermiddagarna. 

På LTWA kan du lära dig det tibetanska språket. Man har både nybörjarkurser och avancerade kurser sex dagar i veckan mellan 10 och 11. Språkkurserna kostar 250 rupier per månad och är rätt krävande. Flera privatpersoner erbjuder också undervisning i tibetanska.

I gratisbladet Contact som distribueras en gång i månaden kan du läsa om allt som är på gång. Det finns även massor av anslag uppsatta på anslagstavlor och väggar om aktuella aktiviteter. Bland övriga kurser och aktiviteter kan nämnas tibetansk och indisk matlagning, språkkurser i hindi och kinesiska, olika varianter av yoga, meditation och massage, tibetansk medicin, reiki, akupunktur, handhealing, astrologi, tabla och magdans. Det kan vara lämpligt att höra sig för bland andra resenärer så att man inte låter sig bedras av oseriösa guruer och lycksökare. Ibland arrangerar the Community Centre på Bhagsu Road föredrag, seminarier och musikkvällar. Khana Nirvana Community Café på Temple Road har musik och poesikvällar, föredrag med expolitiska fångar och visar dokumentärer om Tibet. 

Det finns två videosalonger i McLeod Ganj som, förutom piratkopior av de senaste hollywoodfilmerna, visar dokumentärer och spelfilmer om Tibet. Missa inte Windhorse och Himalaya/Caravan som tyvärr inte hittat till svenska biografer.

Audienser

När Dalai Lama befinner sig i Dharamsala ger han ibland gruppaudienser för nyanlända flyktingar och turister. Dessa tillfällen annonseras inte ut särskilt väl utan ryktet sprids från mun till mun. För att delta i en audiens med Dalai Lama krävs registrering vid Branch Security Office, nära Hotel Tibet, dagen innan. Medtag pass. Registreringen är en omständlig procedur som kan ta lång tid. Audiensen sker vid Dalai Lamas residens där man visar upp registreringsbeviset och genomgår säkerhetskontroll innan man släpps in. Väskor och kameror är inte tillåtna. Om du önskar få något föremål välsignat kan du lämna in det vid grinden. Under själva audiensen slussas besökarna fram på ett långt led och får skaka hand med Dalai Lama. Alla får en välsignad röd tråd av en medhjälpare. Ibland håller Dalai Lama även ett kortare tal. Privata audienser beviljas sällan, men det finns möjlighet att ansöka om audienser och intervjuer genom Private Office.

Dalai Lama brukar vanligen ge öppen undervisning i huvudtemplet i mars eller april. Undervisningen pågår i tio dagar och simultantolkas till ett antal språk. Medtag en FM-radio med hörlurar. Dalai Lamas program finns på Internet. Om Dalai Lama befinner sig i Dharamsala brukar han framträda i templet på losar (det tibetanska nyåret i februari/mars), den 10 mars, Saga Dawa (den dag man högtidlighåller Buddhas upplysning och inträdande i Nirvana i maj/juni) samt på sin födelsedag den 6 juli.

Karmapa ger undervisning i Gyuto Monastery i Sidbhari nära Norbulingka Institute nere i dalen fredag-måndag klockan 14. Du behöver ha ditt pass med för registrering innan undervisningen. Även Karmapa omgärdas av omfattande säkerhetsarrangemang och besökare måste lämna sina väskor och tömma fickorna innan de släpps in i klostret. Kameror tillåts inte. Undervisningen pågår en halv till en timme och översätts från tibetanska till engelska. Det brukar också vara möjligt att få audiens hos Karmapa.

Volontärtjänster

Det finns möjlighet att göra en insats som volontär i Dharamsala. Främst brukar det vara engelsklärare som efterfrågas. I McLeod Ganj finns ett antal skolor som erbjuder undervisning i engelska för flyktingar. The Multi Education Centre har lektioner på dagtid och tar emot volontärer som kan undervisa i engelska eller data i minst en månad. The Dogga Adult Education Centre är en öppen skola med undervisning i engelska. Gu-Chu-Sum driver en skola för expolitiska fångar. Lärartjänster till denna skola förmedlas via Worldsmiles. Samma organisation förmedlar lärartjänster till Yong Lings kvällsskola. Jamyang Choling är ett litet nunnekloster som ligger ganska avlägset nere i dalen. De tar emot volontärer som kan undervisa i engelska mot kost och logi. 

Norbulingka Institute behöver ibland volontärer för kontorsarbete och undervisning i engelska och data. Logi och en mindre ersättning utgår. Tibet Museum tar emot volontärer med erfarenhet av arkivarbete, databasutveckling, fotografering samt grafisk design och utställningsdesign. Du kan också jobba som miljöarbetare genom Tibetan Welfare Office och delta i insamling av returpapper och plast, tillverkning av papper och miljöundervisning. Du bör kontakta ovannämnda institutioner i förväg och höra dig för om de har plats för en volontär.

Om du inte kommer att vara i Dharamsala så länge att du kan arbeta som formell lärare är du alltid välkommen som lärarhjälp på Yong Ling School. Lektionerna pågår mellan 17:15 och 19, måndag till fredag. Du är också välkommen till Gu-Chu-Sums skola för konversationsklasser klockan 18:30-19:30, måndag till lördag. Det är lätt att få kontakt med människor i Dharamsala och du kommer säkert att bli tillfrågad om du kan ge privatundervisning helt informellt. Att undervisa vetgiriga tibetanska ungdomar en timme om dagen är en mycket tacksam uppgift och du får lära dig mer om Tibet och den tibetanska kulturen på köpet.

 

Promenader och vandringar

McLeodGanj ligger inbäddad i barrskog som övergår i rhododendron högre upp längs bergssluttningen. I intilliggande byar odlar indier små terrassfält med vete, ris och grönsaker. Utsikten är fantastisk och den vackra omgivningen inbjuder till vandringar. Det finns flera genvägar från McLeod Ganj till Gangchen Kyichong och vidare mot nedre Dharamsala. För den som inte tvekar inför branta vandringar är de ett utmärkt alternativ till den nio kilometer långa jeepresan till nedre Dharamsala. 

Om man fortsätter Temple Road förbi templet viker strax en gångstig av på höger sida. Det är den så kallade linkhorstigen runt templet och Dalai Lamas residens. Tibetanerna vandrar denna stig medsols för att förbättra sin karma. Man har byggt en stor anläggning med stupor, bönehjul och tusentals färggranna böneflaggor där de hängivna utför sina ritualer. Visa respekt för dem och gå endast medsols.

I Bhagsunag, cirka två kilometer från McLeod Ganj, ligger ett Shivatempel. Bortanför templet finns ett litet vattenfall. Området är en omtyckt picknicksplats och tibetanerna brukar göra utflykter till floden för att tvätta.

Om man vill vandra i bergen så finns det en populär vandringsled på nio kilometer (enkel väg) till Triund på 2 827 m.ö.h. Det är möjligt att klara av vandringen på en dag. Om man önskar övernatta så kan man bo på Forest Guest House som kan bokas i förväg. Det finns även en grotta i Triund där man kan övernatta om man tar med sig utrustning. Från Triund är det ytterligare fem kilometer till snögränsen i Ilaqa.

The Mountaineering Institute på vägen mot Triund kan ge information om längre trekkingturer i området. Där kan man också hyra campingutrustning. Flera resebyråer i McLeod Ganj arrangerar trekking, bergsklättring och skärmflygning.

Boende

I McLeod Ganj finns det gott om trevliga och prisvärda tibetanska gästhem. Ett dubbelrum med toalett och varm dusch kostar från 200 rupier per natt, men det går att hitta enkla rum för under 100 rupier natten. Gästhemmen tar tyvärr inte emot förhandsbokningar. I normala fall är det inget problem att hitta ett rum när man väl är på plats, men vid viktiga högtider eller då Dalai Lama ger undervisning kan det vara fullbelagt. För att vara på den säkra sidan kan du reservera rum på Hotel Tibet som erbjuder dubbelrum från 550 rupier per natt. Dharamsalas bästa boende finns på Chonor House där rummen är vackert dekorerade med hantverksprodukter från Norbulingka Institute. Pris per natt i dubbelrum: från 2 100 rupier.

Äta

Det finns ett rikt utbud av små tibetanska restauranger i McLeod Ganj där en tallrik läckra momos eller en skål värmande thukpa kostar omkring 25 rupier. Om man skulle tröttna på det tibetanska köket finns det indiska, italienska, japanska, israeliska och mexikanska restauranger att utforska.

Resa till & från

Resa till Dharamsala & McLeod Ganj

Dharamsala ligger 53 mil norr om Delhi och man kan ta sig dit med buss, taxi, tåg + buss/taxi eller flyg + taxi. Det populäraste alternativet idag är att ta buss från Delhi, en resa på cirka tolv timmar. Sträckan trafikeras av moderna, bekväma långfärdsbussar. Konkurrensen mellan olika bussbolag är hög vilket har lett till ökad standard och sänkta biljettpriser. Priset för en enkelresa ligger på 350-400 rupier. Bussarna går på natten med avgångstid vid 6-7-tiden. De gör ett längre uppehåll för middag samt några kortare stopp. De flesta av bussarna utgår från Majnu-Ka-Tilla, den tibetanska bosättningen i Old Delhi. Himachal Travels plockar även upp passagerare på Janpath i New Delhi. (Biljett kan bokas på Himachal Tourism, 36 Janpath eller via E-post.) Statliga bussar utgår från bussterminalen, ISBT vid Kashmirigate, Old Delhi, men observera att de statliga bussarna endast går till nedre Dharamsala. Om du väljer en statlig buss bör du försäkra dig om att det är en superdeluxebuss som går direkt till Dharamsala, utan stopp för att ta upp passagerare längs vägen.
 
Majnu-Ka-Tilla är en bra utgångspunkt för resor till Dharamsala och de senaste åren har man byggt ett antal gästhem med hyfsad standard och låga rumspriser. De enklaste gästhemmen har inte licens att hysa utländska turister, men gästhem som Wongdhen, Lhasa House och Potala House har dubbelrum med toalett och dusch för 250-400 rupier per natt. Rummen kan bokas hemifrån och man erbjuder sig även att möta på flygplatsen och köra gästerna till Majnu-Ka-Tilla mot en avgift. 
 
En taxi från Delhi till Dharamsala går på 5 500-7 000 rupier.
 
Dharamsalas närmaste järnvägsstation med trafik till och från Delhi ligger nio mil bort, i staden Pathankot. Tåget Jammu Mail avgår från Old Delhi dagligen klockan nio på kvällen och är framme i Pathankot klockan 7:50 morgonen därpå. Tågen drabbas dock ofta av förseningar. Biljett i II AC-klass, det vill säga luftkonditionerade vagnar med ganska bra standard, kostar 881 rupier. Biljett i den enklare sleeper class kostar 212 rupier. Från Pathankot är det en bussresa på cirka fyra timmar till Dharamsala. Taxi från Pathankot till Dharamsala går något fortare och kostar cirka 1000 rupier.
 
Indian Airlines flyger sträckan Delhi-Kangra tur och retur måndag, onsdag och fredag i små passagerarplan. Flygturen tar en och en halv timme och kostar 140 US$ enkel resa. Besvärliga väderförhållanden leder ofta till inställda turer. Från Kangra Airport i Gaggal är det 15 kilometer till nedre Dharamsala.

Flyg direkt till Dharamsala

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Dharamsala och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

 
Historia

Nämns i tidiga skrifter

Regionen nämns i antika hinduiska skrifter som Rig Veda och Mahabharata. Pāṇini refererade till området redan på 400-talet f.Kr., och den kinesiska resenären Heun Tsang beskrev det under kung Harshavardhanas regeringstid på 600-talet e.Kr.

Gaddis, områdets ursprungliga invånare

De ursprungliga invånarna i Dharamshala-området är Gaddis, en huvudsakligen hinduisk grupp som traditionellt levde ett nomadiskt eller semi-nomadiskt transhumant livsstil.

Erövrat av muslimerna, Gurkhas och sikherna 

Regionen var föremål för attacker från Mahmud of Ghazni år 1009 och Firuz Shah Tughlaq år 1360. År 1566 erövrade Akbar området och förde det under mughaliskt styre. Efter mughalrikets sönderfall tog Sikh-hövdingen Jai Singh kontroll över regionen och gav den till Sansar Chand från Katoch-dynastin, en legitim Rajput-prins, år 1785. Gurkhas invaderade och erövrade området 1806 innan de besegrades av Ranjit Singh år 1809. Katoch-dynastin reducerades till status som jagirdars enligt avtalet i Jawalamukhi som undertecknades mellan Chand och Singh år 1810. Efter Chands död annekterade Ranjit Singh regionen i Sikhriket.

Den brittiska ockupationen

Brittiska ockupationen: Brittiska ockuperade området efter det första anglo-sikhiska kriget år 1846. Under Brittiska Raj var regionerna en del av den odelade provinsen Punjab och styrdes av guvernörerna i Punjab från Lahore. År 1860 flyttades det 66:e Gurkha Light Infantry från Kangra till Dharamshala, som först blev en underordnad kanton. Bataljonen döptes senare om till 1st Gurkha Rifles. Dharamshala blev en populär bergsstation under den brittiska tiden. År 1905 drabbades Kangra Valley av en stor jordbävning som förstörde mycket av kantonen och infrastrukturen i regionen, där nästan 20 000 människor omkom, inklusive 1 625 i Dharmasala, inklusive 15 utlänningar och 112 av Gurkha-garnisonen.

Foto
Henric Carlsson