Manali - Queen of Hillstations - Indiska Himalaya

Snabbfakta
Manali i Indien
Invånare (ca)
20 000
Språk
Hindi, Pahari och Tibetanska
Bäst tid att besöka
Det finns tre säsonger i Manali. Bäst tid att besöka staden är mars till april även om det kan regna och snöa ibland. För vandringar är maj till juni bäst samt efter monsunen runt mitten av september till mitten av november

Manali, ”Queen of hillstations”, ligger så långt norrut man kan komma i Kulludalen i den indiska delstaten Himachal Pradesh. Byn är belägen på en bergssluttning, nedanför en pinjeträdsskog, på ca 1800-1950 meters höjd. Lummiga äppellundar, anlagda av brittiska nybyggare, växer överallt i Manali och dess omnejd. Detta har skänkt orten dess speciella atmosfär.

Sevärdheter

Delar av byn är bebodd av tibetaner som flytt från Tibet, vilket har resulterat i att här även finns ett lamakloster att beskåda. På klostret har munkarna mattor och annat tibetanskt handarbete till försäljning.

På ena sluttningen, ovanför byn, ligger Hadimba-templet i skydd av den skuggande skogen. Templet är helt utsnidat i trä och legenden berättar att den lokale härskaren, som lät uppföra det vackra byggnadsverket, beordrade att handen skulle huggas av på mannen som snidade templet. Anledningen till denna brutala gärning var att konstnären omöjligt skulle kunna duplicera sitt verk. Om du vill veta vad den indiska medelklassen besöker på sin semester, så skall du bege dig hit. Du blir själv en turistattraktion.

I Vashist , på gångavstånd från Manali längs vägen mot Rohtangpasset, finns ett badhus med varma svavelhaltiga källor att vräka sig i. Perfekt efter ”trekken”!

Till följd av oroligheterna i Kashmir har fler och fler trekkingturister sökt sig till Manali. Detta har medfört en boom som innebär att det numera finns gott om hotell och restauranger i Manali. Trekkingagenturer är det heller ingen brist på. Det är bara att välja och vraka bland dem och se vilken som passar smaken och plånboken bäst.

Vill man inte trekka så kan man göra som de indiska turisterna själva gör: Ta en dagstur upp till Rohtangpasset och traska omkring i den grovkorniga snön i hyrda stövlar och pälsjackor.

 
Annat att göra

Om du är här efter att Rhotang-passet öppnad (vanligen från mitten av juni) rekommenderar vi en resa till Lahaul. Se separat guide i menyn till vänster.

Boende

Du kan välja att bo i nya Manali eller gamla Manali. De flesta billiga hotellen finns i old Manali. 

Äta

Såväl i nya som gamla Manali fins det gott om restauranger och små mysiga caféer. Vill du unna dig lite mer så ligger det lite fler stora fina hotell med bra restauranger i nya Manali.

Resa till & från

Det enklaste sättet att ta sig till Manali är via Bhuntar Airport (50 km) och sedan vidare med buss eller taxi. Ett annat alternativ är tåg mellan Delhi och Shimla för att sedan fortsätta med buss till Manali.

Foto
Henric Carlsson