Jaisalmer

Ökenstaden Jaisalmer, Rajasthan, Indien
Snabbfakta
Jaisalmer i Rajasthan
Invånare (ca)
80 000
Språk
Marwari och hindi
Bäst tid att besöka
Vintersäsongen samt monsunen

Jaisalmer, the Golden City eller den gyllene staden. Namnet säger det mesta om denna lilla pärla i Thar-öknen. Staden domineras av det stora sandstens-fortet som inhyser ca en fjärdedel av stadens invånare. Både innanför och utanför fortet finns ett flertal havelis, gamla köpmanshus som visar oss hur välmående staden en gång var.
I utkanten av staden finns en liten konstgjord sjö eller vattenreservoar kantad av vackra byggnader.
Men det är när solen sänker sig som staden verkligen kommer till sin rätt. Staden och dess byggnader ser ut att vara gjorda i guld.

Tröttnar du på försäljarnas rop är det dags att hyra kameler och ge sig av ut i öknen. En tur på minst två dagar rekommenderas för att du ska hinna ut en bit i öknen och åtminstone få sova en natt under en bädd av universums alla stjärnor. Den torra ökenluften gör att  du ser fler stjärnor här än sammanlagt under dit tidigare liv!

Sevärdheter

Staden och fortet är sevärdheter i sig själva men det finns några saker man inte får missa;

Inne i fortet finns några välbevarade jain-tempel från mellan 11- och 14-talet.

Direkt utanför fortet ligger Manakchowk-marknaden som är ett roligt ställe att kolla på hantverk, skräp, kläder och pruta.
Innanför och utanför fortet hittar Du flera Havelis som en gång i tiden var hem åt de rika handelsmännen. De mest sevärda är; Patwon-ki-Haveli och Salim-Singh-ki-Haveli.

Vattenreservoaren var tidigare det ställe som försörjde Jaisalmer med vatten, men numera är det en häckningsplats för övervintrande fåglar. Här finns ett flertal vackra byggnader.

I Jaisalmers omgivningar finns massor att se. Plocka lite broschyrer i staden eller fråga på någon turistbyrå.

Thar-öknen, Jaisalmer
Thar-öknen, Jaisalmer

Annat att göra

Kamelsaffari

Utanför staden ligger Sam, stora sanddyner. Hit kommer de flesta som rider kamel under minst två dagar. Trots att flera grupper rider hit så märker man inget av de andra, området är stort så avskildhet är nästan garanterad. När vi ändå är inne på kamelsafari så kan vi berätta att det finns ett flertal ställen i staden som erbjuder dessa tjänster. Somliga bättre än andra. Fråga gärna uthyraren vad som ingår och hur stora grupper de tar på en gång. Ju mindre desto bättre. Fråga även om mat, transport, vatten och ordentligt med täcken ingår i priset. Är ni två eller flera personer som ska iväg så går det ofta att ordna en utflykt med enbart er.

Boende

Det är inte svårt att hitta boende i Jaisalmer och det finns boende i prisklasser som passar allt från budgetresenären till den som vill resa i lyx och flärd. Runt fortet finns massor av budgethotell och gues houses. Vill man bo lite finare gör man bäst i att förboka hotellet genom till exempel Hotels.com

Vi har tidigare rekommenderat att bo innanför fortets murar, men detta gör vi inte längre pga den muromgärdade delen av staden tar allt för mycket stryk av den stora turistanströmningen. Ett av de större problemen är att turisterna använder mer vatten än vad stadens avloppssystem är dimensionerat för vilket leder till att staden nu börjar sjunka och delar av muren rasa samman. Problemet har gått så långt att Jaisalmer nu räknas som en av världens 100 mest utsatta monument. Pga detta rekommenderar Indien.nu att bo utanför murarna och att bara besöka den muromgärdade delen för promenader och kanske middag.  Läs mer om problemen i länkarna nedan:

http://www.intach.org
http://www.jaisalmer-in-jeopardy.org

Äta

Utbudet av restauranger är stort både inne i fortet och utanför. 
Ett ställe som lockar mycket folk pga den goda maten, glassen, bakverken och surfmöjligheterna är 8'th of July som utöver utbudet har trevlig personal som gärna växlar ett par ord med dig! 

Resa till & från

De flesta som reser till och från Jaisalmer gör det via Jodhpur dit det dagligen går bussar.

Närmsta flygplats är Jodhpur.

Väder
  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Genomsnittlig dygnstemp 13 16 22 28 33 35 34 32 30 26 20 14
                         
Nederbörd (mm) 5 5 5 3 5 3 28 23 15 3 0 3
Historia

Övrigt